Plateletten zengin plazmanın in vitro olarak rat kemik iliği hücre kültüründe osteojenik aktivite yönünden araştırılması
Osteogenic activity of platelet-rich plasma in rat bone marrow cell culture
- Tez No: 164537
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN TAHA KÖSEOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Osteoblast, plateletten zengin plazma (PRP), kemik iliği, hücre kültürü, osteoindüksiyon, Osteoblasts, platelet-rich plasma (PRP), bone marrow, cell culture, osteoinduction VI
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Diş) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET Şengil Ö., Plateletten zengin plazmanın in vitro olarak rat kemik iliği hücre kültüründe osteojenik aktivite yönünden araştırılması, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Programı Doktora Tezi, Ankara, 2005. Maksillofasiyal cerrahide konjenital, travmaya bağlı ya da bir patolojinin eksizyonu sonucu oluşan kemik defektlerinin kısa sürede rejenerasyonu önem kazanmıştır. Kemik defektlerinin rekonstrüksiyonunda kemik greftleri ya da kemik yerine geçen biyomateryaller kullanılmaktadır. Oluşan kemik defektinin kemik greftleriyle iyileşmesi, bir kısmı plateletler tarafından salınan çeşitli büyüme faktörlerinin etkisi altında, osteoblastlar ve ekstraselüler matriksin etkileşimi ile sağlanır. Son zamanlarda yapılan çalışmalarda, yüksek seviyelerde peptid büyüme faktörleri içeren plateletten zengin plazmanın (= platelet-rich plasma = PRP) kemik greft materyalleriyle kombine edilerek kullanıldığında, yeni kemik oluşumunu artırdığı gösterilmiştir. PRP ile ilgili çeşitli klinik çalışmalar bulunmasına karşın, PRP'nin hücresel düzeydeki etkinliğini gösteren in vitro çalışmaların sayısı çok azdır. Kemik iliği hücre popülasyonunda, osteojenik hücrelere farklılaşabilen stromal kök hücrelerinin yer aldığı bilinmektedir. Hücre kültürü, izole hücre popülasyonlarının pek çok fizikokimyasal ve fizyolojik değişkenden uzak olarak incelenebildiği bir araçtır. Bu çalışmada rat kemik iliğinden elde edilen hücre kültüründe PRP'nin osteojenik aktivitesi araştırılmıştır. Plateletler osteoblast hücrelerine tutunmuş ve bu hücreler kontrol grubundaki hücrelere göre daha hızlı kolonize olarak çoğalmışlardır. Bu çalışma sonucunda, PRP'nin osteoblast hücreleri üzerinde osteoindüktif etkiye sahip olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Şengil Ö., Osteogenic activity of platelet- rich plasma in rat bone marrow cell culture, Hacettepe University Health Sciences Institute, Ph. D. Thesis in Oral Surgery, Ankara, 2005. In maxillofacial surgery rapid regeneration of the bone defects that occurs congenitally, traumatically or after the excision of a pathology becomes important. For the reconstruction of bone defects, either bone grafts, or alloplastic graft materials can be used. The healing of the bone defects with bone grafts is accomplished by the interaction of osteoblasts and extracellular matrix under the influence of various growth factors, of which some are secreted by platelets. But, in the last studies, it is shown that, platelet-rich plasma (PRP) that contains high levels of peptid growth factors, when combined with bone graft materials, increases the new bone formation. Although there are various clinical studies about PRP, a few in vitro studies are found to indicate its cellular effects. It is known that, in bone marrow cell population there are stem cells that can differentiate into osteogenic cells. In cell culture, insulated cell populations can be investigated beyond the physicochemical and physiologic varieties. In this study the osteogenic activity of PRP is evaluated in rat bone marrow cell culture. Platelets attached to the osteoblast cells, and these cells colonized and proliferated more rapid than the cells in the control groups. Our data indicate that, PRP has osteoinductive effects on osteoblast cells.