Acil servise intihar girişimi nedeni ile yapılan başvuruların demografik ve klinik özellikleri
Demographic and clinical characteristics of the parasuicide patients that admit to emergency department
- Tez No: 310078
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYHAN AKÖZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: İntihar girişimi, Türkiye, doz aşımı, zehirlenme, agresif, intihar amacı, suicide attempt, Turkey, overdose, intoxication, aggressive, suicide intent
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Giriş ve Amaç: Parasuisid acil servislerimizi sıkça meşgul eden ve ileride gerçekleşecek suisid ihtimalini gösteren önemli bir sağlık sorunudur. Bölgemizdeki parasuisid hastalarının epidemiyolojik ve klinik özelliklerinin incelenmesi bize, bu hastalara yaklaşımda yol gösterecektir.Metod: Acil servisimize 45 ayda gelen yetişkin parasuisid hastaları kesitsel olarak cinsiyetlerine, Erzurum il sınırı içi/dışından gelmelerine, intihar şekline, son 6 ay içinde psikiyatri başvurusu olup olmamasına, daha önceden psikiyatrik tanı olup olmamasına, daha önceden intihar girişimi olup olmamasına, başvuru mevsimine, intihar girişim saatine, acile getirilişlerindeki gecikme süresine ve ilaçla zehirlenen hastalar da şikayetlerine göre incelenmiştir. Gruplarda x2, t testi veya Mann Whitney U testi ile anlamlı görülen parametreler mutivarite analizle incelenmiştir.Bulgular: Yüzde 66,8'i bayan olan toplam 533 hastanın incelenmesinde, evli kadınlarda ve bekâr erkeklerde intihar girişimlerinin daha fazla olduğu görülmüştür. Antidepresan ile zehirlenme bayanlarda, salisilat ve alkol alımı ise erkeklerde daha yüksektir. Agresif suisidler erkeklerde, agresif olmayan suisidler ise bayanlarda daha sık görülmektedir. Erzurum il dışından sevk edilen hastalar genellikle organofosfat zehirlenmesi olan hastalar ve şuur kaybı olan hastalardır. Kırsal alanda organofosfat zehirlenmesi daha yüksektir. Son altı ay içerisinde psikiyatriye başvurusu olan intihar teşebbüsünde bulunan hastaların, son altı ay içerisinde psikiyatriye başvurusu olmayanlara göre, daha önce intihar girişiminde bulunma ihtimali 2,5 (%95 CI:1,3-4,9) kat, daha önce psikiyatrik tanısının olma ihtimali de 19,9 (%95 CI: 11,1-35,9) kat azalmaktadır. Daha önceden psikiyatrik tanısı olan intihar girişiminde bulunan hastaların daha önceden psikiyatrik tanısı olmayıp intihar teşebbüsünde bulunan hastalara göre; daha önceden intihar girişiminde bulunma ihtimali 4 (%95 CI: 2,0-8,0) kat, son 6 ayda psikiyatriye başvurusunun olma ihtimali 19,6 (%95 CI: 10,9-35,2) kat ve aile bireylerinin en az birinin herhangi bir psikiyatrik hastalık tanısının olma ihtimali 2,5 (%95 CI: 1,1-5,6) kat artmaktadır. Daha önce intihar girişiminde bulunan hastaların ilk kez intihar girişiminde bulunan hastalara göre daha önceden psikiyatrik tanısının konulmuş olması ihtimali 4 (%95 CI: 2,0-7,8) kat; son altı ayda psikiyatriye başvurma ihtimali 2,3 (%95 CI:1,2-4,6) kat ve acilde ajitasyon gösterme ihtimali 2,6 (%95 Cl: 1,1-6,0) kat artmaktadır. İntihar girişimi anlamlı olarak en sık ilkbaharda görülmektedir. İlkbaharda antidepresan ilaç alarak intihara teşebbüs oranı fazla iken; yazın organofosfat alarak intihar girişiminde bulunma oranı fazladır. Organofosfat veya salisilat alanlarda, organofosfat/salisilatla intihar girişiminde bulunmayanlara göre anlamlı olarak daha yüksek oranda bulantı görülmektedir. Organofosfat ile intihar girişiminde bulunanlarda, diğer ilaçlarla intihar girişiminde bulunanlara göre daha düşük oranda; analjezik veya parasetamol veya antibiyotik ile intihar girişiminde bulunanlarda bulunmayanlara göre daha yüksek oranda mide ağrısı şikâyeti görülmektedir. Şuur kaybı; analjezik veya parasetamol veya antibiyotik ile intihar girişiminde bulunanlarda, bulunmayanlara göre daha az görülmektedir. İntihar girişiminde bulunan kadınlar erkeklere göre; multidrug alanlar tek ilaç ile suisid girişiminde bulunanlara göre acil servisimize daha geç getirilmektedir. Erzurum il sınırları dışından gelen hastaların ortalama varış süresi yaklaşık 6 saattir.Sonuç: Acil servisimize başvuran parasuisid hastalarının metodlarda değinilen gruplandırmaya göre incelenmesinde önemli farklılıklar göze çarpmaktadır. Acil serviste tedavi ve takibin planlamasında bu veriler yol gösterici olacaktır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Admittance to the emergency department (ED) due to parasuicide, which reflects completed suicide in the future, is common and an important health issue. Analyzing epidemiologic and clinical characteristics of parasuicide patients will aid to better approach these patients.Method: Adult parasuicide patients that admitted to our ED in 45 months period analyzed cross-sectionally by means of gender, inside/outside the border provinces of Erzurum, type of parasuicide (aggressive/non-aggressive), the application of psychiatry in the last 6 months (yes/no), previously diagnosed as mentally ill (yes/no), previous parasuicide attempt (yes/no), season, hour of suicide attempt, delay time of ED attendance, and according to complaints of patients overdosed with drugs. In the groups, significant different parameters calculated with x2, t and Mann Whitney U tests are further analyzed with multivariate analyzes.Results: When 533 patients %66.8 of whom were female was analyzed, it was observed that married women and bachelor men attempts to suicide more. Poisonings with antidepressants are predominant in females while salicylate and alcohols are predominant in men. Aggressive parasuicides are predominant in males while non-aggressive parasuicides are predominant in women. Patients who come outside the border provinces of Erzurum are characterized with organophosphate poisonings and unconsciousness. Organophosphate poisonings are predominant in urban. For the patients that applied to psychiatry in the last 6 months, presence of previous parasuicide and diagnosing any mental illness previously decreased 2.5 (%95CI:1.3-4.9) and 19.9 (%95CI: 11.1-35.9) times, respectively. For the patients that were previously diagnosed as having a mental illness, previous suicide attempt, application to psychiatry in the last 6 months and presence of mental illness in one of the family members increased 4 (%95CI: 2.0-8.0), 19.6 (%95CI: 10.9-35.2) and 2.5 (%95CI: 1.1-5.6) times, respectively. For the patients with previous suicide attempt, diagnosing any mental illness previously, application to psychiatry in the last 6 months and agitation in ED increased 4 (%95CI: 2.0-7.8), 2.3 (%95CI: 1.2-4.6) and 2.6 (%95Cl: 1.1-6.0) times, respectively. Suicide attempt significantly increases in the fall. Parasuicide with antidepressants are predominant in the fall while organophosphate poisonings are predominant in the summer. Organophosphate or salicylate intake is significantly associated with nausea. Organophosphate intake is negatively; analgesic, paracetamol or antibiotic intake is positively associated with stomachache. Unconsciousness is uncommon with analgesic, paracetamol or antibiotic intake. Delay time of ED attendance is higher in females or multidrug overdoses. Delay time of ED attendance for patients that came outside the border provinces of Erzurum is approximately 6 hours.Conclusion: Important differences were observed when parasuicide patients that attempted to our ED are analyzed based on grouping details mentioned in methods section. These data will provide guidance for treatment planning and follow-up in ED.