Erişkin Türk bireylerde auricula morfometrisi ve varyasyonları
Morphometry and variations of the auricle in Turkish adults
- Tez No: 164905
- Danışmanlar: PROF. DR. RUHGÜN BAŞAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: auricle, morphometry, auricular tubercle, variation, photogrammetry
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Çalışmaya Hacettepe Üniversitesi Merkez Kampüsündeki öğrenci ve çalışanlardan, 18-44 yaş arası, toplam 313 kişi gönüllü olarak katılmıştır. İşitme problemi veya malformasyonu olanlar çalışma dışında tutulmuştur. Deneklerin sağ lateral ve sol lateral olmak üzere 2 ayrı yönden fotoğrafları sabit bir skala yerleştirildikten sonra, tripod üzerine sabitlenmiş dijital fotoğraf makinesiyle 1 m uzaklıktan, aynı büyütmede, aynı kişi tarafından, çekilmiştir. Fotoğraf çekiminden sonra her bir deneğin her iki kulaklarından helix ile temporal kafa derisi arası mesafe dijital kompas ile supraaural seviyeden ve tragus seviyesinden ölçülerek kaydedilmiştir. Elde edilen dijital fotoğraflar NIH Image J adlı programla incelenmiş ve ölçümler milimetre cinsinden yapılmıştır. Ölçümler iki ondalık sayıya kadar yuvarlanmıştır. Daha sonra, elde edilen verilerin istatistiksel analizi yapılmıştır. Erişkin Türk bireylerde hem kadın hem de erkekler için auricula morfometrisi ile ilgili standartların oluşturulmasına katkıda bulunacak nicel veriler elde edilmiştir. Türk toplumunda ortalama auricula uzunluğu tüm bireyler için genel olarak 62,49±4,62 mm, sağda 62,65±4,61 mm, solda 62,34±4,65 mm'dir. Auricula genişliği erkeklerde ortalama 37,57±3,02 mm, kadınlarda ortalama 34,51 ±2,23 mm'dir.
Özet (Çeviri)
Among the students and staff at the Medical Campus of Hacettepe University, 313 volunteers were included to the study. The age range was between 18 and 44 years. The ones who had any malformation, hearing problem either, were excluded. Two photographs of the subjects were taken from two lateral sides. The photos were taken by the same researcher, from a standard distance, with the same camera, at the same zoom degree. A scale was present for each photo. After the photography, the distance between the helix and the temporal scalp was measured with a digital caliper compass, at supraaural and tragal levels. The digital photos then studied with the digital measurement software Image J. All the measurements were recorded as millimeters with two decimals. And then, statistical analysis of the data was held. Quantitative data was obtained to contribute to establish the standards for adult Turkish population in general, and also for males and females individually. The length of the auricle is 62,49±4,62 mm in general, 62,65±4,61 mm for the right ear, 62,34±4,65 mm for the left, in Turkish adult population. The width of the auricle was 37,57±3,02 mm for males, 34,51 ±2,23 mm for females. The ear width was a statistically significant between males and females. The position of the auricular tubercle was identified as angular data for the first time in literature. The angle between the auricular tubercle and the line drawn from the lateral canthus and to the upper point of the external acustic meatus was between 28,36° and 43,98°.