Deneysel spinal dura mater defektlerinin tamirinde kollajen matriks etkinliğinin histopatolojik olarak incelenmesi
The histopathological investigation of the effectiveness of collagen matrix in the repair of experimental spinal dura mater defects
- Tez No: 163910
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF TÜZÜN
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
 - Anahtar Kelimeler: Kollajen, dura mater tamir materyali, spinal dura mater, Collagen, dural substitute, spinal dura mater
 - Yıl: 2005
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Atatürk Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışmada spinal bölgede deneysel olarak oluşturulan dura mater defektlerinin tamirinde dural greft olarak kollajen matriksin uygunluğu araştırıldı. Çalışmada 30 adet Yeni Zellanda cinsi beyaz tavşan kullanıldı. Tavşanlar çalışma ve kontrol grubu olmak üzere 2 gruba ayrıldı. Her iki grupta Isofloran ile anestezisi sağlanan tavşanlarda Th 10 ve 11 'e tam laminektomi yapıldıktan sonra 1X1 cm ebadında spinal dural defekt oluşturuldu. Çalışma grubunda dura mater defekti kollajen matriks ile örtüldü. Kontrol grubunda eksize edilen dura mater parçası tekrar eski konumuna sütüre edildi.. Çalışma ve kontrol grupları 1, 2 ve 3 aylık takip peryotlarına göre her biri 5 tavşandan oluşan üçer alt gruba bölündü. Takip peryotlarının sonunda tavşanlar sakrifiye edildi. Tüm deneklerde cilt açıldıktan sonra fasyadaki işaret sütürlerinin 2 cm proksimali ve 2 cm distalinden transvers keşi ile paravertebral bölgeye ulaşılıp kotlar kenarlardan kemik makası ile kesilip vertebral kolon bütün halinde çıkartılıp % 10'luk formaldehit solüsyonunda tespit edildi. Tespit işleminden sonra spesmenler hızlı dekalsifikasyon için % 5 nitrik asit solüsyonunda 72 saat bekletildi. Dekalsifikasyon işleminden sonra işaret sütürlerinden de faydalanılarak laminektomi zonundan 5 mm kalınlığında kesitler alınıp, değişik derecelerde alkolden geçirilerek dehidrate edildi ve parafine gömüldü. Spesmenlerden 3 er //m kalınlığında kesitler alınrak Hemotoxylin-Eosin ile boyanarak ışık mikroskopunda incelendi. Boyanmış olan kesitler ışık mikroskobunda, selüler enflematuar cevap, fibroblastik proliferasyon, yabancı cisim reaksiyonu ve kapsül oluşumu açısından değerlendirildi. Çalışma sonunda kollajen matriksin tamamen absorbe olduğu ve sütür gerektirmediğinden kullanımının kolay olduğu görüldü. Yabancı cisim reaksiyonları minimal düzeyde görüldü ve ilerleyen dönemde kayboldu. Kollajen matrikse karşı olan enflamatuar yanıt duranın primer olarak sütüre edilerek kapatıldığı kontrol grubundan fazla değildi ve sonuçta kaybolmuştu. Pia-araknoid zedelenme olmadığında adezyon oluşumunu neden olmadı. Dura matere birleşerek dura materin başarılı bir şekilde rejenerasyonuna olanak tanıdı. Bu çalışma, kollajen sponçun duraplastik prosedürler için uygun olduğunu ve duranın retraksiyon, büzülme veya eksizyondan dolayı primer olarak kapatılamadığı hastalarda faydalı bir ajan olduğunu gösterir.
Özet (Çeviri)
The Histopathological Investigation of the Effectiveness of Collagen Matrix in the Repair of Experimental Spinal Dura Mater Defects Abstract In this study, the appropriateness of the collagen matrix was investigated as a dural graft in the repair of experimental spinal dura mater defects. In the study, 30 New Zelland white rabbits were used. The rabbits were divided into as study and control group. In both groups, after exact laminectomy was applied to Th 1 0 and 1 1 in the rabbits which anaesthesia was applied by Isoflorane, spinal dural defect in dimensioned of 1x1 cm was formed. In all subjects after skin was opened, paravertebral region was reached by means of transvers excision 2 cm proximal on 2 cm distal of trace sutures in phasia, and then ribs was excised from their edges by means of bone scissors, and vertebral colon was excised completely, and it was fixed 1 0 %- formaldehit solution. After the fixation process, specimens were waited in % 5 nitric acid solution for fast decalcification. After decalcification process, by making use of trace sutures, 5 mm-thickened sections were taken from laminectomy zone, they were passed through alchole in various temperatures and were dehydrated, and burried into parrafine. 3mm- thicckened sections were taken from the specimens, and it was stained with Hemotoxylin-Eosin, and examined in light-microscope.The stained sections were evaluated in light-microscope as regards celluler inflammatuare respond, fibroblastic proliferation, foreign body reaction and capsule formation. In the result of the study, it was seen that collagen matrix was absorbed completely, and use of it was easy due to fact that it doesn't require the suture. The reactions of foreign body were at minimal level, and in advancing period, it was last. Inflammatuare responde against collagen matrix was not more than control group in wich dura was sutured primarily and then closed, at last it was lost. As there was no pia-aracnoid damage, it couldn't bring abaut adhesion formation. By combining to the dura mater, dura mater enables to regenerate succesfully. This study indicates that coilegen was suitable for duraplastic procedures, and that dura couldn't be closed primarily due to retraction, constriction and excision and that it became a usefull agent in the patient.