Ankara Spor Eğitim Sağlık ve Araştırma Merkezi'ne başvuran üst düzey sporcularda vücut kompozisyonunun değişik faktörler ve spor tipi ile ilişkisi
The relations between the measurements of body composition with different techniques and sport type demographic features of athletes have been revealed among high level competitive athletes admitted to sesam
  1. Tez No: 111428
  2. Yazar: MÜGE YONCA ÖZDOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA İNANICI ERSÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Athlete, body composition, measurement techniques
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET Bu çalışmada vücut kompozisyonunun değişik ölçüm yöntemleriyle, spor tipi ve sporcuların demografik özellikleri arasındaki ilişkilerin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya Gençlik Spor Genel Müdürlüğü Spor Eğitim Sağlık ve Araştırma Merkezi'ne başvuran 123 sporcu alınarak bir sorgulama formuyla demografik bilgileri kaydedilmiş ve rutin muayeneleri sonrası vücut kitle indeksi (VKJ), Skinfold Thickness (SFT), Bioelectrical Impedance Analyser (BIA) yöntemleri ile ölçümleri yapılarak vücut kompozisyonuna ilişkin parametreler saptanmıştır. Sporcuların 49 'u bayan, 74'ü erkek olup 52'si atletizm, 27'si halter ve 44'ü kontakt sporlar yapmaktadır. Yaş aralığı 14-43 arasında değişmektedir. Vücut kitle indeksi açısından en düşük değerlere atletizmde rastlanıyorken, bunu kontakt sporlar ve halter izlemektedir. Vücut kitle indeksi 18.5 'in altında olan sporcuların %79'u 20 yaş altında, obez kabul edilen gurubun ise %67'si 20-29 yaş aralığındadır. Haftalık antrenman saatiyle BIA ölçümleri ve VKİ arasında anlamlı bir ilişki varken, bu ilişki SFT'de bulunmamaktadır. Spor tiplerine göre BLA'da farklılık gözlenmezken, SFT ve VKİ'nde istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar saptanmaktadır. SFT ile ölçülen yağ ağırlıkları kontakt sporlarda belirgin şekilde diğer tekniklere göre yüksek bulunuyorken, BIA'da bir farklılık görülmemektedir. Üç ölçüm tekniği arasındaki ilişki incelendiğinde, vücut yağ oranlan ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmakta olup diyet ve menstruasyonun teknikleri etkilemediği gözlenmektedir. Yine spor tiplerine göre tekniklerin kıyaslanmasında, sigara içme ve ilaç kullanma alışkanlıklarının karşılaştırılmasında, vücut kitle indeksi ile yapılan hesaplamaları, her iki alışkanlığın etkilediğini ancak, SFT ve BIA tekniklerinde anlamlı bir farklılık yaratmadığı saptanmaktadır. Cinsiyete göre yapılan karşılaştırmalarda, her 3 teknikte de anlamlı farklılık gözlenmekte, SFT ve BIA ile yapılan vücut yağ oranı ölçümlerinde bu fark daha belirgin olarak ortaya çıkmaktadır. Sonuç olarak SFT ve BIA sporcular arasında birbiriyle korele sonuçlar veren iki teknik olarak kullanılabilir ancak, vücut kitle indeksinin bunlardan ayrı olarak değerlendirilmesi gerektiği söylenebilir. Anahtar Kelimeler : Sporcu, vücut kompozisyonu, ölçüm teknikleri
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT In this study the relations between the measurements of body composition with different techniques and sport type demographic features of athletes have been revealed among high level competitive athletes admitted to GSGM SES AM, 123 sportsmen haven taken into this study and each subject filled a questionnaire related to demographic information and thereafter systemic physical examination and BMI, S FT, BIA measurements have been done for the calculations of parameters relevant to body composition. Gender and sport type distribution of the subjects: 49 of them female, 74 male, 52 athletics, 27 weightlifter and 44 of were doing contact sports. The ages were between 14-43 years. In terms of Body Mass Index the smallest values were in athletics followed by contact sports and the highest scores were from weightlifters. Seventy nine percent of the subjects who have below 18.5 BMI values were under the age of 20 and %67 of the group accepted as obese was in the 20-29 years old group. The relationship between total weekly training hours and BIA measurements was statistically important whereas regarding BMI-training hours no meaningful relations could be shown. According to sport type no difference relative to BIA has been observed but SFT and BMI have been showing statistically important differences. Fat weights measured by SFT in contact sports were heavily higher then the measurements from other to techniques but this was not true for the BIA technique. When we analyzed the relations among 3 techniques body fat percents measurements were meaningfully correlating and neither diet nor menstrual periods have not been influence this. By the same way in smoking and drug use comparisons over the measurements, BMI were sensitive to this to parameters but the same sensitivity couldn't be shown in BIA and SFT. Looking at gender differences, all 3 techniques were meaningfully different and in body fat percentages this difference were getting more meaningful. Conclusion: In sports sciences platform both BIA and SFT techniques can be used, as correlated methods but BMI index should be validated in a different way from the previous ones.