Farklı yüzey işlemi uygulanmış tam seramikler ile rezin simanların bağlantı dayanıklılığı
The bond strength of resin cement to all ceramics with different surface treatment
- Tez No: 163939
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜLAY KANSU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Tam seramikler, rezin siman, yüzey işlemi, BERS 71, All ceramics, resin cement, surface treatment, BERS 73
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET Yüzey İşlemi Uygulanmış Tam Seramikler ile Rezin Simanların Bağlantı Dayanıklılığı Araştırmamızda günümüzde oldukça yaygın kullanımı olan IPS Empress, IPS Empress 2 ve In-Ceram tam seramik sistemlerinin kompozit rezin siman ve rezin modifiye cam iyonomer siman ile en iyi bağlantıyı sağlayacağı yüzey işlemi araştırılmıştır. IPS Empress örneklerde birinci grup örneğe 50 um lik alüminyum oksit kumu 2.5 bar basınç ile 10 mm mesafeden 14 sn uygulandı, ikinci grup örneğe ise 50 um lik cam boncuk ve sodadan oluşan kumlama malzemesi ile 2.5 bar basınç altında 10 mm mesafeden 14 sn yüzey işlemi yapıldı. Üçüncü grup örneklere 50 um lik alüminyum oksit kumu 2.5 bar basınç ile 10 mm mesafeden 14 sn uygulandıktan sonra % 9,6'lik hidro florik asit ile kimyasal pürüzlendirme yapıldı. Örneklerin temizlenmesinin ardından her grup örnek iki eşit sayıda yeniden gruplandırılarak kompozit rezin siman ve rezin modifiye cam iyomomer siman ile kompozit çubuklara simante edildi. Termal siklus işlemi ardından makaslama testine geçildi. IPS Empress örneklerde en iyi sonuç 50 um lik alüminyum oksit ile kumlama ve 50 um lik alüminyum oksit ile berber % 9,6'lik hidroflorik asit kombinasyonu yardımı ile kimyasal pürüzlendirme işlemi beraber uygulanan örneklerde Rely X ARC kompozit rezin siman kullanılan grupta bulundu. IPS Empress 2 örneklerde birinci grup örneğe 50 um lik alüminyum oksit kumu 2.5 bar basınç ile 10 mm mesafeden 14 sn uygulandı. İkinci grup örneğe ise 50 um lik cam boncuk ve sodadan oluşan kumlama malzemesi ile 2.5 bar basınç altında 10 mm mesafeden 14 sn yüzey işlemi yapıldı. Üçüncü grup örneklere 50 um lik alüminyum oksit kumu 2.5 bar basınç ile 10 mm mesafeden 14 sn uygulandıktan sonra % 9,6'lik hidro florik asit ile kimyasal 70pürüzlendirme yapıldı. Örneklerin temizlenmesinin ardından her grup örnek iki eşit sayıda yeniden gruplandırılarak kompozit rezin siman ve rezin modifiye cam iyomomer siman ile kompozit çubuklara simante edildi. Termal siklus işlemi ardından makaslama testine geçildi. IPS Empress 2 örneklerde en iyi sonuç 50 um lik alüminyum oksit ile kumlama ile beraber % 9,6 lik hidroflorik asit ile kimyasal pürüzlendirme işlemi uygulanan örneklerde Rely X ARC kompozit rezin siman kullanılan grupta bulundu. In-Ceram örneklerde kendi içinde 3 gruba ayrıldıktan sona birinci grup örneğe 50 um lik alüminyum oksit kumu 2.5 bar basınç ile 10 mm mesafeden 14 sn uygulandı, ikinci gruba ise 50 um lik cam boncuk ve sodadan oluşan kumlama malzemesi ile 2 5 bar basınç altında 10 mm mesafeden 14 sn yüzey işlemi yapıldı. In-Ceram'ların son grubuna malzemenin bilinen sertliği ve hidroflorik asite direncinden dolayı BERS yöntemi adı verilen yöntem uygulandı ve örneklerin temizlenmesinin ardından her grup örnek iki eşit sayıda yeniden gruplandırılarak kompozit rezin siman ve rezin modifiye cam iyomomer siman ile kompozit çubuklara simante edildi. Termal siklus işlemi ardından makaslama testine geçildi. In-Ceram örneklerde yüzey işlemleri sonucunda istatistiksel bir fark bulunmadı. Ancak Rely X ARC kompozit rezin siman kullanılan grubun Rely X rezin Modifiye cam iyonomer siman grubundan daha yüksek bağlantı değerleri verdiğini tespit ettik.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Bond Strength of Resin Cement to All Ceramics with Different Surface Treatment The aim of this study is to evaluate the surface procedure which had the best bond between two types of cements as; composite resin cement and resin- modified glass ionomer cements to some of all ceramic system such as; IPS Empress, IPS Empress 2 and In-Ceram which have increased demand recently. The first group of IPS Empress specimens were sand blasted by 50 urn aluminium oxide from 10 mm distance at 2,5 bar atmospheric pressure for 14 seconds. The second group was sand blasted by 50 urn glass particul and soda from 10 mm distance at 2,5 bar atmospheric pressure for 14 seconds. The third group were sand blasted by 50 urn aluminium oxide from 10 mm distance at 2,5 bar atmospheric pressure for 14 seconds and etched chemically by %9,6 hydroflouric acid. After specimens were cleaned, each group was divided into two subgroups and each subgroup were cemented to composite sticks by either composite resin cement or resin-modified glass ionomer cement. After thermocycling procedure, the shear test were done. The best results were obtained by the IPS Empress group specimens which were sand blasted by 50 urn aluminium oxide and were sand blasted by 50 urn aluminium oxide and chemically etched by %9,6 hydroflouric acid and cemented with Rely X ARC composite resin cement. The first group of IPS Empress 2 specimens were sand blasted by 50 urn aluminium oxide from 10 mm distance at 2,5 bar atmospheric pressure for 14 seconds. The second group was sand blasted by 50 urn glass particul and soda from 10mm distance at 2,5 bar atmospheric pressure for 14 seconds. 72The third group were sand blasted by 50 urn aluminium oxide from 10 mm distance at 2,5 bar atmospheric pressure for 14 seconds and etched chemicaly by %9,6 hydroflouric acid. After specimens were cleaned, each group was divided into two subgroups and each subgroup were cemented to composite sticks by either composite resin cement or resin-modified glass ionomer cement. After thermocycling procedure, the shear test were done. The best results were obtained by the IPS Empress 2 group specimens which were sand blasted by 50 pm aluminium oxide and chemically etched by %9,6 hydroflouric acid and cemented with Rely X ARC composite resin cement. The In-Ceram specimens were divided into 3 groups. The first group was sand blasted by 50 pm aluminium oxide from 10 mm distance at 2,5 bar atmospheric pressure for 14 seconds. The second group was sand blasted by 50 pm glass particul and soda from 10mm distance at 2,5 bar atmospheric pressure for 14 seconds. BERS system was applied to last In-Ceram group because of the hardness and resistance to hydroflouric acid due to the properties of In-Ceram materials. After the specimens were cleaned each group was divided into two equal subgroups and were cemented to composite sticks by either composite resin cement or resin-modified glass ionomer cement. After thermocycling procedure, the shear test were done. There was no statistically significant different found between In-Ceram specimens after different surface treatments. However Rely X ARC composite resin cement group had better bond strength values then the Rely X RMGIC group.