Çeşitli implant destek bağlantı türlerinin kuvvet iletimi yönünden değerlendirilmesi
Evaluation of mechanic load transfer of various implant-abutment connection
  1. Tez No: 163948
  2. Yazar: DEĞER ERGİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUTAHHAR ULUSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: İmplant-destek bağlantısı, kuvvet iletimi, sonlu elemanlar stres analizi, Finite Element Stress Analysis, implant-abutment joint, stress distribution
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
103 ÖZET Çeşitli Implant Destek Bağlantı Türlerinin Kuvvet İletimi Yönünden Değerlendirilmesi Günümüzde kullanılan implant sistemlerinin her birisi kendine özgü implant destek bağlantı tasarımına sahiptir. Bu sistemlere ait implantların fonksiyon sırasında üzerlerine gelen kuvvetler karşısında bağlantı bölgesi çevresi ve kemik üzerindeki stres dağılımlarını incelemek, bu mekanik tasarımlarda oluşabilecek komplikasyonların nedenini anlamamıza yardımcı olacaktır. Bu nedenle çalışmamızda bağlantı sistemleri arasında karşılaştırma yapılabilmesi ve mekanik yönden avantajlı olan sistem veya sistemlerin belirlenmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla çalışmamızda farklı implant-destek arayüz özellikleri gösteren eksternal spline(Calcitek), internal konik(Ankylos), internal morse taper(ITI), internal tüp içinde tüp (Camlog), internal heksagonal (Frialit-2) ve internal oktagonal (Swissplus) bağlantı mekanizmalarına sahip implantlar kullanılmıştır. 6 ayrı implant modelinin, 3 farklı açıda (0°, 15°, 30°)uygulanan kuvvetler karşısında hem implant hem de çevre kemik üzerinde oluşan stresler 3 boyutlu Sonlu Elemanlar Stres Analizi(SESA) yöntemi kullanılarak karşılaştırılmış, implant kemik arayüz bölgesindeki stres dağılımı Maksimum ve Minimum Principal ve Von Mises verileriyle, implant-destek parça bölgesindeki stres dağılımı ise Von Mises verileriyle değerlendirilmiştir. Bütün modellerde hem kemik hem de implantlar üzerinde en düşük maksimum stres değerleri vertikal yüklemede, en yüksek maksimum stres değerleri ise 30° yüklemede kayıt edilmiştir. Maksimum stres değerleri kemik dokuda bütün implant modellerde, implantla kemiğin ilk temas ettiği kortikal kemik yüzey bölgesinde görülmüştür. 6 ayrı modelin maksimum stres değerleri karşılaştırıldığında eksternal spline bağlantısına sahip modelin hem implant üzerindeki referans noktalarında hem de implant çevresi kemikte diğer 5 modelden daha büyük stres değerleri gösterdiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
104 SUMMARY Evaluation of Mechanic Load Transfer of Various Implant- Abutment Connectionn Each current implant system has specially designed implant-abutment joint mechanism.Evaluation of the functional stresses on implant region and bone will help us to understand the mechanism of complications in these implant systems.The aim of this study was to compare the different implant-abutment joint systems and to determine the mechanical advantage of system or systems. In this study implant systems with the joints of external spline (Calcitek), internal conical (Ankylos), internal morse taper (ITI), internal tube-in-tube (Camlog), internal hexagonal (Frialit-2) and the internal octagonal (Swissplus) were used. 6 different implant systems were loaded in 3 different angulations (0°, 15°, 30°) and the streses occuring in implants and bone were determined using 3D Finite Element Analysis method. Stress distribution between implant-bone interface was evaluated by maximum principle, minimum principle, Von Mises data and stress distribution on implant-abutment region was evaluated by using Von Mises data. The lowest maximum stress concentration occured on vertical loading both in bone and implants, while the greatest maximum stress concentration was found with 30° loading. In all implant models; maximum stress concentrations occured on the surface of cortical bone at the implant-bone interface. The comparison of the maximum stress values of 6 different models showed that the model with external spline system had higher stress values than the other 5 models on the reference points of the implant and surrounding bone.