Astım ve diş çürüğü ilişkisinin epidemiyolojik açıdan değerlendirilmesi
The evaluation of asthma and dental caries relation in terms of epidemiology
  1. Tez No: 163963
  2. Yazar: NURGÜN OKTAY
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ENGİN ERSÖZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Astım, Diş çürüğü ve pH, Asthma, Dental caries and pH
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
87 ÖZET Astım ve diş çürüğü ilişkisinin epidemiyolojik açıdan değerlendirilmesi Çalışmamızın amacı, astım ve diş çürüğü arasında bir ilişki olup olmadığının, çürük üzerinde etkileri mevcut olan çeşitli parametrelerin astım ve sağlıklı kontrol grupları arasında karşılaştırılması yolu ile tespit edilmesidir. Bu çalışmaya 16-65 yaş arasında, 100 astımlı ve 100 sağlıklı birey dahil edildi. Çalışmaya katılma kriterleri; astım grubundaki bireylerin en az bir senedir astım hastası olmaları ve inhale ilaç kullanmaları, astım haricinde herhangi bir hastalıkları bulunmamasıdır. Çalışmaya katılan bireylerin ağız içi muayeneleri yapılarak, DMFT değerleri belirlendi ve katılan bireylerden tükürük örnekleri toplanarak tükürük akış hızlan ve tükürük pH' ları ölçüldü. Elde edilen verilerin istatistiksel olarak değerlendirilmesi iki aşamalı olarak yapıldı. İlk aşamada; astım ve sağlıklı kontrol gruplan arasındaki karşılaştırılmanın yapılması için Khi-kare testi ve Matın Whitney U testi kullanıldı. İkinci aşamada ise astım grubu içerisinde risk faktörlerinin belirlenmesi için Mann Whitney U ve Kruskall- Wallis testi kullanıldı. Çalışmanın sonuçlarında; gruplar arasında DMFT, tükürük akış hızı ve pH değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar görüldü. Bunların dışında, astım grubu içerisindeki değerlendirmelerde; yaş ve astım hastalığının şiddeti ile DMFT ve pH değerleri arasında bir ilişki mevcutken hastalığın süresinin ise tükürüğün akış hızı üzerinde etkisi olduğu tespit edildi
Özet (Çeviri)
88 SUMMARY The evaluation of asthma and dental caries relation in terms of epidemiology The aim of this study was to detect the relationship between asthma and dental caries by comparing certain parameters wich have effect on caries and healthy control groups. 100 asthmatic and 100 healthy person between 15-65 years old were included for this study. The criterions for this study was to be asthymed at least 1 year, to be using inhaled medicals and not to have any other disease except asthma. By oral inspection of the subjects, DMFT values were detected and the saliva samples of the subjects were collected and saliva flow rate and the pH of the saliva was measured. The statistical evaluation of the data was made in two steps. In the first step, for the comparison of asthmatic and healthy control groups; Chi-Square Test and Mann Whitney U Test were used. In the second step, Mann Whitney U and Kruskall- Wallis test was used to detect risk factors of asthmatic groups. The result of this study showed that there was a statistically significant difference among the groups in DMFT, saliva flow rate and pH values. Furthermore in the evaluations within the asthmatic groups there was a relationship between severity of asthmatic groups in age and severity of asthmatic disease with DMFT and pH values and the period of the disease had also an effect on saliva flow rate.