Acil servise göğüs ağrısı ile başvuran hastalarda 30 günlük major istenmeyen kardiyak olayların değerlendirilmesinde HEART, TIMI, GRACE ve COMPASS - MI skorlarının karşılaştırılması
Comparison of HEART, TIMI, GRACE and COMPASS-MI scores in the evaluation of 30-DAYS major undesirable cardiac events in patients attending to the emergency department with chest pain
- Tez No: 691414
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET NURİ BOZDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Emergency Medicine, HEART, GRACE, TIMI, Risk Scores, Major adverse cardiac event
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
AMAÇ: Acil servise göğüs ağrısı veya akut koroner sendrom(AKS) ile ilişkili semptomlarla başvuran hastaların değerlendirilmesinde HEART, TIMI, GRACE ve COMPASS-MI skorlarının otuz günlük mortalite ve majör istenmeyen kardiyak olay (MİKO) riskini öngörme yönünden birbirleriyle olan ilişkilerini, birbirine üstünlüklerini karşılaştırmayı, aynı zamanda tüm ST eleve olmayan popülasyonda da risk skorlarını değerlendirmeyi amaçladık. GEREÇ VE YÖNTEM: Prospektif gözlemsel çalışmamıza 1 Nisan 2021 ve 1 Ağustos 2021 tarihleri arasında Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği'ne; göğüs ağrısı şikayeti ile başvuran ve primer hekimince akut koroner sendrom düşünülerek troponin takibi yapılmak istenen, 18 yaşından büyük hastalar dahil edildi. Uygun hastalarda HEART, TIMI, GRACE ve Compass-MI skorları değerlendirildi. Otuz günlük süre sonunda MİKO gelişip gelişmediği bilgisi, hastalar veya birinci derece yakınları telefon ile aranarak öğrenildi. MİKO yönünden şüpheli hastaların kontrolü; e-nabız sisteminden ve hastanelerin anjiografi kayıt verilerinden doğrulandı. BULGULAR: Çalışmanın yapıldığı dört aylık sürede acil servise STEMI dışında AKS düşünülen 268 hasta başvurdu. 268 hastadan 10'u daha önce belirtilen dışlama kriterlerine sahip olduğu için çalışmadan dışlandı ve nihai olarak çalışmaya 258 hasta dahil edildi. Hastaların yaş ortalaması 54.7±13 olup, hastaların %74'ü (n=119) erkekti. Acil servise başvuru sonrası otuz gün içinde 258 hastanın 114'ünde (%44,2) MİKO saptandı. MİKO saptanan 114 hastadan 89'una perkutan koroner girişim-stent uygulanırken, 25'ine koroner bypass uygulandı. Risk skorlarının ikili karşılaştırmalarında HEART Skorunun COMPASS-MI (p=0.007) ve GRACE (p=0.001) skorlarından istatistiksel olarak anlamlı biçimde daha iyi olduğu belirlendi. Risk kategorileri arasında TIMI, Compass MI ve HEART skorları için tüm risk sınıflarındaki MİKO oranları istatistiksel olarak anlamlı iken, GRACE skorunda ise düşük ve orta risk sınıfı anlamlı olmasına rağmen, yüksek risk sınıfı istatistiksel olarak anlamlı değildi. SONUÇ: Tüm skorlama sistemlerinde risk kategorisi arttıkça MİKO oranları da artmaktadır. HEART toplamda MİKO'yu belirlemede en iyi AUC değerine sahip olup, GRACE ve Compass MI skorlarından istatistiksel olarak farklıdır. HEART skoru MİKO'yu dışlamada ve belirlemede klinik olarak anlamlı kabul edilebilecek duyarlılık ve seçiciliğe sahiptir. TIMI Risk Skoru yüksek riskli grupta MİKO'yu belirlemede %95,1 gibi bir seçiciliğe sahiptir. Compass MI hem seçicilik hem duyarlılık açısından GRACE skoru ise duyarlılık açısından yeterince değerli değillerdir. ANAHTAR KELİMELER: Acil Servis, HEART, GRACE, TIMI, Risk Skorları, Major İstenmeyen Kardiyak Olay
Özet (Çeviri)
AİM: In the evaluation of patients presenting to the emergency department with symptoms related to chest pain or acute coronary syndrome, comparing the correlations and superiorities of HEART, TIMI, GRACE and COMPASS-MI scores with each other in terms of predicting 30-day mortality and risk of major adverse cardiac events (MACE). MATERIALS AND METHODS: In our prospective observational study, between April 1, 2021 and August 1, 2021, Antalya Training and Research Hospital Emergency Medicine Clinic; Patients older than 18 years of age who presented with chest pain and were asked to follow up with troponin due to acute coronary syndrome by their primary physician were included. HEART, TIMI, GRACE, and Compass-MI scores were evaluated in eligible patients. degree relatives were contacted by phone. Control of patients with suspected MICO; It was verified from the e-pulse system and the angiography record data of the hospitals. RESULTS: During the four-month period of the study, 268 patients with ACS other than STEMI were admitted to the emergency department. Ten out of 268 patients were excluded from the study because they met the previously stated exclusion criteria, and finally 258 patients were included in the study. The mean age of the patients was 54.7±13, and 74% (n=119) of the patients were male. MICO was detected in 114 (44.2%) of 258 patients within thirty days of discharge. Percutaneous coronary intervention-stent was applied to 89 of 114 patients with MICO, while coronary bypass was applied to 25 of them. In pairwise comparisons of risk scores, the HEART score was found to be statistically significantly better than the COMPASS-MI (p=0.007) and GRACE (p=0.001) scores. Among the risk categories, MICO rates in all risk classes were statistically significant for TIMI, Compass MI and HEART scores, while low and medium risk class groups were significant in the GRACE score, but high risk class was not statistically significant. CONCLUSION: In all scoring systems, MIKO rates increase as the risk category increases. HEART has the best AUC in determining the overall MIKO and is statistically different from the GRACE and Compass MI scores. The HEART score has sensitivity and selectivity that can be considered clinically significant in excluding and detecting MIKO. The TIMI Risk Score has a selectivity of 95.1% in determining MIKO in the high-risk group. Compass MI is not valuable enough in terms of both selectivity and sensitivity, whereas the GRACE score is not valuable enough in terms of sensitivity.