Yaşlı bireylerin bilişsel, sosyal işlevselliği ve duygudurumunun bakım vericileri tarafından değerlendirilmesi
Evaluation of cognitive social functioning and mood of elderly people by caregivers
  1. Tez No: 164313
  2. Yazar: EBRU İLKME
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SEVİM BUZLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Aging process, geriatric evaluation, caregiver. 63
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
8.0ZET YAŞLILARDA GERİATRIK DEĞERLENDİRME Amaç: Bu araştırma yaşlı bireylerin bilişsel, sosyal işlevselliğinin ve duydurumunun bakım verenler tarafından değerlendirilmesi amacıyla planlanmıştır. Gereç ve Yöntem : Araştırmanın evrenini Istanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Geropsikiyatri ve İç Hastalıkları Anabilim Dalı Geriatri polikliniklerinde ayaktan izlenen hastalar ile İçişleri Bakanlığı Darülaceze Müessesesi 'de yaşayan yaşlı bireyler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini, evrende açıklanan grup içinden araştırmaya alınma kriterlerini karşılayan 200 yaşlı birey ve bakım verenleri oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, yaşlı bireylerin bireysel özellikleri ve sağlık bilgileri ile bakım verenlerinin bireysel özelliklerini içeren Bilgi Formu ve yaşlı bireylerin bilişsel, sosyal işlevselliği ve duygudurumunu değerlendiren GERRI (Geriatric Evaluation by Relative's Rating Instrument) ölçeği kullanılmıştır. Araştırmacı tarafından geçerlilik ve güvenirlilik çalışması yapılan GERRI'nin kullanıma uygun bir ölçek olduğu saptanmıştır. Verilerin analizinde; yüzdelik ortalama, Standart Sapma, Student t testi, ANOVA, Pearson's Moment Korelasyon Analizi ve Cronbach Alpha güvenirlik katsayısı kullanılmıştır. 60Bulgular: Yapılan istatistiksel değerlendirmede; yaşlı bireylerden erkeklerin, 80 ve üzeri yaş grubundakilerin, sosyal güvencesi olmayanların, bakım/bakım veren sorunu olanların, bağımlı veya yarı bağımlı olanların, bakım verenleri tarafından sağlık durumu kötü ve orta olarak değerlendirilenlerin, bakım vereni 60 ve üzeri yaş grubunda olanların, bakım vereni ilkokul ve ortaokul mezunu olanların, bakım vermede kendini kötü ve orta düzeyde algılayan bakım verenlerini bakım verdikleri yaşlı bireylerde bilişsel, sosyal işlevselliği ve duygudurumunun daha fazla etkilendiği bulunmuştur. Sonuç: Yaşlanma sürecine bağlı olarak yaşlı bireylerin bilişsel, sosyal işlevselliği ve duygudurumu olumsuz yönde etkilenmektedir. GERRI ölçeği bu etkilenmeye erken tanılamada uygun bir araçtır. Anahtar Kelime: Yaşlanma süreci, geriatrik değerlendirme, bakım veren 61
Özet (Çeviri)
9.SUMMARY GERIARTRIC EVALUATION OF ELDERLY PEOPLE Objective: The purpose of the study is to assess the care givers evaluation of cognitive and social functioning, and mood of elderly people. Material and Method: The study population consisted of the elderly people who are followed in geriatric outpatient clinics of I.U.Cerrahpasa Medicine Faculty Psychiatry Department and Internal Medical Department, and who live in Darülaceze Institution affiliated to the Interior Ministry. The convenience sample consisted of 200 elderly people who met the criteria and their care givers. The data were collected by two instruments: a structured questionnaire and GERRI (Geriatric Evaluation by Relative's Rating Instrument). A structured questionnaire contains questions related health status and sociodemographic charachteristics of patients and their care givers. GERRI (Geriatric Evaluation by Relative's Rating Instrument) measures the cognitive and social functioning, and mood of old people. It was found that GERRI is a reliable and validated instrument for measuring the cognitive and social functioning, and mood of Turkish elders. Data were analysed by descriptive statistics and student t test, ANOVA, Pearson's Moment Correlation Analyse ve Cronbach alpha value. Results: It was found that cognitive and social functioning, and mood were effected more negatively in males, in elderly people who are above 80 and dependent or half dependent in performing their daily living activities. Who do not have health insurance, and who have problems related their care, 62Conclusion: It was determined that the elderly people whose care givers were above 60 and had primary education, and whose health status were rated bad or fair by their care givers reported more negative changes in cognitive, and social functioning, and mood. The cognitive and social functioning and mood of old people were more poor among elderly people whose care givers rated themselves as a“bad or fair care givers”. Due to aging process, there were negative changes in cognitive and social functioning, and mood of old people. GERRI is an appropriate instrument in early assessment of the cognitive and social functioning, and mood of old people.