Genel vücut travmalarında koagülasyon problemlerinin incelenmesi
The research of coagulation problems in patients with multitrauma
- Tez No: 164702
- Danışmanlar: DOÇ.DR. VEDAT KIRIMLIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Travma, Kafa, Abdominal, Toraks, Ekstremite ve Omurga Travması, Koagülasyon parametreleri, Trauma, brain, abdominal, thorax, extremite and vertabral trauma, coagulation parameters
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
Giriş ve Amaç : Travmalı hastalarda kanama ölüme neden olan en önemli sebeplerden biridir. Kanama herhangi bir travmatik hasardan kaynaklanabilir. Kanama travmanın başlangıcında uygun hemostazı sağlayamama veya koagülopati gelişiminden kaynaklanabilir. Bu çalışmada; travma geçirmiş hastalarda koagülopati parametrelerindeki değişim incelenmiştir. Amaç bu parametreleri gözlemleyerek travmalı hastalarda bazı patolojik bulgular ortaya çıkmadan önce tedavilerin erken başlanmasını sağlamaktır. Gereç ve Yöntem : Çalışma, İnönü üniversitesi Turgut özal Tıp Merkezi Acil Tıp AD' na travmaya maruz kalarak gelen toplam 50 hasta ve bu parametrelerin kıyaslanabilmesi için 10 kişiden oluşan bir kontrol grubu üzerinde inceleme yapılmıştır. Araştırmada parametrelerin değerlendirilmesi için“Travmayı Değerlendirme Formu”hazırlanmıştır. Formda hasta ile ilgili genel bilgiler, kafa, abdominal, toraks, vertebra ve ekstremite travma tamları; GOS, GKS ve koagülasyon parametreleri yer almaktadır. Koagülasyon parametreleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi için 'Travmanın değerlendirme formundaki' verilere göre SPSS 12.0'da analiz yapılmıştır. Bulgular : Travmaya maruz kalmış hastaların % 3 6' sının araç dışı trafik kazası, %3 2 'sinin de araç içi trafik kazası geçirdiği görülmüştür. Travma geçiren hastaların en çok kafa travmasına maruz kaldığı ve kafa travması içinden de beyin ödeminin ilk sırayı aldığı gözlenmiştir. Ayrıca travmaya maruz kalan 50 hastanın bakılan GKS'lerin medianı 15, ortalaması; 12.54 ve standart sapması; 4.07 olarak hesaplanmıştır. Hastaların %68'nin GKS değeri 15 bulunmuştur. Koagülasyon parametreleri arasındaki ilişkiler analiz edildiğinde aşağıdaki bulgulara ulaşılmıştır. APTT ile GKS ve GOS arasında; INR ile GKS ve GOS arasında; D-Dimer ile GKS ve GOS arasında; Fibrinojen ile GKS ve GOS arasında; AT-3 ile GOS arasında; APTT ile uzun kemik kırıkları arasında; INR ile uzun kemik kırıkları arasında; D-Dimer ile uzun kemik kırıkları ve kafa travması arasında ve Fibrinojen, AT-3 ile kafa travması arasında ilişki olduğu belirlenmiştir. Sonuç : Bu çalışma sonucunda travmaya maruz kalan hastalarda koagülasyon parametrelerinin dikkatli bir şekilde takip edilmesinin önemini, hastanın klinik tablosunun bozulması beklenilmeden koagülasyon problemlerinin tedavi edilmesinihatta koagülasyon problemleri olmasa bile önleyici tedavilerin (taze donmuş plazma, trombosit süspansiyonları, kriyosipitat, heparin v.d.) başlatılmasının uygun olacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aims: Bleeding is one of the most important death reason in traumatic patients. Bleeding may occur due to any kind of trauma. It may occur because of coagulopathy development or as a result of not providing the convenient hemoastasis at the beginning of the trauma. In this study, the changes in the coagulopathy parameters have been examined in the traumatic patients. The aim is to provide medical treatment in the early stages of multitrauma by observing these parameters before some pathological findings develop. Materials and Methods: This study was conducted on fifty traumatic patients who had applied to the Turgut Özal Medical Center's Emergency Department at inönü University and 10 healty people consisting the control group to compare these parameters gained from the traumatic patients. To evaluate the parameters, a“Trauma Evaluation Form”was prepared. It included the general information about the patients, brain, abdominal, thorax, vertabra and extremities trauma diagnosises; Glaskow Outcome Scale (GOS), Glaskow Coma Scale (GCS) and coagulolation parameters. In order to determine the relations between the coagulation parameters, an analysis was done according to the data gained from the“Trauma Evaluation Form”by using SPSS 12.0 Findings: In this study 68 percent of the cases were accepted and evaluated at the emergency department due to traffic accidents; 36 percent of these cases had outside vehicle traffic accidents, whereas the other 32 percent had inside vehicle accidents. It's been observed that the cases exposed to trauma were showing themselves mostly with the brain trauma and brain oedema were the most common clinical aspect of these brain traumas.The median GCS of this 50 cases was 15, the mean value was 12.54 and the standard deviation was 4.07. The GCS values of the 68 percent of the patients was found to be 15. When the relations between the coagulation parameters were analisied, the findings written below were found; APTT with GCS and GOS, INR with GCS and GOS, d-dimer with GCS and GOS, fibrinogen with GCS and GOS, AT-3 with GOS, APTT with long bone fractures, INR with long bone fractures, d-dimer with long bonefractures and brain trauma, fibrinogen with brain trauma and AT-3 with brain trauma were related. Conclusion: As a result of this study it's been observed that coagulation parameters of the trauma exposed cases, must be followed very attentively. If there are any coagulation problems, they must be corrected rapidly before their clinical statuses broke up. Even if there are no coagulation problems, it's been observed that the usage of some preventive treatments such as fresh freeze plasma, platelet suspansions, criyosipitate, heparin and the others may be useful.