Siklofosfamid kemoterapisi sırasında GnRH agonist ve antagonist uygulamalarının primordial foliküler rezervi korumadaki etkinliklerinin deneysel olarak karşılaştırılması
Efficiency of GnRH agonist and antagonist co-administration on primordial follicular reserve during cyclophosphamide chemothreapy: A comparative, experimental study
  1. Tez No: 164427
  2. Yazar: AHMET YOLDAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ YÜCE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: GnRH agonists, GnRH antagonists, cyclophosphamide, primordial follicle 49
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET Bu çalışmada, siklofosfamidin neden olduğu primordial folikül kaybını önlemede GnRH agonist ve antagonistinin etkinliğini araştırma ve karşılaştırmayı amaçladık. Altmış sıçan, randomize olarak, 4 alt gruptan (A-B-C-D) oluşan 3 gruba (I-II-ITI) ayrıldı. Alt gruplardaki tüm sıçanlara, çalışmanın 7. günü artan dozlarda siklofosfamid (sırasıyla; A'da 0 mg/kg, B“de 50 mg/kg, C'de 75 mg/kg ve D'de 100 mg/kg) uygulandı. Aynı siklofosfamid tedavisine ek olarak, grup Il'dcki sıçanlara GnRH agonisti (Çalışmanın 1. günü başlanıp çalışma boyunca, günde iki kez), grup lirdeki sıçanlara GnRH antagonist! (4. gün başlayıp çalışma boyunca. 48 saatte bir) uygulandı. Çalışmanın 15. günü sıçanlar sakrifiye edildi ve her iki over çıkarıldı. Sağ överler parafine gömüldü ve 5 unvlik kesitler halinde seri olarak kesildi. Her 10. kesit primordial folikül sayısı açısından incelendi. Grup ÎB (546±73.689). İC (438Ü6İ.617) ve ID (276±133.529)?deki primordial foliküllerin ortalamaiSD sayısı, grup IA (1090+160.935)'dakinden aniamlı olarak daha azdı (p0.05). Grup II ve IIFün eş ait grupları, primordial folikül sayıları açısından karşılaştırıldığında, grup IFdeki primordial foliküllerin sayısı grup IIFdekilerdcn daha fazlaydı, fakat bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p>0.05). Bildiğimiz kadarıyla, bu çalışma GnRH agonist ve antagonistinin överi koruyucu etkilerinin karşılaştırıldığı ilk sıçan çalışmasıdır. Siklofosfamidin primordial foliküler 46ÖZET Bu çalışmada, siklofosfamidin neden olduğu primordial folikül kaybını önlemede GnRH agonist ve antagonistinin etkinliğini araştırma ve karşılaştırmayı amaçladık. Altmış sıçan, randomize olarak, 4 alt gruptan (A-B-C-D) oluşan 3 gruba (I-II-ITI) ayrıldı. Alt gruplardaki tüm sıçanlara, çalışmanın 7. günü artan dozlarda siklofosfamid (sırasıyla; A'da 0 mg/kg, B”de 50 mg/kg, C'de 75 mg/kg ve D'de 100 mg/kg) uygulandı. Aynı siklofosfamid tedavisine ek olarak, grup Il'dcki sıçanlara GnRH agonisti (Çalışmanın 1. günü başlanıp çalışma boyunca, günde iki kez), grup lirdeki sıçanlara GnRH antagonist! (4. gün başlayıp çalışma boyunca. 48 saatte bir) uygulandı. Çalışmanın 15. günü sıçanlar sakrifiye edildi ve her iki over çıkarıldı. Sağ överler parafine gömüldü ve 5 unvlik kesitler halinde seri olarak kesildi. Her 10. kesit primordial folikül sayısı açısından incelendi. Grup ÎB (546±73.689). İC (438Ü6İ.617) ve ID (276±133.529)?deki primordial foliküllerin ortalamaiSD sayısı, grup IA (1090+160.935)'dakinden aniamlı olarak daha azdı (p0.05). Grup II ve IIFün eş ait grupları, primordial folikül sayıları açısından karşılaştırıldığında, grup IFdeki primordial foliküllerin sayısı grup IIFdekilerdcn daha fazlaydı, fakat bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p>0.05). Bildiğimiz kadarıyla, bu çalışma GnRH agonist ve antagonistinin överi koruyucu etkilerinin karşılaştırıldığı ilk sıçan çalışmasıdır. Siklofosfamidin primordial foliküler 46
Özet (Çeviri)
EFFICIENCY OF GNRH AGONIST AND ANTAGONIST CO ADMINISTRATION ON PROTECTION OF PRIMORDIAL FOLLICULAR RESERVE DURING CYCLOPFOSPHAMIDE CHEMOTHERAPY: A COMPARATIVE, EXPERIMENTAL STUDY SUMMARY In this study, we aimed to evaluate and compare the efficiency of GnRH agonists and antagonists for prevention of primordial follicular loss induced by cyclophosphamide. Sixty rats have been randomly divided into 3 groups (I-İİ-III) which consisted of 4 subgroups (A-B-C-D). All rats in the subgroups received increasing doses of cyclophosphamide (0 mg/kg in A, 50 mg/kg in B, 75 mg/kg in C, and 100 mg/kg in D, respectively) on day 7 of the study. In addition to the similar cyclophosphamide therapy, rats have been treated with GnRH agonist (twice daily started on day 1 of the study, throughout the study) in group II and with GnRH antagonist (every 48 hours, started on day 4 and continued through the study) in group III. On day 1 5 of the study, the rats were sacrificed and both ovaries were removed. Right ovaries were embedded in paraffin and serially sectioned to 5 urn slices, every 10th section examined for the number of primordial follicles. The mcarttSD number of primordial follicles in the subgroups of group II and III was higher than those in the subgroups of group I but the difference was not statistically significant (p>0.05). When the equivalent subgroups of group II and III were compared for primordial follicle count, the number primordial follicles in group II was higher than those in group III, but the difference did not reach statistically significance. 48To our knowledge, {his is the first study comparing ovarian protective effects of GnRH agonists and GnRH antagonists in rats. We found that cyclophosphamide causes significant loss of primordial follicular reserve. Although not statistically significant, this damaging effect can partially be prevented by co-administration of GnRH agonist and antagonist. With respect to protection of primordial follicular reserve during chemotherapy, efficiency of GnRH agonists and antagonists is similar.