Tiroid fonksiyon bozukluklarının sıklığı ve erken tanısı (Düzce ili pilot çalışması)
- Tez No: 163485
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZERRİN BİCİK BAHÇEBAŞI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Guatr, Tiroid Fonksiyon Bozuklukları, Düzce. 40, Goitre, Thyroid Dysfunction, Düzce. 41
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Düzce Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET TİROİD FONKSİYON BOZUKLUKLARININ SIKLIĞI VE ERKEN TANISI (DÜZCE İLİ PİLOT ÇALIŞMA) Amaç: DTF İç Hastalıkları polikliniğine başvuranlarda, guatr ve tiroid fonksiyon bozukluklarının prevalansı ile öncelikle tetkik edilmesi gereken vaka grubu araştırılmıştır. Giriş: Düzce'de guatr ve tiroid fonksiyon bozukluğu prevalansı ve tarama yapılması gereken vaka grubu bilinmemektedir. Yöntem: Ekim 2003-Ekim 2004 tarihleri arasında polikliniğe ilk defa başvurmuş, Düzce'de doğup yaşayan, 18 yaş üzeridekilerin kayıtları retrospektif olarak çalışmaya alındı. Sonuçları etkileyen tiroid dışı hastalığı veya ilaç kullanımı olanlar dışlandı. TSH, ST4 ve ST3 düzeyleri electrochemiluminescense immunometrik yöntem ile (Roche D kiti; Elecsis 170, Roche Diagnostics, Mannheim, Germany) ölçülmüştü. Bulgular: %30.4'ü erkek, %69.6'sı kadın olan 1073 olgunun %31.5'inde guatr vardı, Olguların %23.9'unda tiroid fonksiyonları bozuktu. Hipotroidi %3.9, subklinik hipotroidi %7, hipertroidi %6.6, subklinik hipertroidi %6.4 bulundu. Şikayet ve guatrı olanların %91.7, şikayeti olan guatrı olmayanların %84.4, şikayeti olmayıp guatrı olanların %32.9, şikayet ve guatr olmayanların %7.8 kadarında tiroid fonksiyonları bozuktu. Sonuç: Düzce'de, iç hastalıkları polikliniğine başvuranlarda, guatr ve tiroid fonksiyon bozukluğu prevalansı yüksektir. Şikayete ve yaşa göre istenilebilecek en az tetkik için önerdiğimiz eşelin geliştirilmesi faydalıdır. TSH bakılması gerekenler; şikayet veya şikayet ve guatrı olanların tümü, kadınlarda 30, erkeklerde 60 yaş üzerindeki şikayeti ve guatrı olmayanlar ile, kadınlarda 18, erkeklerde 40 yaş üzerinde guatrı olanlar olarak belirlenmiştir. TSH 0,05 ulU/ml'den düşük ya da normalden yüksek olgularda ise ST4 ve ST3 bakılması gerekli ve yeterli görünmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE FREQUENCY AND EARLY DIAGNOSIS OF THYROID DYSFUNCTIONS (A PILOT STUDY IN DUZCE CITY) Objectives: In this study, the prevalance of guatr and thyroid functional disorders, with. The case group, which must be studied first at all; has been researded in patients which have edmitted to Düzce Medicine Faculty internal medicine clinies. Introduction: In Düzce state the prevalance of guatr and thyroid functional disorders, and also the case group which must be screened can not be known yet. Methods: The records of patiends, which have been admitted to internal medicine clinic between October 2003 - October 2004 first time and which born and stil live in Düzce stade, and which are over 18 years old; are induded into the study retrospectively. The patients with non-thyroidal diseases and drug using patiends which can affect the results are excluded. The levels of TSH, FT4 and FT3 are meanured by electrochemiluminescense immunometrik technic (Roche D kiti; Elecsis 170, Roche Diagnostics, Mannheim, Germany). Results: In case group, there was 1073 cases and 30.4% wan male 69.6% female. In this case group, 31.5% have guatr. 23.9% of cases have thyroid functional disorders. It has been found in cases; 3.9% hypothyroidism, 7% subclinical hypothyroidism, 6.6% hyperthyroidism, 6.4% subclinical hyperthyroidism. Thyroid functions were anormal in 91.7% of patients with complaints and guatr, 84.4% of patients with complaints, and 7.8% of patients without complaints and guatr. Conclusions: In Düzce state, the prevalance of guatr and thyroid functional disorders in admitions to internal medicine clinies was high. The equalance, for minimal examinations related to complaints and age must be improved. The group of patients, which must be examined with TSH test; are patients with complaints or with complaints and also guatr, women over 30 years of age and men over 60 years of age with no guatr and complaints, and women over 18 years and men over 40 years with guatr. It seens that, in cases with TSH lover then 0.05 uiu/ml or over normal levels; FT4 or FT3 examinations are necenay and sufficient.