Farklı yağlanma paternleri olan kadınlarda üç farklı bölgede leptin salgılanmasının ve yağ dokusu morfolojisinin incelenmesi
Leptin secretion levels and the morphology of fat tissue in three different anatomic localizations in women with different fat distribution
  1. Tez No: 164328
  2. Yazar: ANAS ABUSAHA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Leptin, Android patern, Jenoid patern, Bel Kalça Oranı
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Abusafa A., Farklı Yağlanma Paternleri Olan Kadınlarda Üç Farklı Bölgede Leptin Salgılanmasının Ve Yağ Dokusu Morfolojisinin İncelenmesi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Uzmanlık Tezi. Ankara 2005. Metabolik sendromun en önemli risk faktörü şişmanlık olarak bilinmektedir. Yağ dokusunun dağılımı erkeklerde ve kadınlarda değişmektedir. Erkek tip veya android yağlanma paterninde yağ vücudun üst kısmında depolanır. Kadın tip veya jenoid yağlanma paterninde ise yağ vücudun alt kısmında depolanır. Yapılan araştırmalarda, jenoid ve android tip yağlanmaların, leptin salgılanmasında veya fonksiyonunda reseptör düzeyindeki dirençten olduğu düşünülmüştür. Bu çalışmanın amacı; kadın hastalarda hem kadınlara özgü olan jenoid hem şişmanlık sonrası oluşan android yağ dağılımında leptin salgılanma düzeyinin rol oynayıp oynamadığını saptamaktır. Çalışmaya dahil edilen 23 hastanın bel/kalça oranı gözönüne alarak 11 tanesi jenoid gruba (BKCX0.85) 12 tanesi ise android gruba (BKO0.85) dahil edildi. Yapılan antropometrik ölçümlerinde anlamlı fark bulundu. Jenoid grup beden kitle indeksi (BKİ) ortalamasına göre normal ağırlık sınırlarında iken ( BKİ: 24.85 kg/m2), android grubu şişman kabul edildi (BKİ: 32.13 kg/m2). Üç farklı anatomik bölgeden alınan yağ örneklerinde ELİSA leptin kiti ile leptin tayini yapıldı ve yağ morfolojisini belirlemek için imminohistokimyasal boyama yapıldı. Leptin düzeyi, jenoid grubun karın bölgesinde yüksek çıktı, iki grup karşılaştırıldığında karın bölgesindeki leptin düzeyleri arasındaki fark anlamlı bulunurken, diğer anatomik bölgeler arasında fark anlamlı bulunmadı. Immünohistokimyasal boyamada leptinin yüksek izlendiği grupta vaskülaritenin de diğer gruplardan fazla olduğu tespit edildi. Çalışmamızda elde ettiğimiz sonuçlardan, jenoid gruptakihastaların karın bölgesinde leptin düzeyi yüksek çıkmış ve o bölgedeki yağ dokusunun erimesine neden olmuştur. Şişmanlık olmadığından leptin direncinin gelişmediği ve leptinin fizyolojik etkisini gösterdiği düşünülmüştür. Ayrıca kadınlara özgü jenoid tip yağlanmada leptinin rol oynadığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Abusafa A., Leptin Secretion Levels and The Morphology of Fat Tissue in Three Different Anatomic localizations in Woman With Different Fat Distribution Patterns. Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in Plastic and Reconstructive Surgery, Ankara 2005. Extra deposition of fat tissue leads to obesity which is the most important risk factor for the development of metabolic syndrome. Body fat distribution is different in men and women. In male type or android pattern, fat is accumulated in central part of the body. In female type or Gynoid pattern, fat is accumulated in peripheral part of the body. According to previous studies, it is believed that body fat distribution is controlled by different leptin secretion rates or leptin resistance. In our study, we studied whether leptin secretion from different anatomic regions has a role in woman with gynoid or android type body fat distribution. 23 women have been studied. 12 of them were grouped in android group (WHR > 0.85) and 11 of them were grouped in gynoid group (WHR