Nozokomiyal acinetobacter baumannii infeksiyonlarında risk faktörlerinin araştırılması
- Tez No: 163267
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ŞABAN ESEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Acinetobacter baumannii, nozokomiyal infeksiyon, risk faktörleri, bakteriyemi, vaka-kontrol çalışması 53, Acinetobacter baumannii, nosocomial infection, bacteremia, rise factors, case-control study. 55
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Acinetobacter baumannii hastanede yatarı hastalarda başta nozokomiyal pnömoni ve bakteriyemi olmak üzere çeşitli klinik tablolara neden olan önemli nozokomiyal bir patojendir. A. baumannii infeksiyonlarında artan antimikrobiyal direnç ve çoğul direnç tedavide kullanılabilecek antibiyotik gruplarını kısıtlamaktadır. Son yıllarda yoğun bakım üniteleri başta olmak üzere hastanelerde pek çok birimde A. baumannii suşları ile gelişen infeksiyonların ve salgınların sıklığında artışlar bildirilmektedir. A. baumannii infeksiyonlarında risk faktörlerinin araştırılması çalışması Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 01 Mart 2004-31 Aralık 2004 tarihleri arasında yapıldı. Vaka-kontrol çalışmasına en az 48 saattir hastanede yatan erişkin hastalar alındı. Vaka grubunda A. baumannitnin etken olduğu nozokomiyal infeksiyon geçirdiği tespit edilen 60 hasta mevcuttu. Kontrol grubu olarak A. baumannii ile infekte olmayan 53 hasta çalışmaya alındı. A. baumannii infeksiyonuna ve A. baumannii bakteriyemisine zemin oluşturabilecek risk faktörleri araştırıldı. A. baumannii infeksiyonu için tek değişkenli analizde üç ve daha fazla hastayla aynı odayı paylaşmak, komorbid hastalık varlığı, son 10 gün içinde A. baumannii dışında başka bir bakteriye! infeksiyon geçirme, mekanik ventilasyon, internal sonda, santral venöz kateter ve invaziv girişime maruziyet, total parenteral nütrisyon, nazogastrik tüp ile beslenme, yüksek APACHE II, SAPS II, MODS ve ECOG skoru risk faktörü olarak saptandı. Çok değişkenli analizde ise üç ve daha fazla hastayla aynı odayı paylaşmak, yüksek APACHE II skoru ve NG tüp ile beslenme bağımsız risk faktörü olarak bulundu. 52A. baumannii bakteriyemisi için ise tek değişkenli analizde üç ve daha fazla hastayla aynı odayı paylaşmak, son 10 gün içinde A. baumannii dışında başka bir bakteriye! infeksiyon geçirmek, santral venöz kateterizasyon ve invaziv girişime maruziyet, total parenteral nütrisyon ve yüksek APACHE II skoru risk faktörü olarak belirlendi. Çok değişkenli analizde ise üç ve daha fazla hastayla aynı odayı paylaşmak, santral venöz kateterizasyon ve hemodiyaliz uygulanması bağımsız risk faktörü olarak bulundu. A. baumanntfye bağlı nozokomiyal infeksiyonlar en sık %33.3 oranı ile ventilator ilişkili pnönomi ve %31.7 oranı ile primer kan dolaşımı infeksiyonu olarak saptandı. En sık A. baumannii izolasyon bölgeleri %35.9 oranı ile kan kültürü ve % 32.1 oranı ile endotrakeal aspirat kültürü olarak tespit edildi. Sonuç olarak A. baumannii infeksiyonunun sıklığında ve çoğul dirençli A. baumannii izolasyonundaki artış ülkemizide tehdit eden önemli global bir problemdir. A. baumannii infeksiyonu ve bakteriyemileri için bulunan risk faktörleri daha önce yapılmış çok sayıdaki çalışmanın sonuçlan ile uyumludur. Çalışmamızda diğer araştırmalardan farklı olarak üç ve daha fazla hastayla aynı odayı paylaşmak, nazogastik tüp ile beslenmek, yüksek ECOG skoru risk faktörü olarak tespit edilmiştir. A. baumannii infeksiyonları için risk faktörleri belirlenerek, saptanan risk faktörlerine yönelik alınacak etkili infeksiyon kontrol önlemleri ile A. baumanntfye bağlı infeksiyonlar sınırlandırılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Acinetobacter baumannii is an important nosocomial pathogen which causes various clinical pictures such as nosocomial pneumonia and bacteremia for the patients staying at hospital. An increased antimicrobial and multidrug resistance in A. baumannii infections limits the use of antibiotic grups likely to be used in the treatment. In recent years, it has been reported that there has been an increase in the frequency of infections and outbreaks due to A. baumannii strains in many units in hospital mainly intensive care units. The investigation of the risk factors in A. baumannii infections was carried out in Ondokuz Mayis University Medical Faculty between 01 March 2004- 31 December 2004. This case-control study inclueded the adults patients who stayed in hospital for at least 48 hours. The case group included 60 patients who had nosocomial infections caused by A. baumannii. The control group included 53 patients who had not been infected with A. baumannii. The risk factors which might create an environment in which A. baumannii infections and A. baumannii bacteremia were investigated. Sharing the same room with three or more than three patients, comorbid disease, having had a bacterial infection except for A. baumannii over the past ten days, mechanical ventilation, urinary catheter, central venous catheter, exposure to invasive practice, total parenteral nutrition, nutrition with nasogastric tube, high of APACHE II, SAPS II, MODS and ECOG scores were detected as the risk factors in univariate analysis for A. baumannii infection. Sharing the same room with three or more than three patients, nutrition with nasogastric tube and high of APACHE II score were found as independent risk factors in multivariate analysis. 54Sharing the same room with three or more than three patients, having had a bacterial infection except for A. baumannii over the past ten days, exposure to invasive practice, central venous catheter, hemodialysis, total parenteral nutrition, high of APACHE II score were determined as the risk factors in univariate analysis for A. baumannii bacteremia. Sharing the same room with three or more than three patients, central venous catheter, hemodialysis were found as independent risk factors in multivariate analysis. Among the nosocomial infections caused by A. baumannii, ventilator - associated pneumonia with a percentage of 33.1 and primary bloodstream infections with a percentage of 31.7 are the most frequent ones. The most frequent A. baumannii isolation areas are blood culture with a percentage of 35.9 and endotracheal aspirate culture with a percentage of 32.1. Consequently, the increas in the frequency of A. baumannii infection and the isolation of multidrug resistance A. baumannii is an important global problem which poses a threat to our country as well. The risk factors which were detected in A. baumannii infection and bacteremia are consistent with the results of the most previous studied. As opposed to the other studies, sharing the same room with three or more than three patients, nutrition with nosogastric tube and high ECOG score were detected as risk factors. The infections due to A. baumannii can be limited by determing the risk factors for A. baumannii infections and taking efficent infection control measures for the determined risk factors.