Tinea pedis/onikomikoz etkeni olarak izole edilen mantarların tanısı ve tanıda direkt mikroskopi ile calcofluor white boyasının yeri
Identification of dermatophytes isolated from tinea pedis and/our onycomycosis and importance of calcofluor white stain as a diagnostic method for dermatophytes
- Tez No: 164343
- Danışmanlar: PROF.DR. AYDIN KARAASLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Dermatofitler, kalkoflor beyazı, onikomikoz, Tinea pedis 52, Dermatophytes, Calcofluor white, Onycomycosis. Tinea pedis 53
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Tinea Pedis/Onikomikoz Etkeni Olarak İzole Edilen Mantarların Tanısı ve Tanıda Direkt Mikroskopi ile Kalkoflor Beyazı Boyasının Yeri Yüzeyel mantar infeksiyonlanna neden olan dermatofıtlerin sıklığı son 20 yılda bütün dünyada ve ülkemizde artış göstermektedir. Sıklığındaki bu artıştan, yaşam tarzı, sentetik giyeceklerin kullanımının artması ve toplu yaşama gibi nedenler sorumlu tutulmaktadır. Dermatofitler insan vücudunun birçok yerinde infeksiyonlara neden olmalarına rağmen, sıklıkla tinea pedis ve onikomikoz vakalarına neden olmaktadırlar. Sağlıklı bireylerde sadece yüzeyel mantar infeksiyonlanna neden olan dermatofitler, yoğun sitotoksik tedavi alan hastalarda, allogenik stem cell transplantasyonları olan hastalarda ve immünsupresse hastalarda sistemik infeksiyonlara neden olabilmektedirler. Alınan örneklerde fungal elemanların direkt mikroskobik yöntemler ile aranması tanı yönünden hızlı bilgi verebilir. Bununla birlikte kültür ile sonuç alınması günler, hatta haftalar alabilir. Potasyum hidroksit, örneklerden fungal elemanların açığa çıkmasında ve görüntülenmesinde faydalı olsa da, preparasyonlarda fungal elemanların tespit edilmesi bazı zorluklar gösterebilmektedir. Kalkoflor beyazı mantar duvarındaki kitin ve selüloz tabakasına bağlanarak mantarın daha kolay görülmesini sağlamaktadır. Ancak preparatların incelenmesinde floresan mikroskobuna gereksinim vardır. Bu çalışmada örnekler. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji AD. polikliniklerinden alınmıştır. Toplam 222 kazıntı ömeği ( ayak tırnağı, ayak parmak arası ve ayak tabanı) Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Mikoloji laboratuvarında kalkoflor beyazı (%0.1) ve KOH (%20) solüsyonları ile mikroskobik olarak incelenmiş ve kültürleri yapılmıştır. Kültürler SDA ve DBA ile yapılmış ve 4 hafta süreyle inkübe edilmiştir. Örneklerden 59 (%72.8) Trichophyton rubrum, 17 (%21) T. mentagropytes, 4 (%5) Trichophyton verrucosum ve 1 (%1.2) E. floccosum susu izole edilmiştir. Yapılan incelemeler sonucunda KB boyasının, KOH preperasyonlarına göre tüm kazıntı örneklerinde tanı açısından daha iyi sonuçlar verdiği gözlenmiştir. Özellikle de tırnak örneklerinde, daha doğru sonuçlar verdiğini ve yanlış pozitif oranların önemli oranda azaldığı görülmüştür. Sonuç olarak, kalkoflor beyazı hızlı, uygulanması ve sonuçların yorumlanması açısından yararlı bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Identification of Dermatophytes Isolated from Tinea Pedis and/or Onycomycosis and Importance of Calcofluor White Stain as a Diagnostic Method for Dermatophytes The incidence of dermatophytes has risen in Turkey and other countries over the last two decads, mainly as a result of the life style, syntethic clothes and living together. Infections caused by dermatophytes are seen in different body sites but the most common clinical manifestasions are tinea pedis and onycomycosis. In healthy people, dermatophytes are common pathogens of superficial fungal infections but rarely couse invazive disease as a result of the increased usage of intensive cytotoxic therapy, allogenic stem cell transplation and immunsupresse therapy. Direct microscopic examination of specimens for fungal elements can yield rapid diagnostic information in advance of culture results that may take days or weeks. Potassium hydroxide (KOH) is a useful agent to clear specimens, but visualization of fungal elements requires experience. Calcofluor white (CW) binds to chitin and cellulose of the fungal wall so it could sec easily. But it requires floresan microscope to see fungal element. In this study, specimens were taken from Ankara University Medical Faculty Dermatology Clinics. A total of 222 skin-scraping specimens (toe nail, intcrdigital fingers and toe web) were examined microscopically with CW and KOH. then cultured. Cultures were performed by using SDA and MBA and incubated for 4 weeks. Trichophyton rubrum 59 (%72.8). Trichophyton menlagrophytes 17 (%21), Trichophyton verrucosum 4 (%5) and E. floccosum 1 (%1.2) were isolated. KOH+CW preparation examinations yield better results for all scraping specimens comparison with KOI I preperations. Especially toe nail prcperations gave more false positive results with KOH. False negative results were decreased with KOH+CW preperation. As a result of this study, calcofluor stain is rapid and easy to perform, and the results are generally easy to interpret.