Hindilerin Bursa fabricius'u üzerinde ışık ve elektron mikroskobik çalışmalar
Light and electron microscopic studies on the Bursa of fabricius of turkeys
- Tez No: 163984
- Danışmanlar: PROF.DR. NEVİN KURTDEDE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Bursa Fabricius, Folikülle İlişkili Epitel, Hindi, Kortikomedular Sınır Epiteli, Lenf Folikülü, Bursa of Fabricius, Corticomedullary Border Epithelium, Follicle Associated Epithelium, Lymphoid Follicle, Turkey
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
69 ÖZET Hindilerin Bursa Fabricius'u Üzerinde Işık ve Elektron Mikroskobik Çalışmalar Bu çalışmanın amacı, hindilerde bursa Fabricius'un yapısını ışık ve elektron mikroskobik olarak incelemektir. Çalışmada 20 adet 1'er aylık sağlıklı hindi bursa Fabricius'undan alınan doku örnekleri materyal olarak kullanıldı. Bursa Fabricius'un duvar yapısının tunika mukoza, tunika muskularis ve tunika seroza katmanlarından oluştuğu görüldü. Tunika mukozanın lumene doğru uzanan plikalar yaptığı gözlendi. Lamina epitelyalisin IFE ve FAE olmak üzere iki farklı epitelden oluştuğu tespit edildi. IFE yalancı çok katlı prizmatik epitel tipindeydi. IFE hücrelerinin apikal yüzlerinde mikrovilluslar ve sitoplazmalarında mukus granülleri görüldü. FAE tek katlı pirizmatik epitel özelliğindeydi. FAE hücrelerinin apikal yüzlerinde mikrofoldlar ve sitoplazmalarında ise çok sayıda vezikül ve vakuol göze çarptı. FAE'in alt kısmında 2-5 sıralı destekleyici hücreler katmanının yer aldığı belirlendi. Destekleyici hücrelerin medulaya doğru devam ederek timusdaki Hassal cisimciklerine benzer lamelli epitelyal cisimcikleri şekillendirdiği görüldü. Bu yapılarda destekleyici hücreler yanında SDC ve makrofajlar gözlendi ancak lenfosit ve lenfoblastlara rastlanmadı. Plikalarda korteks ve medula bölümlerinden oluşan lenf folikülleri tespit edildi. Korteks ve medullayı kortikomedular epitel hücreleri ve kapilar damarların oluşturduğu bir sınır katmanının ayırdığı görüldü. Medulada ve kortekste lenfosit, lenfoblast, REC ve makrofajlar gözlendi. Ayrıca medulada çok sayıda gözlenen SDC'Iere kortekste rastlanmadı. Kortekste az medulada ise bol bulunan REC'in sitoplazmalarında tonofibril ve yağ damlacıkları görüldü. Lenf foliküllerinin korteks ve medulasında az sayıda ANAE-pozitif ve çok sayıda ANAE- negatif hücreler belirlendi. Metil green-pironin boyaması ile interfoliküler epitelin hemen altında ve interfoliküler bölgede plazma hücreleri ile lenf foliküllerinde pironinofilik hücreler görüldü. Tunika muskularisin düz kas tellerinden oluştuğu ve bu katmanı dıştan gevşek bağ doku özelliğindeki tunika serozanın sardığı gözlendi.
Özet (Çeviri)
70 SUMMARY Light and Electron Microscopic Studies on the Bursa of Fabricius of Turkeys The aim of this study was to investigate the structure of bursa of Fabricius in Turkeys at the light and electron microscopic level. In this study, bursa of Fabricius samples taken from 20 healthy, one month old Turkeys were used as a material. The wall structure of bursa of Fabricius is composed of tunica mucosa, tunica muscularis and tunica serosa. It was observed that tunica mucosa made up plicae which projected to the lumen. It was determined that lamina epithelialis was composed of two different epithelium which are IFE and FAE. IFE was composed of pseudo-stratified columnar epithelium. It was seen that microvilli on apical surfaces of IFE cells and mucous granulles in their cytoplasm. FAE was formed simple columnar epithelium. It was detected that micofolds on the apical surfaces and many vacuoles and vesicles in the cytoplasm of the FAE cells were seen. At the buttom of the FAE was supported by 2-5 layers of stratified epithelial cells. It was seen that supporting cells infolded into the medulla and they formed lamellated epithelial bodies similar to the thymic Hassal bodies. In addition to the supporting cells, SDC and macrophages were seen, whereas lymphocyte and lymphoblast were not observed in the lamellated bodies. In the plicae, lymphoid follicles which were divided into cortex and medulla were determined. It was seen that cortex and medulla were separated by border layer which was consist of corticomedullary epithelial cells and capillary vessels. Lymphocyte, lymphoblast, REC and macrophages were observed in the cortex and medulla. Although many SDC were seen in the medulla, they were not seen in the cortex. In the cytoplasm of the REC which were abundant in the medulla and rare in the cortex were seen tonofibrils and lipid droplets. Many ANAE-negative and a few ANAE-positive cells were indicated in the cortex and medulla of the lymphoid follicles. Plasma cells just under the interfollicular epithelium and at the interfollicular region and pyroninophilic cells in the lymphoid follicles were seen by usage of Metil-green-pyronin staining. It was observed that tunica muscularis was composed of smooth muscle cells and covered by tunica serosa which was loose connective tissue.