Akne vulgarisin sistemik tedavisinde azitromisin ile doksisiklinin klinik etkilerinin karşılaştırılması
  1. Tez No: 163266
  2. Yazar: AYŞE ÇELİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Akne vulgaris, azitromisin, doksisiklin. V, Acne vulgaris, azithromycin, doxycycline. VI
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZET Çalışmamızda, akne vulgarisin sistemik tedavisinde, her gün günde 1 kez uygulanan doksisiklin 100 mg kapsül ile ayda 4 gün günde 1 kez uygulanan azitromisin 500 mg tabletin klinik etkilerini karşılaştırdık. Bu amaçla, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Polikliniğine Kasım 2003 ile Aralık 2004 tarihleri arasında başvuran orta ve ciddi akne vulgarisli 64 hasta çalışmaya alındı. Randomize olarak iki gruba ayrılan hastalar yaş, cinsiyet, akne derecesi, hastalık süresi, daha önce alınan tedaviler, tedavi öncesi ve sonrası lezyon sayılan açısından değerlendirildi. Birinci gruba doksisiklin 100 mg kapsül günde 1 kez her gün, ikinci gruba azitromisin 500 mg tablet günde 1 kez ayda 4 gün şeklinde toplam 12 hafta boyunca verildi. Başlangıç seviyesi ile karşılaştırıldığında tedavi sonunda toplam noninflamatuar, toplam inflamatuar ve toplam lezyon sayılan ile akne derecelerinde her iki grupta da önemli azalmalar görüldü. Toplam noninflamatuar, toplam inflamatuar ve toplam lezyon sayılan ile akne derecelerindeki azalma oranlan azitromisin grubunda, doksisiklin grubuna göre daha anlamlı bulundu. Her iki tedavi grubunda yan etki görülmedi. Sonuç olarak, orta-ciddi inflamatuar akne vulgaris tedavisinde ayda 4 gün uygulanan azitromisin 500 mg tabletin, her gün uygulanan doksisiklin 100 mg kapsülden daha etkili olduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In our study, we compared the clinical effects of doxycycline 100 mg capsule administered once a day everyday with azithromycin 500 mg tablet administered four days a month once a day. The study group consisted of 64 patients who had moderate or severe acne vulgaris and came to 19 Mayıs University Faculty of Medicine Clinics of Dermatology between November 2003 and December 2004. The patients who were randomized into two groups were assessed in terms of age, sex, severity of acne, duration of disease, previously administered treatments, the number of lesions pretreatment and posttreatment. We administered doxycycline 100 mg capsule once a day everyday to the first group and azithromycin 500 mg tablet once a day four days a month to the second group. The total period of administration was twelve weeks. Significant decreases were seen in both groups with respect to total noninflammatory, total inflammatory, the number of total lesions and severity of acne at the end of the study. The rates of decrease in the total noninflammatory, total inflammatory, the number of total lesions and the severity of acne were more significant in azithromycin group man those of doxycycline group. No adverse effect was reported in both groups. Consequently, azithromycin 500 mg tablet administered four days a month in the treatment of moderate or severe acne vulgaris was more efficacious than doxycycline 100 mg capsule administered once a day.