6-12 yaş arası alerjik rinit ve astım teşhhisi konulmuş çocuklar ve sağlıklı çocukların ağız ve diş sağlığı değerlendirmesi ve karşılaştırılması
Evaluation and comparison of the oral and dental health of children and healthy children diagnosed with allergic rhinitis and asthma between 6-12 years old
- Tez No: 703383
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖNER ÖZDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Allergy and Immunology, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: ağız sağlığı, alerjik rinit, astım, gingival indeks, plak indeks, allergic rhinitis, asthma, gingival index, oral health, plaque index
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Diş hastalıkları ile ilişkili mortalite hızı düşük olmasına rağmen, diş hastalıkları; özbakım ve beslenme yeterliliğinde bozulmayı işaret eder. Astım ve rinit tedavisinde yer alan ilaçların kullanımı diş çürüğü oluşumunda etkili risk faktörlerindendir. Bu çalışmada, Sakarya'da 6-12 yaş aralığında alerjik rinit ve astım tanılı çocuklar ile sağlıklı çocuklarda ağız ve diş sağlığı değerlendirmesi yaparak gruplar arasında fark olup olmadığının araştırılması hedeflenmiştir. YÖNTEM: Çalışmaya 6-12 yaş arası 62 sağlıklı, 30 astım tanılı ve 33 alerjik rinit (AR) tanılı olmak üzere 3 grupta 125 katılımcı dahil edilmiştir. Gruplar arası sosyoekonomik koşullar, ilaç kullanım süresi, beslenme ve diş fırçalama rutini yanı sıra süt dişleri ve daimi dişlerde çürük, kayıp ve dolgulu diş sayısını gösteren dmft/DMFT indeksleri, plak indeks (Pİ) ve gingival indeks (Gİ) parametreleri karşılaştırılmıştır. BULGULAR: Hasta (rinit ve astım) ve sağlıklı grubun DMFT indeks ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır. Alerjik rinit grubunda; ilaç kullanım süresi ile DMFT arasında, DMFT ile Pİ arasında ve DMFT ile Gİ arasında pozitif yönde zayıf bir ilişki saptanmıştır. Astım grubunda; DMFT ile Pİ arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır. SONUÇ: Hasta (astım ve alerjik rinit) grupta DMFT indeksinin düşük bulunması hijyen hipotezini destekler ve hastaların beslenme alışkanlıkları irdelendiğinde bu grubun kariyojenik yönden düşük nitelikte beslenmesine de bağlanabilir.
Özet (Çeviri)
Evaluation and Comparison of the Oral and Dental Health of Children and Healthy Children Diagnosed With Allergic Rhinitis and Asthma Between 6-12 Years Old Although the mortality rate associated with dental diseases is low, dental diseases indicate deterioration in nutritional adequacy and self-care. The use of drugs in the treatment of asthma and rhinitis is one of the effective risk factors in the formation of dental caries. In this study, it was aimed to investigate whether there is a difference between the groups by evaluating the oral and dental health of children with a diagnosis of allergic rhinitis, asthma and healthy children between the ages of 6-12 in Sakarya. The study included 125 participants in 3 groups, 62 healthy, 30 with asthma and 33 with allergic rhinitis. Socio-economic conditions, duration of drug use, nutrition and tooth brushing routine as well as dmft/DMFT, which show the number of caries, missing and filled teeth in primary and permanent teeth, plaque index (PI) and gingival index (GI) parameters were compared between groups. There was a statistically significant difference between the DMFT measurements of the patient (rhinitis and asthma) and the healthy group. DMFT measurements were found as low in the patient group. In allergic rhinitis group; there is a weak positive relationship between the duration of drug use and DMFT, DMFT and PI and between DMFT and GI. In asthma group; there is a statistically significant relationship between DMFT and PI. The low DMFT index in the patient (asthma and allergic rhinitis) group supports the hygiene hypothesis, and when the nutritional habits of the patients are examined, it can be attributed to the low cariogenic nutrition of this group.