Pelvis ışınlamalarında testisin aldığı dozun ölçülmesi
Investigation of the testes dose in pelvic irradiation
- Tez No: 164314
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İSMAİL ÖZBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Testis dozu, testis koruması, saçılma radyasyonu, TLD, iyon odası 32, Testis dose, gonadal shield, scattered radiation, TLD, ion chamber 33
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Onkoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 38
Özet
7 ) ÖZET Bu çalışmada, İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü tedavi şartlarında abdomen ve pelvis bölgesi (prostat, rektum, mesane, seminom ve Hodgkin hastalığı) ışınlamalarında teslislerin aldığı saçılma doz değerleri ölçüldü. Testis koruması uygulandığında testis doz değerlerindeki değişmelere bakıldı. Prostat, rektum ve mesane alanları GE Satürn-42 lineer hızlandırıcı da 15 MVTik foton enerjisi ile ve ters Y, mantle ve para-aortik (seminom) alanları ise GE Orion lineer hızlandırıcıda 4MVMik foton enerjisi ile ışınlandı. Ölçümlerde GR-200 A serisi TLD çubukları ve Ne 0,6cc Robust Farmer 2581 (PMMA build-cup) iyon odası PTW unidos dozimetre sistemi ile birlikte kullanıldı. Ölçümler Rando Fantom üzerine parafinden yapılan suni testis yerleştirilerek gerçekleştirildi. Ölçümlerde tek fraksiyonda testislerin aldığı doz değerlerine bakıldı. Prostat, mesane ve rektum kanserleri tedavisinde testisler korumasız olarak tedavi dozunun %2,1-%2,3'ü arasında, testis koruması yapıldığında ise doz değeri tedavi dozunun % 1,4-% 1,8 'i arasında olmaktadır. Ters Y alanında testis doz değerleri korumasız ve korumalı olarak tedavi dozunun %l,0'ı ve %0,7'si arasında olmaktadır. Para-aortik ve mantle alanlarında testis doz değerleri korumasız ve korumalı olarak tedavi dozunun %0,1'i ve %0,08-%0,09'u kadardır. Prostat, mesane ve rektum ışınlamalarında testisin aldığı saçılma radyasyonunun değeri eşik sınırdan fazla olduğu için hastalara tedavi sırasında testis koruması yapılmalıdır. Yapılan testis koruması testis dozunu %24-%46'ı oranında azaltmaktadır. Ters Y, mantle ve para-aortik alan ışınlamalarında ise testislerin aldığı korumasız doz değerleri eşik sınırın altında olduğundan dolayı hastalar tedaviye testis korumasız alınabilir.
Özet (Çeviri)
8) SUMMARY INVASTIGATION OF THE TESTIS DOSE IN ABDOMINAL AND PELVIC IRRADIATION In this study, researched was scattered doses taken by testis in the abdomen and pelvic region irradiation by using İ. Ü. Institute condition. The comparison of testis doses is made with and without block. Prostate, rectum, and bladder cancers are treated by Using GE Saturn-42 linac with 15 MV photon energy.Inverted Y, mantle, and para-aortic (seminoma) fields are treated by GE Orion linac with 4MV photon energy. In the measurements, GR 200 A series TLD rods and Ne 0, 6 cc Robust Farmer 2581 ionization chamber with PTW Unidos electrometer are used. TLD rods and ion chamber are placed in the paraffin artificial testis which is inserted the Rando Phantom. A fraction dose given is 180 cGy for all interested disease. In the prostate, bladder, and rectum cancer treatments testis takes 2,1-2,3% of treatment doses without block. On the other hands testis takes 1,4-1,8% of treatment doses with block. In inverted fields testis takes 1,0% and 0,7% of treatment doses with and without block. In para-aortic and mantle fields testis takes 0,1% and 0,08-0,09% of treatment doses with and without block. Since doses taken by testis is greater than threshold doses using testis block in treatment is advised for prostate, rectum, and bladder cancers. Testis block is reduced 24-46% of testis doses. In the inverted Y, mantle, and para-aortic irradiation patients can be treated without block, since doses taken by the testis is not greater than threshold doses.