Diabetik retinopatide fundus floresein anjiografi ve laser fotokoagülasyon sonuçlarımız
- Tez No: 164711
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AHMET SATICI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Diabetik retinopati, diabetik makuler ödem, laser fotokoagulasyon vııı
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Bu çalışmada, Haziran 2000-Aralık 2004 tarihleri arasında diabetik makula ödemi nedeniyle laser fotokoagulasyon uygulanmış 8-24 ay takip süresi olan 23 olgunun 39 gözünde tedavi sonuçlan retrospektif olarak değerlendirildi. Çalışmamızın ilk grubu olan nonproliferatif diabetik retinopati+makuler ödemli 23 göze fokal, grid laser fotokoagulasyon veya her ikisinin kombinasyonu uygulandı. 8 aylık takip sonunda 23 gözün 6'sında (% 26) görmede artma, 3 gözde (% 13) azalma izlenirken 14 gözde (% 61) görme düzeyi aynı kalmıştır. Çalışmamızın 2. grubu olan proliferatif diabetik retinopati+makuler ödemli 16 göze panretinal fotokoagulasyonla birlikte makuler laser fotokoagulasyon uygulandı. 8 aylık takip sonunda proliferatif diabetik retinopati+makuler ödemli grupta 16 gözün 3 'ünde (% 18.7) görmede artma, 3 gözde (% 18.8) azalma izlenirken 10 gözde (% 62.5) görme düzeyi aynı kalmıştır. Nonproliferatif diabetik retinopati+makuler ödemli gözlerle proliferatif diabetik retinopati+makuler ödemli gözler arasında laser sonrası görme keskinliği açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0.05). Laser fotokoagulasyonun, diabetik makuler ödemli gözlerde görme keskinliğini artırmaktan çok var olan görmenin korunmasında faydalı olabilecek bir tedavi yöntemi olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Thirty-nine eyes of twenty-three patients with diabetic macular edema were treated with laser photocoagulation between June 2000 and December 2004. The patients were evaluated retrospectively. The follow up periods of the patients ranged from 8 to 24 months. Group 1 consisted of 23 patients with nonproliferative diabetic retinopathy+macular edema. Patients in Group 1 received either focal or grid laser photocoagulation, or both. Of 23 eyes visual acuity improved in 6 (26%), decreased in 3 (13%) and did not alter in 14 (61%), after a follow up of 8 months. Group 2 consisted of 16 eyes with, proliferative diabetic retinopathy+macular edema. Patients in Group 2 received both panretinal and macular laser photocoagulation. Of 16 eyes with proliferative diabetic retinopathy+macular edema, visual acuity improved in 3 (18.7%), decreased in 3 (18.8%) and did not alter in 10 (62.5%), after a follow up of 8 months.