Gebelik ve cinsel doyum
Pregnancy and sexual satisfaction
  1. Tez No: 163953
  2. Yazar: SUPHİ TUNÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. OĞUZ BERKSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Psikiyatri, Obstetrics and Gynecology, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsel yaşam, cinsel doyum, gebelik 107
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Sosyal Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
ÖZET Gebelik ve Cinsel Doyum Gebelik partnerlerin her ikisi için de cinsel ilişkiyi de kapsayan pek çok değişikliğin söz konusu olduğu bir süreçtir. Gebe kadın ve partneri olan erkek bu dönemde çok çeşitli duygu ve hissediş içinde olabilir. Bu sebeple eşler arasındaki iletişim bu duygu ve hissedişlerin iletilmesi ve anlaşılması için son derece önemlidir. Cinsellik erişkin insan yaşamında iletişimin çok önemli boyutudur. Potansiyel krizleri içinde barındıran bir geçiş dönemi olarak gebeliğin sorun yaşamadan atlatılması, gebenin yeni rol ve görevlere hazırlığı bu boyutun sağlıklı yaşanması ile yakından ilgilidir. Bu araştırma, gebelikte cinsel yaşamı anlamak, betimlemek ve bu dönemin cinsellikle ilgili sorunlarını ortaya koymak üzere yapılmıştır. Bu çalışma ile gebelere ve gebelere sağlık hizmeti veren profesyonellere cinsel eğitim ve danışmanlık alanlarında yol gösterici olmak amaçlanmaktadır. Bu araştırmaya, herhangi bir tıbbi ve ruhsal hastalığı olmayan, normal gebelik yaşayan 249 gebe kadın alınmıştır. Çalışma 1 Nisan - 30 Ağustos 2004 tarihleri arasında Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Eğitim ve Araştırma Hastanesi Antenatal Polikliniğinde yürütülmüştür. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre gebelik döneminde cinsel yaşamın olumsuz etkilendiği ve kadınlarda cinsel işlev bozukluklarında artış olduğu dolayısıyla cinsel doyumun bozulduğu rahatlıkla söylenebilir. Bu araştırmada ayrıca cinsel yaşantılarla ilgili sorunların gebelik süresi ile arttığı saptanmıştır. Bu bulguya göre son trimestr daha sorunlu bir trimestr olarak karşımıza çıkmaktadır. Gebelikteki cinsel yaşam üzerinde etkisi olan faktörler ise iki grupta toplanabilir. Birincisi; gebelikle ilişkisi olan ve gebelik döneminde ortaya çıkan faktörlerdir. İkincisi ise; gebelikten bağımsız ve gebelik öncesi var olan faktörlerdir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; gebelik süresinin (Trimestr), gebeliğin istenmesinin, gebelik sayısının, sahip olunan çocuk sayısının, gebe kalış sonrasında cinsel ilişkide utanma ve suçluluğun, gebelik sürecinde cinsel ilişki sıklığının, gebelik sürecinde cinsel ilişkide orgazm yaşama düzeyinin, gebelik sürecinde cinsel ilişkide 106ön sevişmenin, gebelik sürecinde cinsel ilişki reddinde baskıyla karşılaşma durumunun, gebenin yaşının, kendisinin ve eşinin eğitim düzeyinin, gelir düzeyinin, bir işte çalışmasının, evlenme yaşının, evlilik süresinin, evlenme biçiminin, evlilik öncesi cinsel bilgi düzeyinin, evlilik öncesi mastürbasyon yapmasının ve gebelik öncesi cinsel ilişkide orgazm düzeyinin gebelik sürecinde cinsel yaşamla anlamlı bir ilişkisi tespit edilmiştir. Diğer taraftan, gebelerin yaşamlarının çoğunu geçirdikleri yerleşim yeriyle daha önceki gebeliklerde yapılan düşüklerin gebelikteki cinsel yaşamla anlamlı bir ilişkisi bulunmamıştır.' Sonuç olarak; gebelik dönemindeki cinsel yaşam sadece gebelikle ilişkili ve gebelik sonrası faktörlerden değil, gebelik öncesi ve gebelikten bağımsız faktörlerden de aynı şekilde etkilenmektedir. /
Özet (Çeviri)
SUMMARY Pregnancy and Sexual Satisfaction Pregnancy is a process in which there are a lot of changes including sexual intercourse for both of the partners. Both pregnant woman and her partner may have different feelings and emotions in this period. Therefore, the communication between spouses is very important in order to understand and express these feelings and emotions. Sexuality is a very important dimension in adulthood. Pregnancy is a special period including potential crisis. Thus, experiencing this period healtyly, is closely related to coping with this period without problems and preparing themselves for new roles and tasks. This study is conducted to understand and describe the sexual life in pregnancy and to find out the sexual problems of this period. With this study, it's aimed to guide on sexual education and counselling for pregnant women and health care professionals. In this study, 249 pregnant women who didn't have any medical and mental problems were included. The study has been conducted betwen 1.4.2004 - 30.8.2004 at Zekai Tahir Burak Gynecology Hospital, Antenatal Department. According to the results; it can be stated that the sexual life was affected negatively, female sexual dysfunctions decreased in pregnancy. It was also find out that in the last months of the pregnancy, sexual problems increased. Thus, the last trimester is more problematic. The factors have effects on the sexual life in pregnancy are divided in two groups: The first one is the factors directly related to pregnancy and appear in this period. The other group of factors is independent and exist before pregnancy. 108Accordind to the findings of this study; the sexual life in pregnancy has a significant relationship with trimester, whether the pregnancy is planned, the number of previous pregnancies, the number of children, the shame and gutty about sexual intercourse during the period, the frequency of sexual intercourse in the period, the level of experiencing orgasm in pregnancy, the pre-intercourse plays, the pressure from husband in case of refuse intercourse, the age of woman, the level of education of both spouses, the level of income, job, the age of marriage, the time of marriage, the style of marriage, the level of sexual knowledge before marriage, masturbation before marriage, the experiencing orgasm before pregnancy. On the other hand, there is no significant relationship between the sexual life in pregnancy and the living places of the subjects. As a result; the sexual life is affected by not only the factors related to the pregnancy, but also pre-pregnancy and independent factors from pregnancy. KeyWords: Pregnancy, sexual life, sexual satisfaction. 109