Glutaraldehit solüsyonunun koroner pozisyonda arteriyelize safen ven greftleri üzerine etkilerinin deneysel modelde değerlendirilmesi
Glutaraldehyde tanned saphenous vein graft in the coronary position: An experimental research
  1. Tez No: 164476
  2. Yazar: MEHMET BEŞİR AKPINAR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İLKER ALAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Glutaraldehyde, saphenous vein, intimal hyperplasia, dog, coronary bypass, beating heart
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
11. ÖZET GLUTARALDEHİT SOLÜSYONUNUN KORONER POZİSYONDA ARTERİYELlZE SAFEN VEN GREFTLERİ ÜZERİNE ETKİLERİNİN DENEYSEL MODELDE DEĞERLENDİRİLMESİ Amaç: Aortokoroner bypass cerrahisi sonrasında safen yenlerinin çoğu neointimal hiperplazi nedeniyle tıkanıklık gösterir. Bu amaçla koroner bypass grefti olarak kullanılan safen vende postoperatif dönemde neointima tabakasında gözlenen nötrofil ve makrofaj infîltrasyonu ve düz kas hücre proliferasyonunun ve dolayısıyla intimal hiperplazinin bir fiksatif olan glutaraldehit ile engellenip engellenemeyeceği araştırıldı. Gereç ve yöntem: Bu çalışmada köpekler üzerinde çalışan kalpte koroner arter bypass ameliyatı uygulanarak, glutaraldehit'in safen ven greft hastalığı üzerine olan etkileri incelendi. Çalışmada 10 köpek kullanıldı. Sadece ringer laktat ile muamele edilerek hazırlanan safen ven grubu (n=5) ve % 1.8'lik glutaraldehit ile muamele edilen safen ven grubu (n=5) şeklinde iki grup oluşturuldu. 30 günlük bekleme periyodu sonrasında implante edilen ven greftleri çıkarılarak hematoksilen eosin, Masson trikrom, elastik van Gieson konvansiyonel boyalan ve Faktör 8 ve alfa smooth muscle actin immünohistokimya boyalan ile histopatolojik değerlendirme yapıldı.
Özet (Çeviri)
At the tissues and the adventitia around/of the grafts inflammatory response developed which was thought to be due to chemical irritation of the glutaraldehyde, but that was localized at the adventitia, not reached to media. Conclusion: It was showed that, glutaraldehyde suppressed the neointimal hyperplasia and smooth muscle cell proliferation which are processes of the atherosclerosis of the arterialised saphenous vein grafts. We believe that the side effects of gluteraldehyde like dissections or inflammatory reponses can be surmounted by means of optimal dose titrations of the drug. This study will set the baseline for further studies.