Kronik günlük başağrısında valproik asit tedavisinin sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of sodium valproate treatment on choronic daity headache
- Tez No: 163734
- Danışmanlar: PROF.DR. GALİP AKHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Kronik günlük başağrısı, Kronik migren, Kronik gerilim tipi başağrısı, valproik asit, plasebo 45, Chronic daily headache, chronic migraine, chronic tension type headache, valproic acid, plasebo. 46
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET VPA Tedavisinin Kronik Günlük Başağrısı Üzerindeki Etkilerinin Değerlendirilmesi Kronik günlük baş ağrısı; oldukça sık görülen, sınıflandırma ve tedavisi konusunda henüz bir fikir birliğine varılmamış olan tedaviye dirençli bir baş ağrısı tipidir. Tedavi oldukça zor ve uzun sürelidir. Birçok çalışmada VPAın migren tedavisinde etkili olduğu saptanmıştır. Bundan dolayı VPA FDA tarafından migren tedavisinde kullanılması için onaylanmıştır. Fakat KGB'da kullanımıyla ve etkinliği ilgili yeterli çalışma yoktur. Çalışmamızın amacı kronik günlük baş ağrısında VPA tedavisinin sonuçlarını plasebo kontrollü olarak değerlendirmektir. Çalışmaya kronik günlük baş ağrısı tam kriterlerini karşılayan 70 hasta dahil edilmiştir. Tam amacıyla hastalar ayrıntılı bir ankete tabii tutuldular. Hastaların 40'na VPA 30'una plasebo tedavi verildi. Tedavi sonucunda VPA alan grupta plasebo grubuna göre ağrı şiddetleri, ağrı sıklıkları ve süreleri, analjezik ilaç alımı oranlarında belirgin azalma saptandı. Plasebo alan gruptaki hastalarda da ağrı şiddettlerinde bir miktar azalma gözlenirken, ağrı sıklıklarında ve sürelerinde değişiklik yoktu. Ayrıca tedavinin 1. ve 3. aylarında genelde olan ağrı şiddetinde anlamlı değişiklik olmamasıyla tedaviye alman cevabm tedavinin ilerleyen zamanlarında değişiklik göstermediği sonucuna varılmıştır. Kronik migrenli ve kronik gerilim tipi başağanlı alt grupları karşılaştırdığımızda ise, VPA alan kronik migrenli grupta, plaseboya göre geneldeki ağrı şiddeti, en şiddetli ağrı seviyesi, ağrı süreleri ve ağrı sıklığı değerlerinde tedavinin erken dönemlerinde başlayan ve ilerleyen dönemlerinde daha da belirginleşen anlamlı bir azalma mevcuttu. Kronik migrenli hastalarda, VPAın etkinliği plasebo grubundakine göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde etkili bulundu.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Evaluation of the Effects of Sodium Valproate Treatment on Chronic Daily Headache Chronic Daily Headache is a type of intractable headache that is seen frequently. The lack of universal agreement about classification and treatment makes it difficult to classify patients. Also its treatment is long and difficult. In many studies confirmed that sodium valproate is effective in migraine treatment. So Valproate is aprroved for migraine treatment by FDA. But there is not enough study for using and efficiacy in chronic daily headache (CDH). The aim of this study is to evaluate the results of sodium valproate treatment in chronic daily headache with plasebo controlled. Seventy patient, who fulfiled the criteria of chronic daily headache, included in this study. A detailed questionnaire for each patient is applied for the diagnosis. Sodium valproate is applied in 40 patients and placebo in 30 patients. After the therapy, there was a significant defference between the sodium valproate given and placebo groups by means of the pain frequency and severity and drug usage rates. There was also an improvement in pain severity in placebo group, however no change was found in pain frequency and severity. Moreover, as there was no change in overall pain severity at first and 3rd months of treatment, it has been concluded that response to treatment does not alter by the time. When chronic migraine and chronic tension type headache subgroups were compared, there was a progressive improvement in sodium valproate given chronic migraine subgroup by means of general pain severity, the most severe pain level, pain durations and frequency than the placebo in the beginning and later courses of treatment. In patients with chronic migraine, the effectiveness of sodium valproate was found stattistically higher than the placebo subgroup.