Arka ekstremite uzun kemik kırığı tespit edilen köpeklerin tanı ve sağaltım sonuçlarının retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the diagnosis and treatment results of hindlimb long bone fractures of the dogs
  1. Tez No: 512745
  2. Yazar: MUSTAFA KANAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENK YARDIMCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Femur, Köpek, Ortopedi, Osteosentez, Tibia Mustafa KANAT, Yüksek Lisans Tezi Ondokuz Mayıs Üniversitesi-Samsun, Haziran-2018, Dog, femur, orthopaedics, osteosynthesis, tibia Mustafa KANAT, Master Thesis Ondokuz Mayıs University-Samsun, June-2018
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET ARKA EKSTREMİTE UZUN KEMİK KIRIĞI TESPİT EDİLEN KÖPEKLERİN TANI VE SAĞALTIM SONUÇLARININ RETROSPEKTİF OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ Amaç: Bu tezin amacı OMÜ Veteriner Fakültesi Kliniklerinde 10 yıllık süre zarfında (2007-2016) tespit edilen köpek femur ve tibia-fibula kırıklarının ırk, yaş, cinsiyet ve kırık tipi açısından yüzdesel dağılımının belirlenmesi ve uygulanan sağaltım yöntemi ile bu yöntemin başarı ve komplikasyonlarının detaylı olarak sunulmasıdır. Materyal ve Metot: Çalışma retrospektif olup, on yıllık süre zarfında (2007-2016) OMÜ Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Kliniğine getirilen ve arka ekstremite uzun kemik kırığı tanısı konulan köpeklerin preoperatif (ırk, yaş, cinsiyet, vücut ağırlığı, kırık nedeni, kırık tipi ve lokalizasyonu), intraoperatif ve postoperatif bulguları Cerrahi Anabilim Dalı hasta kayıt dosyaları taranarak kaydedildi. Bulgular: Yapılan taramalar sonucunda kriterleri sağlayan 228 köpeğin kayıtları detaylı olarak çıkarıldı. Bu köpeklerden 128'i erkek, 101'i dişiydi. Olguların 138'inde femur, 98'inde tibia, 8 olguda ise hem tibia hem de femur kırığı tespit edildi. Ağırlıklarına göre yapılan ortopedik sağaltım yönünden değerlendirme yapıldığında 1-10kg arası köpeklerde ençok bandaj ve intramedüller pin (IM), 10-20 ve 20-30 kg arasındakilere ençok IM ve semi sirküler eksternal fiksatör (SESF), 30-40kg olanlara SESF ve plak, 50-60kg arası olan 2 köpeğe ise SESF uygulandığı tespit edildi. Uygulanan materyallerin ortalama çıkarılma günleri sırasıyla IM ve plakda 118 gün, plakda 94,14 gün, tei-in'de (bağlamalı intramedüller pin) 74,6 gün, hibrit eksternal fiksatörde 75,4 gün, SESF'de 73,12 gün, IM'de ise 68,7 gün olarak belirlendi. Toplama bakıldığında femur ve tibianın osteosentezinde en çok SESF kullanıldığı belirlendi. Sonuç: Yapılan bu genel değerlendirme ile on yıllık süre zarfında hastanemize getirilen hastaların arka ekstremite uzun kemik kırıklarının sayısı ve yüzde dağılımı ortaya kondu. Ortopedik tedavi yöntemlerinin kırık iyileşme sonucunu nasıl etkilediği hakkında genel bir değerlendirme yapılarak gelecekte yapılacak operasyonlar için bir kriter oluşturma imkanı sağladı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RETROSPECTIVE EVALUATION OF THE DIAGNOSIS AND TREATMENT RESULTS OF HINDLIMB LONG BONE FRACTURES OF THE DOGS Aim: The aim of this thesis is to explain the success and complications of femur and tibia-fibula fractures according to the distribution of breed, age, sex, and fracture types of dogs that were brought to the clinics of OMU Faculty of Veterinary Medicine, Department of Surgery in a span of 10 years (2007-2016). Material and Method: In this retrospective study, preoperative (breed, age, sex, bodyweight, cause, type and localization of fracture), intraoperative and postoperative data of dogs that were brought to the Surgery Department and diagnosed with hindlimb long bone fractures scanned and recorded. Results: According to the scan, 228 dogs that met the criteria were recorded. 128 of the dogs were male and 101 were. 138 of the cases had femoral, 98 had tibial and 8 had both femoral and tibial fractures. In terms of orthopaedic treatment according to body weight, splints and intramedullary pins (IM) were mostly used for dogs between 1-10 kgs, semicircular external skeletal fixators (SESF) and IM for 20-30 kgs, SESF and bone plates for 30-40 kgs and SESF for the 2 dogs between 50-60 kgs. Average removal time for implants were 118 days, 94.4 days, 74.6 days, 75.4 days, 73.12 days, 68.7 days for IM and plate, plate, tie-in intramedulary pin, hybrid external fixator, SESF and IM. Average removal time for implants were 118 days for IM and plate, 94.4 days for plate, 74.6 days for tie-in, 75.4 days for hybrid external fixator, 73.12 for SESF and 68.7 days for IM. The most common implant used for femur and tibia osteosynthesis was SESF. Conclusion: With this general evaluation, for a ten year period, the number and rates of hindlimb long bone fractures were determined. The general evaluation of fracture healing outcomes according to their treatment modalities provided a criteria for future treatments.