18-25 yaş grubu doğurmamış kadınlarda tokoplazmoz seroprevalansı
Seropositiviy of toxoplasmosis in nulliparous women at age of 18-25 years
  1. Tez No: 164233
  2. Yazar: MUKADDES PALA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NİLGÜN DALDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Toxoplasma gondii, Toksoplazmoz, ELISA IFAT 34, Toxoplasma gondii, Toxoplasmosis, ELISA, IFAT 35
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
7. ÖZET Toksoplazmoz, zorunlu hücre içi parazit olan Toxoplasma gondii'nm oluşturduğu bir enfeksiyondur. Toksoplazmoza, hem dünyada hem de Ülkemizde sıklıkla rastlanmaktadır. Enfeksiyonun dağılımında; iklim, sosyoekonomik koşullar ve beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak farklılıklar görülmektedir. Ülkemizde toksoplazmozun görülme sıklığı %0.7-55 arasında değişmektedir. Çalışmada doğurganlık yaşına gelmiş kadınlarda toksoplazmoz yaygınlığının belirlenmesi ve bu oranın hamilelerdeki yaygınlıkla karşılaştırılarak, gebelerde zaman zaman klinisyenler tarafından ihmal edilen toksoplazmoz taramasının yapılmasına gerek olup olmadığının netleştirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmada 18-25 yaş grubu doğurmamış 280 kadın serumunda ELISA ve IF AT yöntemlerini kullanarak toksoplazmoza özgül IgG ve IgM antikorları araştırılmıştır. Toksoplazma IgG pozitifliği %23.6 oranında saptanmış ve IgM pozitifliğine rastlanmamıştır. Çalışma sonucunda saptanan oranla gebelerdeki oran arasında anlamlı derecede farklılık olduğu için toksoplazmozun bu yaş döneminde arttığı düşünülmektedir. Bu nedenle rutin gebelik muayeneleri sırasında toksoplazmoz taranmasının ihmal edilmemesi kanaatine varılmıştır. Halkın biliçlendirilerek hamilelik öncesi toksoplazmoz varlığının araştırılmasıyla hamilelikten hemen önce başlayan enfeksiyonların yakalanabileceği ve hamileliğin ertelenebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
8. SUMMARY Toxoplasmosis is an infection caused by Toxoplasma gondii, which is an obligatory intracellular parasite. It is commonly encountered in Turkey as well as in the other parts of the world. Factors such as climate, socio-economic conditions, nutritional habits play an important role in its distribution. The frequency of infection varies between 0.7-55% in Turkey. The aim of our study is to determine the frequency of toxoplasmosis among fertile but not pregnant women, and to find out whether the searching of toxoplasmosis in pregnant women, which is neglected, from time to time, by the clinicians, is a need, by comparing the rate with that of in pregnant women. Specific IgM and IgG antibodies were investigated by ELISA and IF AT in 280 nulliparous women at 18-25 years age group. IgG seropositivity was 23.6 % whereas none were positive for IgM. It is thought that significant increase in the rate of toxoplasma infection among pregnant women was attributed to the study values determined in, nulliparous women at this age group. So, toxoplasmosis should be screened during the routine pregnancy examinations. People should be informed about toxoplasmosis and precautioned the importance of performing laboratory analysis before pregnancy to detect infections and consequently avoiding and postponding pregnancy.