Koroner arter bypass cerrahisi (KABC) uygulanan hastalarda brain natriüretik peptid (BNP) ve matriks metalloproteinaz-9 (MMM-9) düzeylerinin ölçümü ve nebivololun etkisi
The levels ol brain natriueritc (BNP) and matrix metalloproteinases-9 (MMM-9) in patients undergoing coronary artery bypass grafting (CABG) and effects to nebivolol
- Tez No: 163728
- Danışmanlar: PROF.DR. ÖMER ÇOLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: KABC, BNP, MMP-9, nebivolol, iskemi-reperfüzyon. iv, CABG, BNP, MMP-9, nebivolol, ischemia-reperfusion VI
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET Kalbi korumaya yönelik birçok yaklaşım geliştirilmesine rağmen, iskemi- reperfüzyon hasan halen koroner bypass cerrahisi uygulanan hastalarda morbidite ve mortalitede önemli rol oynamaktadır. Koroner arter bypass cerrahisi (KABC) sırasında görülen miyokardiyal iskemi-reperfüzyon hasarım en aza indirmek amacıyla yapılan çalışmalar, tekniğin uygulamaya başlandığı ilk yıllardan beri önemini yitirmeden devam etmektedir. Bu çalışma; KABC sırasında Brain Natriüretik Peptid (BNP) ve Matriks Metalloproteinaz (MMP-9) düzeylerine bakılarak mitokondriyal fonksiyonları koruyucu ve antioksidan özelliği bilinen nebivololun miyokardiyal iskemi-reperfüzyon hasarına ne derecede etkili olduğunu araştırmak amacıyla yapıldı. Koroner arter hastalığı nedeniyle gelen ve açık kalp cerrahisi tekniğiyle koroner arter bypass cerrahisi planlanan 30 hasta, nebivolol ve kontrol grubu olarak ayrıldı. Nebivolol grubuna preoperatif 7 gün boyunca nebivolol verilirken, kontrol grubuna nebivolol veya başka bir 0- bloker verilmedi. Gruplar arasında yaş, cins, diabetes mellitus, hipertansiyon, eski MI, preoperatif ekokardiyografik ejeksiyon fraksiyonu ve kardiyak indeks açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık yoktu. Miyokardiyal hasan değerlendirmek amacıyla intraoperatif ve erken postoperatif dönemde alman kan örneklerinde, kardiyovasküler yapılanma sürecinde rol oynayan BNP ve MMP-9 düzeyleri incelendi. Bu çalışmada anestezi indüksiyonu sırasında alman kan örneklerinde, nebivolol grubundaki BNP ve MMP-9 değerleri kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşüktü ( p0,05) ıııKontrol ve nebivolol gruplarının BNP ve MMP-9 düzeyleri örnek alım zamanlarına göre kendi aralarında karşılaştırıldığında; BNP düzeyleri kross klemp kaldırıldıktan 6 saat sonrasına kadar değişmeden kalırken, kross klemp kaldırıldıktan 12 ve 24 saat sonra anlamlı olarak artış göstermiştir (Sırasıyla p0,05). Yapılan çalışma sonucunda BNP düzeyinin koroner arter bypass cerrahisi sırasında oluşan ventrikül hasarı için bir fikir verebileceği ve MMP-9 aktivitesinin miyokardiyal iskemi-reperfüzyon hasarının derecesini yansıtabileceği yönünde bir sonuç elde edildi. Ayrıca KABC uygulanan hastalarda, preoperatif verilen nebivololun iskemi-reperfüzyon hasarının azalmasında anlamlı bir etki göstermediği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Despite of considerable management to protect the myocardium, the ischemia-reperfusion damage still plays an important role in morbidity and mortality of patients undergoing coronary bypass. The studies performed to decrease myocardial ischemia-reperfusion damage encountered on coronary artery bypass surgery, has been carried on without losing their importance since the beginnig of the technique. This study has been performed to find out the possible effects of nebivolol, whose antioxidant and mitochondrial function protective properties are well known, on myocardial ischemia-reperfusion damage by observing BNP and MMP-9 levels during CABG. 30 patients with coronary artery disease undergoing coronary artery bypass surgery were divide into two goups as nebivolol and control groups. While the patients of nebivolol group used nebivolol for 7 days, no nebivolol or beta-blockers were given to control group. No statistically significant change was found between this groups in terms of age, sexuality, diabetes mellitus, hypertension, previously undergone MI, pre- operatively ejection fraction and cardiac index. We examined BNP and MMP-9 levels which has role on cardiovascular remodeling, in blood samples taken at intra-operative and early post-operative period. İn the blood sample taken during anesthetic induction, there was a considerable decrease in BNP and MMP-9 values of nebivolol group according to control group (p0.05). When BNP and MMP-9 levels of control and nebivolol groups were compared among themselves according to sample taking hours. BNP levels remainedstable until 6 hours after cross clamping was removal, but showed significant increase at 12th. and 24th. hours (p< 0.05, p0.05) After mis study we obtained the result that BNP levels can indicate ventricle damage formed during coronary artery bypass surgery and MMP-9 activity can reflect the level of myocardial ischemia-reperfusion damage. İn addition we found that pre-operatively applied nebivolol don't have a considerable effect on decreasing the ischemia-reperfusion damage of patients undergoing CABG.