Konya ve çevresindeki beslenme alışkanlıkları ile diabetes mellitus tip II arasındaki ilişki üzerine araştırmalar
Studies on relationship between behaviours and diabetes mellitus type II in Konya and around
- Tez No: 163768
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ABDULLAH KELEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Food Hygiene and Technology
- Anahtar Kelimeler: Tip II Diyabet, Diyet, Beslenme Alışkanlıkları 51, Type II Diabetes mellitus, Diet, Nutritional behaviours 52
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET S.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı YÜKSEK LİSANS TEZİ/ KONYA-2005 Vedat SÜLE Tez Yöneticisi Yrd.Doç.Dr. Abdullah KELEŞ Konya ve Çevresindeki Beslenme Alışkanlıkları ile Diabetes Mellitus Tip II Arasındaki İlişki Üzerine Araştırmalar Bu çalışma Konya ilinde tip II diyabet tanısı almış 466 'sı kadın,297'si erkek toplam 713 hasta üzerinde yapıldı. Yapılan çalışmada hastalara diyet alışkanlıklarını etkileyen nedenlerle ilgili sorular soruldu. Çalışma sonucunda diyeti etkileyen faktörlerin başında; obezite, hastaların meslekleri, açlık kan şekerleri, idrar şekerleri, HbAlc değerleri, diyabetten dolayı son bir yıl içinde hastanede yatma durumları, diyabetle ilgili ilaç kullanma durumu, diyeti anlama, diyetin doyuraculuğu, hastalık ilk teşhis edildiğinde verilen diyet, diyet ürün kullanma, öğün sayısı, ara öğün alıp almama, ekmek kullanımı, meyve suyu ve kolalı içeceklerin kullanımı ve diyabetten başka görülen rahatsızlıklar diyeti etkileyen başlıca faktörler olduğu saptanmıştır. Tip II diyabette diyet tedavinin temelini oluşturmaktadır. Tip II diyabet tanısı aldıktan sonra hastalar bir diyetisyenle görüştürülmeli ve hastaların kolayca ulaşabileceği bir diyetisyeni olmalıdır. Hastalar verilen diyete uymaları yönünde teşvik edilmeli ve diyetin önemi anlatılmalıdır. Varsa diyeti uygulamayı etkileyen nedenler ortadan kaldırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Vedat ŞULE Thesis Director Yrd.Doç.Dr. Abdullah KELEŞ Studies on relations between nutritional behaviours and diabetes mellitus type II in Konya and around This study was carried out in Konya on totally 713 persons having diabetes mellitus Type II. 466 female and 297 male were answered the questions in the survey. According to study, it was concluded that obesity is the most important factor for diabetes mellitus Type II and diet. The most effective factors that effects the diet were found obesity, profession, hunger blood glukose level, urine glucoce level, HbAlc level, staying in hospital because of illness, medical therapy, accodance diet, diet that is indicated at the beginning of illness, dietetic product consumption, meal consumption, bread consumption, fruit juices and beverage consumption, and other illnesses hat are complications of diabetes. Diet is the beginning stage and very important in diabetes therapy. Diabetic persons should be in close relation with a dietition. And they should be decided on the importance of diet in prognosis of the illness. Factors should be eliminated that effect diet negatively.