Fakoemüsifikasyonda kullanılan irrigasyon sıvı sıcaklığının kornea endoteline etkisi
The effect of temperature of irrigating solution during phacoemulsif ication
  1. Tez No: 164315
  2. Yazar: NESLİHAN PARMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH KAREL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Fakoemülsifikasyon, Kornea Endoteli, İrrigasyon Sıvısı, Speküler Mikroskopi, Sıcaklık. 42, Phacoemulsification, Corneal Endothelium, Irrigating Solution, Specular Microscopy, Temperature. 44
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET Fakoemülsifikasyonda Kullanılan İrrigasyon Sıvı Sıcaklığının Kornea Endoteline Etkisi Çalışmamızda amacımız fakoemülsifikasyon cerrahisi uygulanan katarakt olgularında kullanılan irrigasyon sıvı sıcaklığının ameliyat sonrası kornea endotel değişikleri üzerindeki etkilerini değerlendirmekti. Mart 2005 - Temmuz 2005 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz hastalıkları Anabilim Daim' da fakoemülsifikasyon yöntemi ile ameliyat edilen ve GÎL implantasyonu yapılan 48 hastanın 48 gözü çalışma kapsamına alındı. Hastalar fakoemülsifikasyon sırasında kullanılan göz içi irrigasyon sıvısının (BSS Plus) sıcaklığına göre iki gruba ayrıldı. Grup l'de fakoemülsifikasyon sırasında 10 ±1 °C BSS Plus uygulanan 23 hastanın 23 gözü ile grup 2'de 20 ± 0.7°C BSS Plus uygulanan 25 hastanın 25 gözü, ameliyat sonrası endotel değişiklikleri açısından karşılaştırıldı. Fundus patolojisi dışında herhangi bir oküler patoloji bulunan, daha önceden travma veya göz içi cerrahi geçirmiş olan gözler çalışmaya alınmadı. Ameliyat öncesinde tüm olgulara düzeltilmiş Snellen görme keskinliği, Goldmann aplanasyon tonometrisi ile göz içi basıncı ölçümü, dilate pupilladan biomikroskopik ve fundus muayenesini içeren tam göz muayenesi yapıldı. Ameliyat öncesi speküler mikroskop cihazı ile çekilen endotel fotoğraflarında endotel paremetreleri belirlendi. Ameliyat sonrası 1. hafta, 1. ay ve 3. ay kontrollerinde speküler mikroskopi ölçümleri tekrarlanarak santral kornea kalınlılığı (T), ortalama endotel hücre alam (AVG), endotel hücre alanlarının değişiklik katsayısı (CV) ve santral korneada endotel hücre yoğunluğu (CD) değerlendirildi. Ameliyat sonrası olgularımızda endotel hücre yoğunluğu her iki grupta da istatistiksel olarak anlamlı boyutta azaldı. 3. aydaki endotel kayıp oranı grup l'de % 8,1, grup 2'de %10,1 idi. Endotel kayıp oranları her iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermedi (p>0,05). Ameliyat sonrası santral kornea kalınlığı 1. hafta ve 1. ayda grup 2 de daha fazla olmak üzere her iki grupta da arttı. Bununla birlikte kornea kalınlık artış oranlan iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı değildi (p>0,05). Ameliyat sonrası 1. hafta ve 1. ayda ortalama endotel hücre alam grup 2'de istatistiksel olarak anlamlı boyutta artarken (p0,05). Ortalama endotel hücre alanları artış oranlan arasında iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık yoktu (p>0,05). Her iki grupta da istatistiksel olarak anlamlı olmamasına rağmen CV değeri 1. haftada ve 1. ayda arttı. Normal CV değeri grup l'de cerrahiden 1 ay sonra elde edilirken, grup 2 'de 3 ay sonra elde edildi. Sonuç olarak; irrigasyon sıvısının 10 ± 1°C kullanıldığı grup ile 20 ± 0.7°C kullanıldığı grup arasında fakoemülsifikasyon sonrası kornea endotel değişiklerinde anlamlı bir fark saptanmadı. Ancak grupl'de (10 ± 1°C) fonksiyonel ve morfolojik düzelmenin grup 2'ye (20 ± 0.7°C) göre daha erken dönemde gerçekleştiği gözlemlendi. Bu nedenle fakoemülsifikasyon sırasında irrigasyon sıvısının soğutularak 10 ± l°C'de kullanımı yararlı olabilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Effect of Temperature of Irrigating Solution Used During Phacoemulsification on Corneal Endothelium In this study, our purpose was to evaluate the effects of temperature of irrigating solution on corneal endothelium during phacoemulsification surgery. Between March 2005 and July 2005, 48 eyes of 48 patients with cataract were included in the study. The patients were divided into two groups according to the temperature of intraocular irrigating solution (BSS Plus) used during phacoemulsification. In the first group, BSS Plus at 10 ± 1°C was used on 23 eyes of 23 patients and in the second group BSS Plus at 20 ± 0.7°C was used on 25 eyes of 25 patients. The groups were compared according to postoperative corneal endothelium changes. Eyes with fundus pathology and eyes that had trauma or surgery were excluded. Before surgery, a complete ophthalmological examination including corrected Snellen visual acuity, tonometry with Goldmann applanation tonometer, biomicroscopic examination and funduscopy after pupillary dilation were done. Specular microscopy was done to evaluate corneal endothelium preoperatively and postoperatively at 1st week, 1st month and 3rd months. Central corneal thickness (T), endothelial cell density (CD), coefficient of varition of cell area (CV) and average cell area (AVG) were measured by specular microscopy. After surgery, endothelial cell density significantly decreased in both groups. At 3 months, the percentage of cell loss was in the first group %8.1 (10 ± 1°C) and in the second group (20 ± 0.7°C) %10.1. Statistically, there was not a significant difference in the endothelial cell loss between two groups (P>0.05). Postoperatively central corneal thickness increased at first week and first month in both groups. Although the changes in central corneal thickness was more pronounced in the second group, there wasn't any significant difference between two groups (p>0.05). At first week and first month after surgery AVG significantly (p0.05) but the increase in AVG was not significant. There was no significant difference in the increase rate of AVG between two groups. In both groups, there was an increase in CV at 1st week and 1st month but this was not 43significant. Postoperative CV levels returned to normal levels at 1st month in the first group and at 3rd months in the second group. In conclusion, there was no significant difference between the changes in corneal endothelium after phacoemulsification in group 1 (irrigating solution at 10 ± 1°C) and in group 2 (irrigating solution at 20 ± 0.7°C). However it was observed that functional and morphological endothelial recovery occurred earlier in grup 1(10 ± 1°C) than grup 2 (20 ± 0.7°C). Thus the use of cold irrigating solution at 10 ± 1° C may be of benefit during phacoemulsification.