Böbrek nakli sonrasında verici HLA antijenlerine karşı oluşan antikorların flow cytometry cross match yöntemi ile saptanması
Detection of post transplant donor specific antibodies aganist donor HLA antigens by flow cytometric cross match
  1. Tez No: 164475
  2. Yazar: TÜLAY KILIÇARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MAHMUT ÇARİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Akım sitometrisi ile Cross Match, nakil sonrası DSA, rejeksiyon graft sağkalımı 65, Flow cytometry cross-match, post transplant DSA, rejection, graft survival 67
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET ASCM nakil öncesinde böbrek hastalarında DSA'ların olup olmadığını araştırmak amacıyla uygulanan bir test yöntemidir. Yüksek duyarlılığından dolayı düşük orandaki HLA Sınıf I antikorların yanı sıra Sınıf II antikorların tesbitine de imkan sağlamaktadır. Bu yöntem ile gerek aktivasyonu komplemana bağlı olan, gerekse aktivasyonu komplemana bağlı olmayan tüm IgG alt grupları tesbit edilebilmektedir. Bu çalışmada yüksek hassasiyetinden dolayı nakil öncesi CM testlerinde tercih edilen ASCM yöntemi ile nakil sonrası oluşabilecek antikorların araştırılması ve tesbit edilen antikorlar ile rejeksiyon ve graft sağkalımının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Akraba canlı vericiden böbrek transplantasyonu yapılan 50 alıcıdan nakil sonrası 1., 7., 14. günlerde, 1., 3., 6. ve 12. aylarda serum elde edilerek tüm serumlar toplandıktan sonra taze verici hücreleri ile ASCM uygulanmıştır. Nakil öncesinde tüm hastalara CDCCM uygulanırken, 46 hastaya ASCM uygulanmıştır. 44 hastanın ASCM sonucu negatif olarak belirlenirken 2 hastanın B ASCM (+) olarak değerlendirilmiştir. Bu iki hastanında nakil sonrası ASCM sonucu (-)'tir. Hastalardan birisi kronik rejeksiyon nedeni ile takipte iken diğerinin böbrek fonksiyonları normaldir. Toplam 1 1 (% 22) hastada ASCM (+) olarak değerlendirilmiştir. Bunların 4 tanesi (% 8) T ve B ASCM (+), 4 tanesi (% 8) B ASCM (+) ve 3 tanesi T ASCM (+)'dir. Böbrek transplantasyonu olan 50 hastada 2 (% 4) hiperakut rejeksiyon, 4 (% 8) akut rejeksiyon atağı, 2 tanesi akut rejeksiyon atağı geçiren hastalar olmak üzere 5 (% 10) kronik rejeksiyon gelişmiştir. Rejeksiyon geçiren hastalardan 6 (%54,5)'i nakil sonrası ASCM (+) olan hastalardır. Bu grup için yapılan istatistiksel çalışmada ASCM (+) sonuçlar ile rejeksiyon ve graft sağkalımı karşılaştırılmasında sonuçlar anlamlı bulunmuştur. Antikorları oluşma zamanına göre, ilk 1 ay içinde oluşan antikorlar (Grup 1), Lay ile 12.ay arasında oluşan antikorlar (Grup 2) olmak üzere iki gruba ayırdığımızda, Grup l'de 9 ASCM (+) sonuçtan 5 (% 55.5) tanesi rejeksiyon geçiren hastalara aitken, Grup 2'de 2 ASCM pozitif hastadan 1 (% 50) tanesi kronik rejeksiyondan dolayı takip edilmektedir. Bu grupta ise, erken dönemde ortaya çıkan antikorların rejeksiyon ve > 2 kreatin düzeyleri ile değerlendirilmesi istatistiksel olarak anlamlıdır. 64Bu tez çalışmasına dahil edilen ASCM (+) ve ASCM (-) olan hastalar, ortalama kreatin düzeylerindeki artış açısından değerlendirildiğinde, nakil sonrası 7.günde istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar elde edilmiştir. Rejeksiyon olan ve olmayan olan hastaların test günlerindeki kreatin düzeylerindeki artışın ortalaması değerlendirildiğinde de nakil sonrası 1., 7. ve 14. günde istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar elde edilmiştir. Nakil sonrası ASCM (+) olan sonuçlan, hastaların hastanede daha uzun kalmaları açısından değerlendirildiğinde, istatistiksel açıdan anlamlı bulunmuştur. ASCM, nakil öncesinde böbrek hastalarında DSA'ların varlığını araştırmak amacıyla uygulanan bir test yöntemi olmasına karşın, nakil sonrasında da, nakil sonrasında özellikle erken dönemde uygulandığında "rejeksiyonun değerlendirilmesine katkıda bulunulacağı görülmektedir. Hassas bir yöntem olan ASCM, nakilden sonra gelişebilecek humoral reaksiyonlar hakkında bilgi vermektedir.
Özet (Çeviri)
DETECTION OF POST TRANSPLANT DONOR SPECIFIC ANTIBODIES AGANIST DONOR HLA ANTIGENS BY FLOW CYTOMETRIC CROSS MATCH Flow Cytometric Cross-Match (FCCM) assay in used to detect the presence of pretransplant. Donor Specific Antibodies (DSA) in renal transplant patients. HLA Class II antibodies as well as low levels of HLA Class I can be detected owing to its high sensitivity. Complement dependent and independent IgG subtypes can be quantified by FCCM. This dissertation investigates possible post transplant antibodies with FCCM. Comparison of post transplant antibodies with rejection and survival rates were also done. FCCM was performed to 50 living related recipient renal transplant patients sera ( sera collected on 1st, 7th, 14* days and 1st, 3rd, 6th, 12th month) with fresh donor cells. CDCCM and FCCM were also done to all and 46 pretransplant patient respectively. Two patients showed B FCCM (+), while the rest 44 patients had negative FCCM. Of these two patients one was under survilance of a chronic rejection episode while the renal function of second patient was in normal range. A total of 1 1 patients had FCCM (+); in which % 8 was positive in B and T FCCM, while % 8 was only B FCCM and % 6 was only T FCCM positive. Among fifty patients, rejection periods were observed as follows; 2 patient (% 4) hiperacute rejection period, 4 patients (% 8) acute rejection episodes and 5 patients chronic rejection period. Nearly fifty five percent of the patients were post transplant FCCM (+). FCCM positive patient has been shown to have significant relation when compaired to rejection episode and graft survival rates. FCCM positive patients were divided intro two groups according to antibody formation times. Group 1, antibody formation in 1 month, had 9 FCCM patients of which %55.5 experienced the rejection, while group 2, antibody formation in 1 to 12 months, had two patients with one chronic rejection. The latter group had a significant relation with serum creatin level of > 2. 66Increment in serum creatin level on post transplant day 7, in ASCM (+) patients were found to be statistically significant. Moreover, post transplant creatin level on day 1,7, 14 depicted significant values in patients experiencing rejection. Hospitalization duration was also found to be significantly increased in patients with positive FCCM results. FCCM is routinelyused to detect DSA in pretransplantation period. The results of this dissertation indicates the importance of FCCM in post transplant period. FCCM when applied in the early post transplant period, is likely to give important clues for the existance of humoral reaction thus may hint a possible rejection.