Obez ve obez olmayan bireylerde adiposit volümü ile insülin direnci arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi-adiposit volümü insülin direnci, adiponektin, rezistin, TNF-α, İL-6, hs-CRP düzeyleri ile ilişkili midir?
  1. Tez No: 164712
  2. Yazar: DENİZ GÖKALP
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MİTHAT BAHÇECİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: İnsulin direnci, Adipokinler, TNFa, Obezite, Insulin resistance, Adipokines, TNFa, Obesity, DM. vu
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET Giriş Yağ dokusunda bulunan adipositler metabolik olarak aktif hücreler olup, vücut enerjisinin düzenlenmesinde temel bir role sahiptir. Adipositlerden metabolizmayı etkileyen çok sayıda adipokin (leptin, adiponektin, rezistin, visfatin) ve proinflamatuvar sitokinler (TNFot, İL-6) üretilmektedir. Yağ dokusundan sitokin salmımını düzenleyen faktörler aynı zamanda hücre boyutları üzerinde etkili gibi görünmektedir ve yağ dokusundaki hücrelerin farklılığı obezite ve diyabet arasındaki olası ilişkiyi açıklayabilir. Biz bu çalışmayla adiposit volümü, adiponektin, rezistin, proinflamatuvar sitokinler, ve insulin direnci arasındaki ilişkiyi obez, non-diyabetik obez, diyabetik ve obez-diyabetik hastalarda araştırmayı amaçladık. Bireyler ve Yöntem Mart 2005-Eylül 2005 tarihleri arasında Genel cerrahi (76), Kadın doğum (24) kliniklerinde elektif operasyon planlanan 100 hasta çalışmaya alındı. Malignite ön tanılı, Tip 1 DM hastalar çalışmaya alınmadı. Çalışmaya alınan hastalar 4 gruba ayrıldı: 1. Normal grup (BMI < 25, Diyabet tanısı olmayan) 2. Obez nondiyabetik grup (BMI >25, Diyabet tanısı olmayan) 3. Nonobez diyabetik grup (BMI 25,Tip 2 DM) Hastaların boy ve kiloları ölçülerek BMÎ hesaplandı. Hastaların kan basıncı ölçüldü. Tüm hastalardan 10-12 saatlik açlık sonrası operasyon öncesi kan örnekleri alındı. Alman kan örneklerinde Glukoz, insülin, c-peptid, trigliserit, VLDL-k, LDL-k, HDL-k, total kolesterol, TNFot, İL-6, rezistin, adiponektin, hs-CRP düzeylerine bakıldı. Hastalardan operasyon sırasında subkutan yağ dokusu örneği alınarak formaldehit içerisinde mikroskopik inceleme için histoloji laboratuvarına gönderildi. Alman yağ dokusu örnekleri elektron mikroskobik inceleme için Toluidin blue ile boyanarak Olympus BH-2 marka ışık mikroskobunda 10x100 büyütmede oküler mikrometreyle her preparattan 100 yağ hücresinin çaplarının aritmetik ortalamaları ivhesaplandı. Standart sapmaları alındı ve Goldrick's formülünden (rai [3(SD)2+d2)]/6) yağ volümleri hesaplandı. Sonuçlar Adiposit volümleri ile adipokinler, sitokinler ve hs-CRP arasında ilişkiye bakıldığında adiposit volümleri ile TNFa, IL6 ve HOMA-IR arasında pozitif korelasyon saptandı. Adiposit volümleri ile adiponektin arasında ise negatif korelasyon saptandı. Adiposit volümleri ile plazma total kolesterol (r=0.22, p=0.03) ve LDL-k (r=0.25, p=0.01) arasında pozitif korelasyon saptandı. Adiposit volümleri ile inflamasyon göstergelerinden TNF a (r=0.25 p=0.01), ÎL-6 (r=0.21,p=0.04) arasında pozitif korelasyon saptandı. Adiposit volümleriyle adiponektin düzeyleri arasında negatif korelasyon saptandı (r=0.25, p=0.01). Tartışma Bu durumda adiposit boyutlarının artmasıyla beraber inflamasyonda artış olabileceği düşünülebilir. Adiposit volümleri ile kolesterol, LDL-k arasındaki pozitif etkileşim ateroskloroz gelişiminde adiposit boyutlarının önemli olabileceğini dolayısıyla hipertrofik obeziteyle ateroskleroz arasındaki etkileşimi düşündürmektedir. Adiposit volümleri ile insülin direnci götergesi olan HOMA-IR arasında pozitif korelasyon vardır. Dolayısıyla hipertrofik obezite insülin direncinde önemli rol almakta gibi görünmektedir. Adiponektin düzeyleri plazma açlık glukozu, HOMA-IR ile negatif korelasyon göstermektedir. Dolayısıyla adiponektin insülin direnci ve diyabet gelişimi yönünden koruyucu bir role sahip olabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Introduction Adipocytes in adipose tissue are metabolically active cells and play a basic role in energy homeostasis of the body. They produce many adipokines (leptin, adiponectin, resistin, visfatin) proinflammatory cytokines (TNFa, ÎL-6) that affects metabolism. The factors regulating cytokine production, are seems to have a role on determination of adipocyte volume. Difference in adipocyte cell volume may explain the probable relationship between diabetes and obesity. We aimed to evaluate interactions among adipocyte cell volume, adiponectin, resistin, proinflammatory cytokines, and insulin resistance in obese, non-diabetic obese, diabetic, and obese diabetic patients with this study. individuals and Methods Totally 100 patients in gynecology and general surgery departments who planned to undergo elective surgery March 2005 and September 2005 were included. Type 1 diabetics and patients with malignancy were excluded. Patients were divided into 4 groups. 1. Control group (BMK25, no DM) 2. Obese nondiabetic group (BMI>25, no DM) 3. Nonobese diabetic group (BMI25, Type 2 DM) We measured glucose, insulin, c-peptid, triglycerid, VLDL, LDL, HDL, total cholesterol, TNFa, IL-6, resistin, adiponectin, hs-CRP from the blood withdrawn after a 10-12 hours fasting period. Anthropometrical measurements and BMI were also performed in all patients. A subcutaneous fat tissue sample obtained during the operation and sent to histology laboratory in formaldehyde solution. The fat tissue sample was stained with toluidine for electron microscope evaluation. VIA hundred diameters were measured from each sample and means and standard deviations were used in Goldrick's formulation (ud [3(SD) +d )]/6) to obtain adipocte volume. Results The correlation between TNFa, IL6 and HOMA-IR were significantly positive. There was a negative correlation between adiponectin and adipocyte cell volume. Adipocyte cell volume was positively correlated with total cholesterol (r=0.22, p=0.03) and LDL-k (r=0.25, p=0.01). And also a positive correlation was observed between adipocyte cell volume and poinflammatory markers (TNF a r=0.25, p=0.01, İL-6 r=0.2 l,p=0.04). Discussion Our results suggest that adipocyte volume increases the inflammation. Relation between adipocyte cell volume and LDL- cholesterol may indicate association with atherosclerosis. The positive correlation between adipocyte cell volume and HOMA-IR indicates that the hypertrophic obesity may be related with insulin reistance. Adiponectin and fasting plasma glucose and HOMA-IR negatively correlated so adiponectin may have a protecive role in development of insulin resistance and diabetes.