Maksiller retrognatiye sahip iskeletsel sınıf ııı maloklüzyonlu bireylerde yüz maskesi uygulamasının fasiyal yumuşak dokular üzerine etkilerinin 3 boyutlu stereofotogrametri yöntemi ile incelenmesi
Investigation of the effects of face mask application on facial soft tissues using the 3-dimensional stereophotogrammetry in skeletal class III individuals with maxillary retrognatia
  1. Tez No: 674232
  2. Yazar: MUSTAFA ONUR ARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL BİREN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Stereofotogrametri, yüz maskesi, yumuĢak doku, sınıf III maloklüzyon, maksiller protraksiyon, Stereophotogrammetry, face mask, soft tissue, class III malocclusion, maxillary protraction
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Maksiller Retrognatiye Sahip İskeletsel Sınıf III Maloklüzyonlu Bireylerde Yüz Maskesi Uygulamasının Fasiyal Yumuşak Dokular Üzerine Etkilerinin 3 Boyutlu Stereofotogrametri Yöntemi ile İncelenmesi Öğrencinin Adı: Mustafa Onur Arı Danışmanı: Prof. Dr. Sibel Biren Anabilim Dalı: Marmara Üniversitesi DiĢ Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı Amaç: Bu çalıĢmada amaç; Marmara Üniversitesi DiĢ Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı'na baĢvurmuĢ, maksiller geriliği bulunan hastalarda yüz maskesinin yarattığı yumuĢak doku etkilerini değerlendirmektir. Tedavinin baĢlangıcı ve bitiminde alınacak kayıtlar aracılığı ile oluĢan etkiler matematiksel veriler halinde dokümante edilip, kontrol grubundan elde edilen veriler ile karĢılaĢtırılmıĢtır. Bireyler ve Yöntem: Ġskeletsel Sınıf III maloklüzyona sahip 21'er kiĢilik kontrol ve tedavi grubu olmak üzere toplam 42 kiĢi çalıĢmaya dahil edilmiĢtir. Tedavi grubunda gerekli miktarda geniĢletme ve/veya sütur aktivasyonu yapıldıktan sonra takip eden seansta yüz maskesi tedavisi uygulanmaya baĢlanmıĢtır. Yüz maskesi hastalara günde en az 16 saat kullandırılmıĢtır. Bitim aĢamasında baĢlangıçta alınan kayıtlar aynı Ģekilde tekrarlanarak stereofotogrametrik görüntüler üzerinde değiĢiklikler incelenmiĢtir. Yapılan ölçümler sonucu elde edilen veriler üzerinde SPSS yazılımı kullanılarak sınıf içi korelasyon testi, Shapiro-Wilk testi ve bağımsız örneklemler t-testi yapılarak uygulanan tedavi yönteminin etkinliği araĢtırılmıĢtır. Bulgular: Maksillanın öne hareketiyle birlikte üst dudak ve orta yüz bölgesinde kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı oranda öne hareket gözlenmiĢtir. Yüzeysel olarak bakıldığında ortalama değer olarak zigoma bölgesinde 0,78 mm, üst dudak bölgesinde 1,53 mm ileri yönlü hareket gözlenmiĢtir. Alt çene bölgesi yüzeysel olarak ortalama değiĢimine bakıldığında kontrol grubunda büyüme etkisiyle ileri yönlü 0,51 mm hareket görülürken, tedavi grubunda büyüme etkisine rağmen 1,62 mm geri yönde hareket olduğu tespit edilmiĢtir. Sonuçlar: Yapılan analizler doğrultusunda hızlı üst çene geniĢletmesini takiben uygulanan yüz maskesi tedavisi ile elde edilen iskeletsel değiĢimlerin yumuĢak dokulara da etki ettiği bulunmuĢtur. Kontrol grubuyla yapılan karĢılaĢtırmalarda orta yüz bölgesi, zigoma bölgesi ve üst dudak bölgesinde oluĢan anterior yönlü hareketin istatistiksel olarak anlamlı olduğu, alt çene bölgesinde ise kontrol grubunda anterior yönlü hareket olurken tedavi grubunda posterior hareket gerçekleĢtiği ve bu farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu sonucuna varılmıĢtır.
Özet (Çeviri)
Investigation of The Effects of Face Mask Application on Facial Soft Tissues Using The 3-Dimensıonal Stereophotogrammetry in Skeletal Class III Individuals with Maxillary Retrognatia Student's Name: Mustafa Onur Arı Supervisor: Prof. Dr. Sibel Biren Department: Marmara University Faculty of Dentistry Department of Orthodontics Aim: The purpose of this study is; To evaluate the soft tissue effects created by the face mask in patients with maxillary retrognatia who have applied to the Department of Orthodontics of Marmara University Faculty of Dentistry. The effects caused by the records to be taken at the beginning and end of the treatment were documented in mathematical data and compared with the data obtained from the control group. Subjects and Method: A total of 42 people were included in the study, including the control and treatment groups of 21 people with skeletal Class III malocclusion. After the necessary amount of expansion and / or suture activation was performed in the treatment group, face mask treatment was started in the following session. A face mask was used on patients for at least 16 hours a day. In the finishing phase, the records taken at the beginning were repeated in the same way and the changes on the stereophotogrammetric images were examined. The effectiveness of the treatment method applied was investigated by performing intra-class correlation test, Shapiro-Wilk test and independent samples t-test using SPSS software on the data obtained as a result of the measurements. Results: With the forward movement of the maxilla, a statistically significant forward movement was observed in the upper lip and mid-face area compared to the control group. When examined superficiĢally, the mean value was 0.78 mm in the zygoma region and 1.53 mm forward movement in the upper lip region. Looking at the superficial average change in the lower jaw region, a forward movement of 0.51 mm was observed in the control group with the effect of growth, while it was found that there was 1.62 mm backward movement in the treatment group despite the growth effect. Conclusion: According to the analysis, it was found that the skeletal changes obtained with the facial mask treatment following the rapid maxillary expansion also affect the soft tissues. In the comparisons made with the control group, it was concluded that the anterior directional movement in the mid-face region, zygoma region and upper lip region was statistically significant, while anterior movement occurred in the lower jaw region in the control group, posterior movement occurred in the treatment group, and this difference was statistically significant.