Akut miyokart infraktüsünde acil servise başvuru ilk akımaçıcı tedavi arasındaki sürenin 4 yıllık geriye dönük değerlendirilmesi
Door-to-needle time for acute myocardial infractionsın emergency department
  1. Tez No: 163690
  2. Yazar: DİLŞAT TIĞLI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RIDVAN ATİLLA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Akut Miyokard Enfarktüsü, akım açıcı, acil servis, Acute Myocardial Infarction, reperfusion, emergency medicine
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
III. ÖZET: Akut miyokard enfarktüsünde acil servise başvuru ile akün açıcı tedavi arasındaki sürenin 2000-2004 yılları arasında geriye dönük değerlendirilmesi Amaç: Bu çalışmada amacımız, 2000 Ocak-2004 Ocak arasındaki 4 yıllık sürede Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi (DEUH) Acil Servisine göğüs ağrısı ile başvuran ve ST Elevasyonlu Miyokard Enfarktüsü (STEMİ) tanısı alan hastalarda kapıdan akım açıcı tedaviye kadar geçen sürenin saptanması ve standart sürelerle karşılaştırılmasıdır Yöntem: 2000 Ocak-2004 Ocak arasında DEUH acil servise başvuran ve STEMI tanısı alan ve arşivden kayıtlarına ulaşılan hastalar çalışmaya alındı. Çalışmada DEU hastanesinde kullanılan ICD-10 kodlama sistemine göre STEMI (121-1) kodu konulan hastaların dosyalan değerlendirildi Bulgular: Çalışmamızda DEUH acil servise göğüs ağrısı ile başvuran ve STEMI tanısı alan 224 hastanın 135'nin verileri değerlendirildiğinde önce anatomik lokalizasyona göre akut myokardiyal infarktüs(AMI) dağılımına baktığımızda en sık inferior AMI olgusu saptadık. Çalışmaya alman hastaların 101'i (%75) erkek, 34'ü (%25) kadmdı Acil serviste STEMI tanısı alan 135 hastanın tedavilerine bakıldığında 88' i (%65) alam açıcı tedavi almıştır. Hastanemizde akım açıcı tedavi alanların 49'una (%56) PCI, 39'una (%44) trombolitik tedavi uygulandığı saptandı. STEMI hastalarında, kapıdan akım açıcı tedaviye kadar geçen ortalama süre 34,68±22.8 (aralık 10-155 dakika) olarak tespit edilmiştir. Standart süreye oldukça yakın olarak bulduk. Akım açıcı tedavi uygulanan ve kapıdan akımaçıcı tedaviye kadar geçen süre (KATGS) hesaplanan hastaların 46'smda (%52) KATGS 30 dakika olarak saptandı Sonuç: Acil servise göğüs ağrısı ile başvuran ve STEMI tanısı alan hastalarda akım açıcı tedavisi için geçen sürenin üç yıllık değerlendirmesine bakıldığında standart belirlenen süreye oldukça yakın olduğu görülüyor.
Özet (Çeviri)
IV. İNGİLİZCE ÖZET: Door - To - Needle Time for Acute Myocardial Infarctions in Emergency Department: A Retrospective Analysis of Four Years INTRODUCTION: To investigate the door-to-needle time of the patients who were admitted to emergency department during a four-year period with a diagnosis of ST Segment Elevated Myocardial Infarction (STEMI) and to compare with standard times. METHOD: Patients diagnosed with STEMI were included the study and their data were retrospectively collected according to disease code of STEMI as 1121-1 in ICD-10. RESULTS: 224 patients were diagnosed as STEMI during the study period, while only 135 of 224 (60%) were included. While eighty-eight of 135 (65%) were undergone reperfusion treatment, 49 of 88 (55%) had Percutaneous Coronary Intervention and 39 of 88 (44%) were given thrombolytics. Mean Door-to-needle time was 34min. ± 22 (10-155 min). Forty-six patients (52%) had reperfusion therapy in less than 30min. CONCLUSION: In our emergency department, Door-To-Needle time is not perfect for all STEMI patients but quite acceptable according to universal standards.