Helicobacter pylori ile infekte gastritli hastalarda gastritin şiddeti ile Helicobacter pylorinin virülans faktörleri arasındaki ilişki
The relationship between the virulence factors of Helicobacter pylori and severity of gastritis infected patients
- Tez No: 163238
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TEZEL
- Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Helicobacter pylori, Gastrit, Bakteriyel Virülans faktörleri 59, Helicobacter pylori, Gastritis, Bacterial Virulence Factors 6 i
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gastroenteroloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Helicobacter pylori infeksiyonunun klinik sonuçları bakteriye ait spesifik virüians genleri ile ilişkilidir. H. pylori'nin en çok bilinen virülans faktörleri sitotoksin ile ilişkili A geni ve vakuolizan sitotoksin A genidir. Bu çalışmanın amacı H. pylori cagA ve vacA genotipleri ile histopatolojik bulgular arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Mart 2004-Temmuz 2004 tarihleri arasında Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilimdalına başvuran 80 dispeptik hastaya özofagogastroduo- denoskopi yapıldı. H. pylori tespiti ve histopatolojik inceieme için antrum ve korpustan biyopsiler alındı. Spesifik primerler kullanarak H. pylorfnin cagA ve vacA genotipini belirlemek için PCR yöntemi kullanıldı. Histopatolojik incelemede, Hematoksilen- Eosin ile boyanan biyopsi örnekleri incelendi ve histopatolojik bulgular Yenilenmiş Sydney Sistemi'ne göre derecelendirildi. 80 hastadan 57'sinde H. pylori üremesi oidu. 57 olgunun 44'ü cagA pozitifti. Korpus biyopsilerinde, H. pylori yoğunluğu ve kronik inflamasyon ile cagA pozitifliği arasında anlamlı ilişki saptandı. Antrum biyopsilerinde cagA pozitifliği ile nötrofii aktivitesi ve glandüler atrofi arasında anlamlı ilişki mevcuttu. Aynı ilişki H. pyiori yoğunluğu, kronik inflamasyon ve intestinal metapiazi parametreleri ile saptanmadı. Gastrik lokalizasyon ve derecesine bakılmaksızın glandüler atrofi varlığı ii cagA pozitif suşlar arasında anlamı bir ilişki ile sasptandı (Odds oranı:4.62, %95 güven sınırları: 1.18-18.08, p=0.041). Histopatolojik parametrelerle, vacA s1, s2 genotipleri arasında anlamlı ilişki gözlenmedi. Korpus nötrofii infiltrasyonu m1 genotipinde, m2 genotipine göre dahaşiddetli idi. Diğer histopatoiojik özellikler ile, m1 ve m2 genotipleri arasında farklılık görülmedi. Sonuç olarak; cagA pozitifliği bazı histolojik özelliklerde, daha şiddetli gastrit ile ilişkilidir. Ancak H. pylori virülans faktörleri, gastritin tüm özelliklerini belirliyor görünmemektedir.
Özet (Çeviri)
The outcome of H. pylori infection has been associated with specific virulence- associated bacterial genotypes. The mostly known genotypic viruience factors, of H. pylori are cytotoxin associated gene A (cagA) and vacuolating cytotoxin gene A (vacA). The aim of this study was to assess the relationship between H. pylori cagA, vacA status and histopathological findings. Esophagogastrodoedonoscopy was performed in 80 dyspeptic patients referred to Trakya University Madical Faculty, Department of Gastroenterology between March 2004 and July 2004. Antral and corpus biopsies were taken for detecting H. pylori and histopathological assessment. The polymerase chain reaction was used to detect cagA and VacA genes of H. pylori using specific primers, in the histopathologic examination biopsy samples, stained with hematoxylen and eosin, were examined and, using“Updated Sydney System”histopathologic findings were graded. Helicobacter pylori was recovered from 57 of the 80 patients. Of the 57 patients, 44 were cagA positive. In the corpus biopsy specimens there was a significant relationship between the density of H. pylori colonization, chronic inflammation and cagA positive genotypes. In the antrum specimens there was a 60significant relationship between cagA positivity and neutrophil activity and glandular atrophy, but not with H. pylori density, chronic inflammation and intestinal metaplasia. The odds ratio of cagA positive versus cagA negative strains for presence of giandular atrophy irrespective of grading and of gastric localization was 4.62 (95% CI, 1.18-18.08, p=0.041). No significant relationships were observed between vacA s1 or s2 genotype and histopathologic parameters. Corpus neutrophil infiltration was found to be significantly more severe in the ml group compared with the m2 group. Other histopathologic features showed no differences between ml and m2 genotype. In conclusion, H. pylori strains showing cagA positivity are associated with more severe gastritis in some histoiogical features but virulence factors of H. pylori do not appear to determine the overall pattern of gastritis.