Üriner sistem taş hastalığında extracorporeal shock wave lithotripsy (ESWL) tedavisi öncesi ve sonrası renal arterlerdeki kan akım değişikliklerinin power doppler ultrasonografi ile araştırılması
Power doppler ultrasound evaluation of renal arterial flow changes before and after ESWL in calculous urinary system disease
- Tez No: 163590
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HANEFİ YILDIRIM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: ESWL, Power Doppler Ultrasonografî, Nefrolitiazis, Yan etkiler, ESWL, Power Doppler, Renal calculi, Adverse Effects
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
1. ÖZET AMAÇ Üriner sistem taşlarının tedavisinde yaklaşık 20 yıldan beri yararlı ve non- invaziv bir yöntem olarak kullanılan, extracorporeal shock wave lithotripsy (ESWL)'nin böbrek parankimi ve renal kan akımında meydana getirdiği değişiklikleri göstermek için halen histopatolojik, biyokimyasal, radyonüklid ve radyolojik yöntemler kullanılmaktadır. Bu çalışmamızda ESWL tedavisinin kısa dönemdeki renal kan akımında oluşturabileceği değişikliklerin araştırılması amaçlandı. GEREÇ VE YÖNTEM Haziran 2003 - Mart 2004 tarihleri arasında, yaşlan 11 ile 60 arasında değişen 44 olgunun taşlı böbrekleri ile normal diğer kontrol böbreklerinde power Doppler ultrasonografi (PDUS) ile ESWL'den bir saat önce ve sonra rezistif indeks, pulsatilite indeksi, akselarasyon zamanı, akselarasyon indeksi, sistolik hız, diastolik hızlarıi yanısıra, aortta ESWL öncesi ve sonrası rezistif indeks, pulsatilite indeksi, aort sistolik hız/diastolik hızlarına bakıldı. Ayrıca ESWL öncesi ve sonrası sistolik ve diastolik kan basınç değerleri elde edildi.BULGULAR ESWL sonrasında taşlı ve kontrol böbreklerinde rezistif indekste, aortta pulsatilite indeks değerlerinde artış gösterdiği saptandı. Ayrıca ESWL sonrasında taşlı böbrekte pulsatilite indeksinin azalmış olduğu tespit edildi. Hastaların hepsinde ESWL uygulanması ile sistolik kan basıncının anlamlı bir artış gösterdiği saptandı. SONUÇ ESWL'nin bilinen bazı minor komplikasyonları olmakla birlikte diğer invaziv yöntemlere göre; iş kaybı, hospitalizasyon, taşların etkin olarak düşürülmesi, uzun dönemdeki risklerinin azalması ve düşük maliyeti açısından göz önüne alındığında yararlı bir yaklaşım olduğu tartışmasızdır. Bu çalışmada üriner sistem taşlarının tedavisinde, cerrahi girişime karşın pek çok açıdan üstünlüğü nedeniyle tercih edilen ESWL'nin kullanımı ile renal kan akımında olabilecek hemodinamik değişiklikler gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
2. ABSTRACT POWER DOPPLER ULTRASOUND EVALUATION OF RENAL ARTERIAL FLOW CHANGES BEFORE AND AFTER ESWL IN CALCULOUS URINARY SYSTEM DISEASE OBJECTIVE ESWL is a noninvasive method which used for treatment of urinary system calculi for nearly twenty years. Generally, histopathology, biochemistry, radionuclide and radiologic methods are preferred to determine the effects of ESWL on kidney and blood flow. In this study, we aimed to determine the short term effects of ESWL on renal blood flow and related changes of arterial blood pressure. MATERIALS AND METHODS This study performed between June 2003 and March 2004 and consisted of 44 patients aged 11-60 years. Power Doppler US performed to calculus containing kidney and control kidney 1 hour before and 1 hour after ESWL. Resistive index, pulsatility index, acceleration time, acceleration index, systolic and diastolic velocities of kidney; resistive index, pulsatility index and systolic/diastolic velocity of aorta; systemic arterial systolic and diastolic blood pressures were evaluated comparatively. RESULTS Resistive index showed statistically significant increase in calculi containing kidney and control kidney after ESWL. These changes were associated with renaltrauma due to shock waves and following increased interstitial pressure and increased renal perfusion. So that renin and angiotensin II secretion will increase and systemic hypertension will occur. In our study, pulsatility index of aorta was showed statistically significant increase after ESWL which was a sonographic sign of systemic hypertension. In our patients, systolic blood pressures showed statistically significant increase after ESWL. Pulsatility index decreased in calculi containing kidney after ESWL, which was a inconsistent finding with literature. This can be due to usage of pethimide HCl instead of meperidine in our study. CONCLUSION ESWL is a method which is superior to surgery and in this study; we discussed short term effects of ESWL on renal blood flow, renal parenchymal changes, systemic effects and possible long term effects.