Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü spor eğitim sağlık ve araştırma merkezinin etkin çalışmasına yönelik bir araştırma
  1. Tez No: 164378
  2. Yazar: BORA GÖKTEPE
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HAKAN SUNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Athlete, Education, Health, Amateur Sports
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
54 ÖZET Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Spor Eğitim Sağlık ve Araştırma Merkezinin Etkin Çalışmasına Yönelik Bir Araştırma Bu çalışmanın amacı; Türkiye de Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak hizmet veren Spor Eğitim Sağlık ve Araştırma Merkezi'nin etkinliğini tespit etmek ve bu tespitler doğrultusunda SESAM'da etkili ve bilimsel yöntemleri kullanan yeni bir yapı oluşmasına ışık tutmaktır. Araştırmaya spor yöneticisi olarak; federasyon başkanları, federasyon genel sekreterleri ve GSGM de çalışan daire başkanları, sağlık personeli olarak; spor hekimi ve fizyoterapistler, bunların yanında spor uzmanları ve Milli Takım antrenöründen oluşan 223 kişi dahil edilmiştir. Bu araştırmada SESAM'ın Etkinliğini Değerlendirme Anketi veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. SESAM'ın Etkinliğini Değerlendirme Anketi, Bütçe, Bilgi ve MEB olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Elde edilen veriler SPSS 11.5 paket istatistik programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonuçları, SESAM'ın özerk veya yarı özerk olması gerektiğini göstermektedir. Sonuçlar ayrıca, MEB ile işbirliğine gidilerek sporcu potansiyelinin arttırılması yönündedir. Türkiye'de spor yönetiminde, spor eğitimi almış kişilerin çalışması gerektiği bu çalışma sonucunda tekrar ortaya çıkmıştır. Yeni yapı içerisinde spor uzmanlarına yüklenen görev ve sorumluluklar büyük oranda desteklenmektedir. Anahtar Sözcükler : Sporcu, Eğitim, Sağlık, Amatör spor
Özet (Çeviri)
55 SUMMARY A Research Study on the Effectiveness of Sports Education Health and Research Center Administered by Youth and Sports General Directory The purpose of the present study was to evaluate the effectiveness of Sports Education Health and Research Center (SEHRC) administered by Youth and Sports General Directory (YSGD) in Turkey and to shed light for the reconstruction of SEHRC, which use effective and scientific methods, through the evaluation. The present study constituted 223 participants who were directors of federations and general secretaries (as sport administrators), department presidents who have been working in the YSGD, sports doctors and physiotherapists (as health staff) besides sports specialists and national team trainers. The evaluation of the SEHRC's effectiveness scale was used as the data collection instrument in the present study. The scale consists of three parts which are Budget, Knowledge and National Ministry of Education (NME), respectively. The data gathered were analyzed by using SPSS 1 1.5 software PC program. The results of the study revealed that SEHRC's construction should be autonomous or half-autonomous. The results also supported the view including the improvement of the athletes' potential by making cooperation with (NME). At last but not least, the results revealed that sports administrators should be the persons who have educated in sports. Also, the tasks and responsibilities loaded on the sports specialists are supported in the new construction of the SEHRC.