İktal aktivite sırasında bilinç değişikliği ve nöropsikolojik değerlendirme
Consciousness changes and neuropsychologic evaluation in course of ictal activity
  1. Tez No: 164122
  2. Yazar: İPEK MİDİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANAN AYKUT BİNGÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Mesial temporal skleroz, epilepsi, video-EEG monitorizasyon, lateralizan bulgu, bilinç değişikliği, Mesial temporal sclerosis, epilepsy, video-EEG monitoring, lateralizing sign, consciousness changes
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
1. ÖZET Amaç: Bu çalışmada mesial temporal skleroz (MTS) tanısı alıp, refrakter nöbetleri nedeni ile selektif amigdala hipokampektomi (SAH) operasyonu olan hastaların nöbet kayıtlan incelenerek, iktal aktivite sırasında epileptojenik zonu tesbit etmede yardımcı olacak lateralizan belirti ve bulguları ortaya çıkarmak, bu sırada hastaların bilinç etkilenimlerini değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Epilepsi polikliniğinde MTS nedeni ile takip edilen ve epilepsi cerrahisi geçiren 14 hasta (5 sağ MTS, 9 sol MTS) çalışmaya alınmıştır. Bu hastalara ilişkin toplam 36 nöbetin (14 tanesi uykuda, 22'si uyanık iken) video-EEG monitorizasyon kayıtları 2 uzman tarafından kör olarak tekrar tekrar incelenerek objektif değerlendirilmeden geçirilmiştir. Hastaların iktal ve post-iktal evrede literatürlerdeki verilerle uyumlu epileptojenik zonu lateralize eden belirtiler (iktal konuşma, distonik postur, kusma, Todd's paralizisi, versif hareket, vs gibi) yanında, kendi hastalarımıza ilişkin yeni bir bulgu olup olmadığına bakılmıştır. Bu sırada doktor veya teknisyenin yardımı ile nöbet sırasında bilinç değişikliğini sorgulamak için basit sorular yöneltilmiştir. Bulgular: Hastalarımızın 14'ünde de kompleks parsiyel nöbet olup, 8 hastada ikincil jeneralize tonik tonik klonik nöbete (JTKN) geçiş izlenmiştir. Lateralizan bulgu olarak kontralateral distonik postür 3 hastada, kontralateral tonik postür 2 hastada, postiktal burun silme 7 hastada, vücudun bir tarafa doğru total dönmesi 4 hastada izlenmiş, korku, acı, gülümseme / tebessüm gibi affekt bulgularının yanında, bulantı, öksürme gibi vejetatif belirtilere de rastlanmıştır. Sonuç: Hastalarımızın lateralizan bulgularının literatürle uyumlu olanları, distonik postür, tonik postür, tüm vücutta dönme hareketi, post-iktal burun silme olarak dikkat çekmektedir. Bunların dışında hastalarımızda bizim saptadığımız lateralizan belirtiler; işaret parmağında iktal kontralateral tonik hareket, ayak başparmağında ipsilateral ekstansiyon (Babinski belirtisi gibi) olup, her biri 3 'er hastada görülmüştür. Bazı hastalarda ipsilateral göz silme hareketine rastlanmıştır. Ancak hasta sayımızın az olması nedeni ile bunların anlamlılığı belirtilememiştir.
Özet (Çeviri)
CONSCIOUSNESS CHANGES AND NEUROPSYCHOLOGIC EVALUATION IN COURSE OF ICTAL ACTIVITY 2. SUMMARY: Objective: To investigate ictal lateralizing signs and consciousness level by using video-EEG monitoring in patients with drug resistant mesial temporal sclerosis (MTS) who have been operated selective amygdalahippocampectomy. Material and Method: Forteen MTS patients (5 right and 9 left) who were followed up in Marmara University Hospital Epilepsy outpatient clinic, were included the study. Videotapes of 36 seizures in 14 patients were analyzed again and again by two observers, blinded to side of surgical resection. We looked for ictal and post-ictal lateralizing signs for epileptogenic zone which were mentioned in literatures (ictal speech, dystonic posture, ictal vomiting, Todd's palsy, versive head deviation, vs) and tried to find new signs in our patients' seizure activities. The doctor and EEG technician asked some simple questions in ictal or post ictal period to the patients and noted consciousness changes. Results: All the patients had complex partial seizure and secondary generalization were noted 8 of them. We observed contralateral dystonic posturing in 3 patients, contralateral tonic posturing in 2 patients and post-ictal nosewiping in 7 patients, turning of the whole body to one side in 4 patients. Other than these symptoms, affective signs such as fear, pain and ictal smiling and also vegetative symptoms such as nausea and coughing were founded. Conclusion: Unilateral dystonic posturing, unilateral tonic posturing, turning of the whole body to one side, post-ictal nosewiping, were the lateralizing signs which were congruenced with those of several other studies. We found 2 interesting signs which were seen in a total of 3 patients by respectively. These were ipsilateral ictal extension of toe on food (like Babinsky sign) and contralateral tonic posturing of index finger. And also ipsilateral eye wiping was noticed in some patients.