Prostat adenokarsinomlarında E-cadherin ve CD10 ekspresyonu
Expression of E-cadherin and CD10 in prostatic adenocarcinomas
  1. Tez No: 163602
  2. Yazar: ÖZGÜR AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ KEMAL KUTLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Prostat adenokarsinomu, CD 10, E-cadherin. 51, Prostate adenocarcinoma, CD 10, E-cadherin. 53
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET Prostat kanseri erkeklerde en sık görülen malignensi olup elli yaşın üzerinde görülme sıklığı artar. Prostat kanseri teşhisinde kullanılan iğne biyopsilerinde materyalin küçük olması ve yeni yöntemlerle giderek daha çok sayıda iyi diferansiye kansere rastlanılması patologun tam güçlüğünü arttırmaktadır. Rutin yöntemlere ek olarak immünohistokimya gibi bazı yardımcı yöntemlere ihtiyaç duyulmaktadır. Çalışmamızda kullanılan antikorlardan biri E-cadherin, diğeri ise CDlO'dur. Çalışmamıza 1986-2005 Yıllan arasında Anabilim Dalımıza gönderilen 171 prostat biyopsi materyali incelemeye alındı. Çalışmamızda prostat adenokarsinomlarında Gleason gradelemesi olguların histolojik grade tayininde kullanıldı ve tümörlerin gleason skorları hesaplandı. Vakalar CD 10 ve E-cadherin antikorları ile boyandı. CD 10 ile yapılan çalışmalarda gleason skorun her bir parametresine göre; Gleason skor 2-4 (düşük grade) olan vakaların hiçbirinde boyanma olmadı. Gleason skor 5-7 (orta grade) olan vakaların %8-10.5inde boyanma oldu. Gleason skor 8- 10(yüksek grade) olan vakaların % 89.5-92'sinde boyanma oldu. CD 10 ile yapılan çalışmalarda prostatın glandüler paternin korunduğu tümörlerinde CD 10 ile boyanma olmadı. Solid ve tek hücre infıltrasyonu şeklinde izlenen tümörlerinde boyanma oldu. Bu bulgulara göre CD 10 immünoreaktivitesinin tümörün gleason skorunun belirlenmesinde yardımcı olacağı sonucuna varıldı. E-cadherin ile yapılan immünohistokimyasal çalışmalarda; Gleason skor 2-4 (düşük grade) olan 8 vakadan 2'si derece 1, 2'si derece 2, 4'ü derece 3 şeklinde boyanma gösterdi.Gleason skor 5-7 50(orta grade) olan 84 vakadan 7'si derece 0, 16'sı derece 1, 33'ü derece 2, 28'i derece 3 şeklinde boyanma gösterdi.Gleason skor 8-10 (yüksek grade) olan 79 vakadan 9'u derece 0, 15'i derece 1, 27'si derece 2, 28'i derece 3 şeklinde boyanma gösterdi. Bu bulgular ışığında E-cadherin immünreaktivitesinin prostat adenokarsinomunda tanısal amaçla kullanılamayacağı düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
EXPRESSION OF E-CADHERIN AND CD10 IN PROSTATIC ADENOCARCINOMAS SUMMARY Prostate cancer is the most common malignancy among men, with a higher incidence over the age of 50. The small size of material in needle biopsies used for diagnosis of the prostate cancer coupled with the detectability of increasingly higher number of well- differentiated cancers by the help of new methods make it more difficult for a pathologist to establish a diagnosis of prostate cancer. In addition to routine methods, some supportive methods such as immunohistochemistry are required. The antibodies used in our study are E-cadherin and CD1 0. In our study, we examined 171 prostate biopsy materials sent to our Division between 1986 and 2005. Gleason grading was performed to determine the histological grade of the prostate adenocarcinomas, and Gleason scores of tumours were determined. The cases were stained with the antibodies, CD 10 and E-cadherin. The studies with CD 10, on the basis of each parameter of Gleason score, demonstrated no staining in the cases with Gleason score 2-4 (low grade). Staining was seen in the 8-10.5 % of the cases with Gleason score 5-7 (intermediate grade) and in the 89.5 - 92 % of the cases with Gleason score 8-10 (high score). In the studies with CD 10, CD 10 staining was not seen in prostate tumours with glandular pattern. However, it was seen in the solid prostate tumours and the prostate 52tumours showing single cell infiltration. On the basis of these findings, it was concluded that immunoreactivity of CD 10 will help in determining the Gleason score of a tumour. In the immunohistochemical studies with E-cadherin, two of the 8 cases with Gleason score 2-4 (low grade) showed grade 1 staining, whereas two cases showed grade 2 staining and the remaining four showed grade 3 staining. Of the 84 cases with Gleason score 5-7 (intermediate grade), seven showed grade 0 staining; 16, grade 1 staining; 33, grade 2 staining and 28 showed grade 3 staining. Of the 79 cases with Gleason score 8-10 (high grade), nine showed grade 0 staining; 15, grade 1 staining; 27, grade 2 staining and 28 showed grade 3 staining. In the light of these findings, it was concluded that the immunoreactivity of E- cadherin can not be used in prostate adenocarcinoma for diagnostic purposes.