Vücut akupunktur noktalarının tespitinde kullanılan cun ölçüm sisteminin genç erişkin Türk bireylerde değerlendirilmesi
Evaluation of the cun measurement system in body acupuncture points of young Turkish adults
  1. Tez No: 473871
  2. Yazar: SELİN ERPEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CÜNEYT BOZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Akupunktur, cun, antropometri, kemik cun, parmak cun, Acupuncture, anthropometry, cun, finger cun, bone cun
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Tez çalışmamızda amacımız genç erişkin Türk bireylerde cun ölçüm sisteminin antropometrik açıdan tutarlılığını araştırmaktır. Çalışmamızda parmak cun kullanarak ön koldaki iki noktayı bulmayı ve akupunktur dedektörü ile noktaları tespit ederek bu noktaların erişkin Türk bireylerde klasik nokta tariflerine uygunluğunu araştırdık. Çalışmamız, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı'nda bulunan Antropometrik Ölçüm Laboratuvarı'nda, çalışmamıza katılmayı kabul eden 18-25 yaş arasında 55'i kadın 55'i de erkek 110 gönüllü üzerinde gerçekleştirildi. Çalışmamızda vücut kitle indeksi 18,5-24,9 aralığı dışında olan, üst ekstremite ile ilgili herhangi bir operasyon veya travma geçirmiş, üst ekstremitede herhangi bir protez ya da implant bulunan, kalp pili vb. herhangi bir tıbbi cihaz kullanan, sistemik kronik bir hastalığı, gebelik veya lohusalık öyküsü olan gönüllüler çalışma dışı bırakıldı. Gönüllülerin ölçümlerinde tartı, şerit mezura, kumpas, boy ölçer ve dedektör kullanıldı. Ölçümlerde gönüllünün vücut ağırlığı ve boyu ölçüldükten sonra üst ekstremitede belirtilen mesafeler şerit mezura ve kumpas ile ölçüldü. Gönüllüler üzerinde 1 cun, 1,5, cun, 2 cun ve 3 cun değerleri kumpas yardımıyla, üst ekstremitede yer alan Perikart 6 (PC-6), Perikart 7 (PC-7) ve Üçlü Isıtıcı 4 (ÜI-4), Üçlü Isıtıcı 5 (ÜI-5) noktaları dedektörle tespit edilip aralarındaki mesafeler mm cinsinden kayıt edilerek analizleri gerçekleştirildi. Yaptığımız analizler doğrultusunda; ön kol uzunluğunu (12 cun) parmak cun değerlerine oranladığımızda en tutarlı ölçümün 3 cun ile yapılan ölçüm olduğunu, başparmak cun değerini referans alıp diğer parmak cun ölçümleriyle karşılaştırdığımızda referans değere en yakın ölçümün 3 cun olduğu belirlenmiştir. ÜI-5 ve PC-6 noktalarını bulmak için kullanılan parmak cun yöntemlerinden en tutarlı sonucu 2 cun yöntemiyle yapılan ölçümler vermektedir. Sonuç olarak, literatürde bu konuyla ilgili yapılan çalışmaların sınırlı sayıda olması ve birçok parametrenin bulunması nedeniyle tez konumuz araştırılmaya ve geliştirilmeye açıktır. Daha çok denek sayısıyla farklı akupunktur noktalarını da kapsayan çalışmalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
In our thesis study, our aim is to investigate the anthropometric consistency of the cun measurement system on young adult Turkish individuals. In our work, we have discovered two points on the forearm by using finger cun and determined points with an acupuncture detector. And we have searched that these points are suitable or not for the classical point descriptions on adult Turkish individuals. In Anthropometric Measurement Lab at the Department of Anatomy of the Faculty of Medicine of Trakya University, we have performed on 110 volunteers, who are 55 women and 55 men, between the ages of 18 and 25, who agreed to participate in our study. In our study, some volunteers have excluded from the study such as the body mass index been the range of 18.5-24.9, to have with any prosthesis or implant related to the upper side, to have with a systemic chronic disease, to be pregnant or have puerperal history. We have used weight, strip, tape measure, calliper, height gauge and detector for the measurements of the volunteers. In the measurements, firstly, the body weight and height of the volunteers have been measured. Then, the distances indicated on the upper extremity have been measured with tape measure and calliper. With the help of the calliper, 1 cun, 1.5 cun, 2 cun and 3 cun values on the volunteers, Pericardium 6 (PC-6) and Triple Warmer 5 (TW-5) points on the upper extremity have detected with a detector and their values have recorded in mm and analyzed. In the direction of our analysis: when we compare the forearm length (12cun) to finger cun values, the most consistent measurement is the measurement with made 3 cun. When we reference to the value of thumb cun and compare with other finger cun measurements, the nearest measurement has been determined to be 3 cun. The measurements of 2 cun method, which is one of the methods that are used to find TW-5 and PC-6 spots, gives the most reliable results. Consequently, our thesis subject is open to research and develop because there have been the limited number of the studies and the existence of many parameters about this subject in literature. More studies combining different acupuncture spots have to be done with more human subjects.