Kayseri ve çevresinde iltihabi barsak hastalığı insidansı
Incidence rate of inflammatory bowel disease in Kayseri province and around
- Tez No: 164457
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET YÜCESOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Ülseratif kolit, Crohn hastalığı, epidemiyoloji, insidans IV, Epidemology. incidence, ulcerative colitis. Crohn's disease V
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
KAYSERİ VE ÇEVRESİNDE İLTİHABI BARSAK HASTALIĞI İNSİDANSI ÖZET Amaç : Bu çalışmanın amacı ; Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Gevher Nesibe Hastanesine 1986-2003 yılları arasında başvurarak ülseratif kolit ve crohn hastalığı tanısı alan hastalan epidemiyolojik açıdan incelemek ve hastalık insidansında son yıllarda bir değişiklik olup olmadığını tespit etmektir. Gereç ve Yöntem : Hastanenin iç hastalıkları / gastroenteroloji poliklinik ve klinik kayıtları ile patoloji ana bilim dalının biyopsi raporları incelenerek 1986-2003 tarihleri arasında klinik ve histolojik olarak ülseratif kolit ve crohn hastalığı tanısı alan 247 hasta belirlendi. Dosya bilgilerine ulaşılan 144 hastanın dosyaları incelenerek hastaların sosyo-demografık özellikleri, klinik ve labaratuvar bulguları ve hastanede yapılan işlemler gözden geçirildi. Elde edilen bilgiler kodlanarak bilgisayar ortamında incelendi. IIIBulgular : Çalışmamızda 1986 - 2003 yılları arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesine başvurarak ülseratif kolit ve crohn hastalığı tanısı alan 247 hasta belirlendi. 247 hastadan 222 'si ülseratif kolit 25 'i crohn hastalığı idi. Kayseri ilinde 1986-89 döneminde ülseratif kolit yıllık insidans hızı yaklaşık olarak yüzbinde 0,28, 1990-93 döneminde ülseratif kolit insidansı yüzbinde 0,65 iken 2002-2003 yılları arasında ülseratif kolit yıllık insidansı yüzbinde 2,9 olarak bulunmuştur. Crohn hastalığı insidansı ise 1990-93 döneminde yüzbinde 0,10 iken, 2002-2003 yıllan arasında yüzbinde 0,23 arasında olarak bulunmuştur. Sonuç : Ülseratif kolit ve Crohn hastalığı insidansında son on yılda giderek artışın olduğu görülmektedir. Bu artış Crohn hastalığında daha belirgindir. Bu artışın muhtemel sebeplerini aydınlatabilmek için ileriye dönük çok merkezli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
INCIDENCE RATE OF INFLAMMATORY BOWEL DISEASE IN KAYSERİ PROVINCE AND AROUND ABSTRACT Aim: This study aims to make an epidemiologic study of the patients who applied to the Erciyes University Medikal Faculty Gevher Nesibe hospital and diagnosed as having ulcerative colitis and Crohn's disease from 1986 trough 2003 and to determine whether or not the incidence of the disease has varied in recent years. Material and method: The polyclinical and clinical records from the internal disease / gastroenterology department and the biopsy reports from the pathology department of the hospital were studied had 247 patients clinically and histologically diagnosed as having ulcerative colitis and Crohn's disease between 1986 and 2003 were specified. The socio-demographic characteristics of the patients, their clinicall and labaratory findings and the hospital proceedings were studied by reviewing the records of 144 patients with accessible files. The data obtained was encoded and computerized. Findings: In our study a total of 247 patients were found to have applied to Erciyes University medical facculty hospital and received the diagnosis of ulcerative colitis and Crohn's disease from 1986 to 2003. Of 247 patients 222 had ulcerative colitis and 25 Crohn's disease. While the yearly incidence of ulcerative colitis in the province of Kayseri in the 1986-89 period was approximately 0.28 per 100.000 between 2002 and 2003. As for the incidence of Crohn's disease, it was found to be 0.23 per 100.000 between 2002 and 2003. While it was 0.10 per 100.000 in the 1990-93 period. Conclusion: It has been observed that there has been a steady increase in recent years in the incidence of ulcerative colitis and Crohn's disease. This increase is more marked in Crohn's disease. Multi-centered prospective studies are needed for the clarification of possible reasons for this increase.