Doğum öncesi bakım alma ve tetanoz aşılanma durumu ile etkileyen etmenlerin belirlenmesi
Status of prenatal care and tetanus vaccination and influencing factors
  1. Tez No: 163591
  2. Yazar: YONCA SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GAZANFER AKSAKOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Doğum öncesi bakım, tetanoz, aşılama, gebelik vıı, Prenatal care, tetanus, vaccination, pregnancy. vm
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET Bu çalışmanın amacı, son bir yıl içinde doğum yapan kadınların doğum öncesi bakım (DÖB) alma ve tetanoz aşılanma durumlarının belirlenmesi, yeterli doğum öncesi bakım almayı ve tetanoz için tam aşılı olma durumunu etkileyen etmenlerin saptanmasıdır. Kesitsel ve analitik tipte bir çalışmadır. Umut Sağlık Ocağı Bölgesi 'nde 2003 yılında doğum yapan 390 kadımn tümüne ulaşmak hedeflenmiştir. Araştırma sonunda 344 kadına ulaşılmıştır(%88.2). Doğum öncesi bakımın yeterliliği, DÖB almaya başlama zamanı ve alınan doğum öncesi bakımın sayısı ile değerlendirilmiştir. İlki gebeliğin ilk üç ayı içinde olmak üzere en az altı kez gebelik nedeniyle sağlık hizmeti aldığım belirten kadınlar yeterli DÖB almış olarak kabul edilmiştir. Son gebeliğe ve daha öncesine ait tetanoz aşılanma öyküsü sorgulanarak, kadınlar aşısız, eksik aşılı, tam aşılı olarak sınıflandırılmıştır. Kadınların %17.3'ü altıdan az sayıda DÖB almış, %33.4'ü ise ilk üç aydan sonra DÖB almaya başlamıştır. Yeterli DÖB alan kadınların oram ise %6 1.3 'tür. DÖB alan kadınların büyük çoğunluğu birden fazla sağlık personelinden ve birden fazla sağlık kuruluşundan DÖB hizmeti almıştır. DÖB alan kadınların tamamına yakını bu hizmet için en az bir kez sağlık ocağım kullanmıştır. Gebeliği sırasında sağlık ocağı ebesi tarafından evde sağlık hizmeti alan kadın bulunmamaktadır. Çok değişkenli analizde öğrenim durumu, gelir durumu ve doğum sırasının yeterli DÖB almayı anlamlı olarak etkilediği görülmüştür. Lise ve üzeri öğrenim görenler, kişi başı gelir durumu ortalamanın üstünde olanlar ile ilk doğumunu yapan kadınların anlamlı olarak daha fazla yeterli DÖB aldıkları görülmüştür. Kadınların %8.2'si aşısız ya da eksik aşılıdır. Gebelikleri sırasında aşı olmama nedenleri en sık aşı olmanın gerekli olduğunu bilmeme ve sağlık kurumuna uzaklık ya da parasal olanaksızlık/ sağlık güvencesizliği nedeniyle gidememeleridir. Aşı olan kadınların biri dışında tamamının aşısı sağlık ocağında yapılmıştır. Kadınların dörtte biri kendilerine verilmiş olan tetanoz aşı kartım attığım ya da kaybettiğini belirtmiştir. Çok değişkenli analizde ilk doğumunu yapanların ve sağlık ocağının adım bilenlerin anlamlı olarak daha fazla tam aşılı oldukları saptanmıştır. Yeterli DÖB alma ve tetanoz için tam aşılı olma istenilen düzeyde değildir. Kadımn öğrenim ve gelir durumu ile doğumun sırası yeterli DÖB almayı anlamlı olarak etkilemekteydi. Tam aşılı olmayı etkileyen etmenler olarak ise doğumun sırası ve sağlık ocağının adını bilme bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Status of Prenatal Care and Tetanus Vaccination and Influencing Factors The objectives of this study are to determine the status of prenatal care (PC) and tetanus vaccination for women who had given birth the previous year and the affecting factors for receiving adequate PC and completeness of vaccination. It is a cross sectional and analytical study. It was aimed to reach a whole of 390 women who had given birth in 2003 in the region of Umut Health Center. 344 women (88.2%) were reached at the end of the study. Adequacy of PC was evaluated by the time of starting having first PC and the number of PC. The women who stated that they had taken health service at least six times during pregnancy where the first examination had to be done within first three months, were accepted as“received adequate PC”. Women were classified into groups of unvaccinated, incompletely vaccinated and completely vaccinated by questioning the history of tetanus vaccination at the preceding and last pregnancy. Of the women, 17.3% were received PC less than six times, 33.4% of them were started to receive PC after first three months. Adequate PC was given to 61.3% of women. Most of the women had received PC from more than one health personnel and health institution. Almost all of the women had received PC at least once from the health center. There was no woman received health service at home during pregnancy by the midwife of health center. It was observed that education status, level of income and order of birth had significantly affected the receipt of adequate PC in multivariate analysis. The women who had graduated from high school or above, level of income above the average and given first birth significantly had received more adequate PC. 8.2% of the women were incompletely vaccinated or unvaccinated. The reasons of being unvaccinated during pregnancy were unawareness of its necessity, inaccessability to the health institution due to the distance, low income or lack of health insurance. All of the women were vaccinated at the health center except one. A quarter of women reported that they had lost or thrown their vaccine card. In multivariate analysis, knowing the name of the health centre and giving first birth had significantly increased the completely vaccinated women frequency. Receiving adequate PC and being completely vaccinated by tetanus were not at desired level. Women's education status, level of income and order of birth had significantly affected the receipt of adequate PC. Knowing the name of the health care centre and order of birth is found to be the affecting factor for completely vaccination.