İnsanlarda ve sığırlarda Borrelia burgdorferi infeksiyonunun ELISA yöntemiyle tanısı
Detection of Borrelia burgdorferi infection by ELISA method in human and cattle
- Tez No: 164509
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. METE EYİGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Veteriner Hekimliği, Microbiology, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Borrelia burgdorferi, Antikor, ELISA İnsan, Sığır, Borrelia burgdorferi, Antibody, ELISA, Human, Cattle
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZ Araştırmada, Aydın ve çevresinde risk grubunu oluşturan insanlarda ve sığırlarda Boırelia burgdorferii-lgG antikorları ELISA yöntemiyle tespit edilmiştir. Aydın ili ve çevresindeki 6 hayvancılık işletmesine ait yaşları 8 ay ile 7 yıl arasında değişen 81 sığır kan serumu incelenmiştir. İnsan risk grubunu Veteriner Hekimler, hayvan bakıcıları ve kasaplardan oluşan 61 'i erkek, 4'ü kadın toplam 65 kişi oluşturmuştur. Risk grubunu oluşturan bireylerden elde edilen serumlarda B. Burgdorferii-Igfj antikoruna rastlanamamıştır. Sığırların 47 (%52.08)'si#. burgdorferi-IgG antikoru yönünden pozitif bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT In present study, Borrelia burgdorferii-lgG antibodies were detected from sera from people and cattle in the city of Aydın and its province. Seram samples of eigthy one cattle from 6 farms the age of 8 months to 7 years were tested. Risk group was consist of veterinarians, animal keepers and butchers containing a total of 65 people including 61 man and 4 woman. Borrelia burgdorferii-lgG antibodies had not been detected in samples from risk group. Fourty seven of the 81 cattle (% 52.08) were positive for B. Burgdorferii-lgG antibodies.