Psödoeksfolyatif glokomda ön kamara derinliği, lens kalınlığı aksiyel uzunluk santral kornea kalınlığı
Anterior chamber depth, lens thickness, axial lenght and central corneal thickness in pseudoexfoliation glaucoma
- Tez No: 164296
- Danışmanlar: DOÇ.DR. CENGİZ AKARSU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Psödoeksfolyatif sendrom, Psödoeksfolyatif glokom, Ön kamara derinliği, Aksial uzunluk, Lens kalınlığı, Pseudoexfoliation syndrome, pscudocxfoliation glaucoma, anterior chamber depth, lens thickness, axial length
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 31
Özet
ÖZET Çakmak Y Psödoeksfolyatif glokomda ön kamara derinliği, lens kalınlığı, aksiyel uzunluk ve santral kornea kalınlığı, Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Uzmanlık tezi, Kırıkkale, 2005 Psödoeksfolyatif sendrom (PES) ve psödoeksfolyatif glokomlu (PEG) hastalarda ön kamara volümünün azaldığı ve ön kamara açısının daraldığı literatürde bildirilmiştir. PES'lu, PEG'lu ve primer açık açılı glokomlu (PAAG) hastalarda ÖKD'ni, lens kalınlığını (LK), aksiyel uzunluğu (AKS), santral kornea kalınlığı ve ön kamara açısını inceledik ve kontrol grubu ile karşılaştırdık. AKS, LK, SKK ve ön kamara açısı yönünden gruplar arasında bir fark bulamadık. PEG'lu grubun ÖKD'si en düşüktü (2,63±0,43 mm) ve istatiksel olarak anlamlıydı (P=0,02). PES'lu grubun ÖKD'si kontrol grubundan daha azdı fakat istatiksel olarak anlamlı değildi. (2,83±033 mm). PEG hasta grubunun ÖKD ortalaması PES'lu gruba göre daha düşüktü fakat bu istatiksel olarak anlamlı değildi. Sonuç olarak bu bilgiler bize PEG'lu hastalarda ön kamara derinliğinin azalmış olduğunu, kapalı açılı glokom oluşma riskinin artmış olduğunu gösterdi.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Çakmak Y, Anterior chamber depth, lens thickness, axial length and central corneal thickness in pseudoexfoliation glaucoma, Kırıkkale University Medical Faculty Department of Ophthalmology, Specalty Thesis, Kirkkale, 2005 In the literature, decreasing of anterior chamder depth (ACD), narrowing of anterior chamber angle are pubhlished in pseudoexfoliatif sendrom (PEXS) and pseudocxfoliatif glaucoma (PEXG). We examined ACD, lens thickness (LT), axial length (AXL), anterior chamber angle and central corneal thickness (CCT) in PEXS, PEXG and primary open angle glaucoma (POAG) and we compared with control group. In the groups, AXL, LT,CCT anterior chamber angle were not different but ACD was different. ACD was lowest in PEXG gruop (2,63±0,43 mm). This difference were significant (P=0,02). PEXS group's mean ACD was less than control group's but istatically were not significiant (2,83±033 mm). As a result; These data suggest that PEXG patients's ACD decreased and PEXG patients represented a high-risk for the development of angle closure glaucoma