Yüzeysel yumuşak doku kitlelerinin karekterizasyonunda gri skala ve doppler ultrasonografi ile dinamik kontrastlı manyetik rezonans görüntüleme'nin yeri
The role of dynamic enhanced magnetic resonance imaging, gray scala and doppler ultrasonography in the characterization of superficial soft tissue masses
- Tez No: 164786
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ERCÜMENT ÜNLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Dinamik kontrastlı manyetik rezonans görüntüleme, yüzeyel yumuşak doku kitleleri, Renkli Doppler US 63, Dynamic-contrast magnetic resonance imaging, superficial soft tissue masses, Color Doppler US. 65
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Dinamik Manyetik Rezonans Görüntüleme ve Doppler Ultrasonografi vaskülarizasyonu değerlendirmede önemli iki tekniktir. Bu çalışmada yüzeyel yumuşak doku kitlelerinin karakterize edilmesinde ve mümkünse benign-malign ayırıcı tanısının yapılmasında Dinamik Manyetik Rezonans Görüntüleme ve Doppler Ultrasonografi'nin yararını araştırmayı amaçladık. Bu amaçla Ekim 2003-Haziran 2005 tarihleri arasında 24 olguya uygulanan Dinamik Manyetik rezonans görüntüleme ve Doppler Ultrasonografi verileri retrospektif olarak değerlendirildi. Klinik ve sitolojik sonuçlara göre 13 benign ve 11 malign lezyon mevcuttu. Dinamik Manyetik Rezonans Görüntülemede'de lezyon parlaklaşma oranı ile Doppler Ultrasonografi'de Rezistiv Indeksler'ler son tanılarla karşılaştırıldığında Dinamik Manyetik Rezonans Görüntüleme'nin duyarlılığı % 63, özgüllüğü % 76, pozitif kestirim değeri % 70 ve tanısal doğruluğu % 70 oranında bulundu. Doppler Ultrasonografi'nin duyarlılığı % 80, özgüllüğü % 83, pozitif kestirim değeri % 80 ve tanısal doğruluğu % 81 oranında saptandı. Sonuç olarak benign ve malign yumuşak doku lezyonlarını ayırt etmede Doppler Ultrasonografi ve dinamik subtraksiyonlu Manyetik Rezonans Görüntüleme kolay uygulanabilir, nispeten doğruluk oranları yüksek noninvazif tanı yöntemleridir.
Özet (Çeviri)
THE ROLE of DYNAMIC ENHANCED MAGNETIC RESONANCE IMAGING, GRAY SCALA and DOPPLER ULTRASONOGRAPHY in THE CHARACTERIZATION of SUPERFICIAL SOFT TISSUE MASSES SUMMARY Dynamic enhanced Magnetic Resonance Imaging and Doppler Ultrasonography are two important technique for evaluation the vascularization. In this study we aimed to search the use of dynamic enhanced Magnetic resonance imaging and Doppler Ultrasonography for making a differential diagnose of benign or malign in the superficial soft tissue tumors. Dynamic enhanced Magnetic resonance imaging and Doppler Ultrasonography datas of 24 cases were evaluated retrospectively. Benign 13 and malign 11 lesion were present for the result of Magnetic Resonance Imaging, clinically and sitologically. When Dynamic enhanced Magnetic Resonance Imaging lesion enhancement patern the Resistive Index's of Doppler Ultrasonography compared with the last results. Dynamic enhanced Magnetic Resonance had a sensitivity of 63 %, specifity of 76 %, pozitive predictive value of 70 % and diagnostic accuracy of 70 %. Doppler Ultrasonography had a sensivity of 80 %, specifity of 83 %, pozitive predictive value of 80 % and diagnostic accuracy of 81 %. Doppler Ultrasonography and Dynamic Magnetic Resonance Imaging can be used easily in differentiating benign and malign soft tissue tumors. 64