İshalli buzağılarda asit-baz bozukluğu ve sağaltım
The evaluation of metabolic acidosis with micro CO2 system and therapy in calves with diarrhoea
  1. Tez No: 163976
  2. Yazar: ŞÜKRÜ KOCASARI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ARİF KURTDEDE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Calves, Diarrhea, Metabolic acidosis, Therapy, TCO2
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
75 ÖZET İshalli Buzağılarda Metabolik Asidozisin Mikro C02 Sistemi İle Ölçümü ve Sağaltım Bu çalışmada farklı ırk ve cinsiyette 3-56 günlük 28 ishalli ve 10 sağlıklı olmak üzere toplam 38 buzağı kullanıldı. İshalli buzağıların hastalık dereceleri klinik muayene kriterlerine göre, dehidrasyon durumu hematokrit değer ve klinik muayene bulgularına göre değerlendirildi. İshalli buzağılardan sağaltım öncesi vena jugularisten alınan heparinli kan örneklerinden mikro CO2 yöntemle TCO2 düzeyi, mikrohematokrit yöntemle hematokrit değeri belirlendi. Antikoagülansız olarak alınan 5ml kan örneklerinden çıkarılan serum numunelerinde ise gluteraldehit koagülasyon testi ile bağışıklık durumuna bakıldı. Bağışıklık düzeylerinin yeterli olduğu tespit edildi. TC02 düzeyine göre yapılan gruplandırmada hafif derecede asidozu bulunan ve normal sınırlar içerisinde yer alan buzağılara peros Lectade verildi. Orta derecede ve şiddetli derecede ishalli buzağılara ise günlük TCO2 düzeyine göre hesap edilen bikarbonat ihtiyacı %1,3, %5 ve %8,4 oranlarında verildi İshalli 28 buzağıdan biri sağaltımın üçüncü, biri beşinci, biri de allına günü öldü. 25 buzağıdan ikisi 3 günlük, ikisi 4 günlük, 9'u 5 günlük, 5'i 6 günlük, 5'i 7 günlük, ikisi 8 günlük sağaltım uygulaması sonunda taburcu edildiler. Sonuç olarak ishalli buzağılarda mikro C02 yöntemin metabolik asidozisin saha şartlarında belirlenmesinde kolay ve pratik bir yöntem olduğu saptandı. İshal bulunmasına karşın her zaman metabolik asidozun gelişmediği ve asidozu ve elektrolit kayıplarım kompanze etmek için hastalığın sağaltımı ile birlikte peros Lectade kullanılmasının yararlı olduğu, hematokrit değerin tek basma değerlendirildiğinde dehidrasyonun derecesinin belirlenmesinde yeterli olmadığı ve klinik bulgularla birlikte değerlendirilmesi ve günlük hematokrit ölçümlerinin klittik bulgularla birlikte değerlendirilmesinin gerektiği kanısına varıldı. Anahtar Sözcükten Buzağı, İshal, Metabolik Asidozis, Sağaltım, TCO2
Özet (Çeviri)
76 SUMMARY The evaluation of metabolic acidosis with micro CO2 system and therapy in calves with diarrhoea In the present study, 28 diarrheic and 10 healthy, a total of 38 calves, from different breed and sex, at the age of 3-56 days, were used (enrolled). In diarrheic calves the severity of the illness according to the clinical examination criterias, dehydration status according to the hematocrite value and clinical examination findings, were evaluvated. In diarrheic calves TC02 levels with micro CO 2 system and hematocrite value with microhematocrite method were detected within the heparinized blood samples with drawn from vena jugularis before therapy. Immunity level was detected with glutaraldehyde coagulation test performed from the 5 ml anticoagulated blood samples. Immunity level was detected as sufficient. By the classification in accordance with the TCO2 levels, peros lectade was adminestered for the calves with mild acidosis and normal ranges. For the calves with moderate and severe acidosis bicarbonat requirement in accordance with the calculated daily TCO2 level was administered as %1,3, %5 and %8,4. Of the 28 diarrheic calves, one calve on the third day, one calve on the fifth day and one calve on the sixth day of therapy were died. Of the 25 calves 2 on 3, 2 on 4 days, 9 on 5 days, 5 on 6 days, 5 on 7 days and 2 on 8 days were discharged at the end of the therapy application respectively. As a result, in calves with diarrhea micro CO2 method was found as easy and practical method in order to detect metabolic acidosis on field conditions. It was considered that despite the presence of diarrhea, metabolic acidosis may not exist, in order to compensate acidosis and electrolyte excess peros Lectade accompanying therapy may be usefull, if hemotocrite value safely evaluated may not be sufficient to detect dehydration status, which must be evaluated within clinical signs and daily hemotocrite counts must be evaluated together with clinical signs.