Pediatrik adenotonsillektomi operasyonlarında preemptif ve postoperatif oral tramadol uygulamasının postoperatif analjeziye etkileri
The effects of preemptive and postoperative oral tramadol instillation on postoperative analgesia in pediatric adenoidectomy and tonsillectomy
  1. Tez No: 297397
  2. Yazar: GÜLÇİN AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPASLAN APAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Genel anestezi, sevoflurane, ajitasyon, tramadol, General anesthesia, sevoflurane, agitation, tramadol
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç:Çalışmamızın amacı, pediyatrik yaş grubunda yapılan adenoidektomi ve tonsillektomi operasyonlarında hastanın entübasyonundan sonra veya anesteziden uyanmadan önce titre edilen dozlarda oral tramadol uygulamasının postoperatif analjeziye etkilerini belirlemektir.Materyal Metod:Elektif olarak adenoidektomi ve tonsillektomi operasyonu uygulanacak ASA I-II sınıfı 3-16 yaş grubu 90 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar randomize olarak üç eşit gruba (n=30) ayrıldı ve her üç gruptaki hastalara rutin monitörizasyon uygulandı. Anestezi indüksiyonu propofol 2-2.5 mg/kg, roküronyum bromid 0.6 mg/kg ile sağlandı. Endotrakeal entübasyon uygulandıktan sonra anestezi idamesi sevofluran ( % 2-2.5) ve N2O/O2 ( oksijen oranı %50) ile sürdürüldü. Grup 1'de operasyon bitiminden sonra (postoperatif), Grup 2 `de entübasyondan sonra (preemptif) oral yoldan damla şeklinde uygulanmak üzere 1 mg/kg tramadol Grup 3`de ise entübasyondan sonra kontrol grubuna eşit volümde serum fizyolojik oral olarak uygulandı. Tramadol dozu insülin enjektörüne konularak nazofarenkse doğru ilerletilerek adenoid dokusuna uygulandı. Operasyondan sonra hastaların ağrı ve derlenmesi görsel ağrı skalası veya VRS ile değerlendirildi. VRS skoru ilk 4 saatte her saat başı, takip eden süreçte 4 saatte bir bakıldı ve hastanın ağrısı 11 derecede (0= yok veya 10= en şiddetli ağrı) değerlendirildiBulgular:Pediatrik adenoidektomi ve tonsillektomi operasyonu yapılan hastalarda kontrol grubu, preemptif ve postoperatif tramadol uygulanan gruplarla karşılaştırıldığında 15, 30, 45 ve 60. dakika ajitasyon skorlarında anlamlı artış ve 0, 10 ve 20. dakika Modifiye Aldrete Skorlarında anlamlı azalma saptandı. Kontrol grubu başlangıç ajitasyon skoru diğerlerine göre anlamlı olarak düşüktü.Sonuç:Adenoidektomi bölgesine preemptif veya postoperatif oral tramadol damla uygulaması sevofluran ile oluşan ajitasyonu azaltmakta ve postoperatif analjezi sağlamaktadır. Uygulamalar arasında fark bulunmamıştır. Uygulamanın basit ve non-invazif olması nedeni ile avantaj sağladığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Background:The postoperative analgesic efficacy of tramadol infiltration to the surgical area has been demonstrated in tonsillectomy. The present study aimed to investigate nasopharyngeal tramadol instillation for the possible influence on sevoflurane-induced agitation in pediatric patients undergoing adenoidectomy, tonsillectomy with or without tube placement.Materials and methods:After obtaining approval from Local Ethics Committe and written informed consents from parents, ninety ASA class I-II pediatric patients included to the study. Induction of anesthesia was achieved with propofol 2-2.5 mg/kg and rocuronium bromide. Sevoflurane 2-2.5% in N2O-O2 mixture (InsO2: 50%) was given for the maintenance. Pateints were randomized into three groups and insulin injector was attached to the vasocan without introducer and advanced to the nasopharynx through the oral cavity. Saline controls was injected to the Group III (n=30), tramadol 1 mg/kg was given10 min before adenoidectomy in Group I (n=30) after bleeding control in Group II (n=30) respectively. Pateints were evaluated for postoperative pain, agitation and for modified Aldrete scores in the recovery.Results:Agitation scores were significantly higher in control group at 15, 30, 45, and 60. min periods when compared to pre-emptive and postoperative tramadol treatment groups. Modified Aldrete scores were significantly lower in the control group during 0, 10, and 20 min.s. The first agitation score was also significantly decreased in the control group.Conclusion:Pre-emptive or postoperative tramadol ointment to the adenoidectomy area decreased sevoflurane-induced agitation. No difference was found between pre orviiipostoperative administration. The technique has advantages with easy and non-invasive administration.