Dişhekimliğinde Hepatit B ve Hepatit C görülme sıklığının karşılaştırmalı incelenmesi
The comparison of Hepatitis B and Hepatitis C incidence in dentistry
- Tez No: 164907
- Danışmanlar: DOÇ.DR. CELAL TÜMER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Hepatit B, Hepatit C, Dişhekimliği Fakültesi, Diş Hekimi Dişhekimliği Personeli, Hepatitis B, Hepatitis C, Dental Faculty, Dentist, Dental Health Care Workers
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Diş) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZET Başal, Z., Dişhekimliğinde Hepatit B ve Hepatit C Görülme Sıklığının Karşılaştırmalı İncelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Cerrahi (Diş) Programı Doktora Tezi, Ankara, 2005. Dişhekimliği ortamı Hepatit B virus (HBV) ve Hepatit C virus (HCV) infeksiyonları yönünden dişhekimi, dişhekimliği yardımcı personeli ve hastalar için yüksek riskli olarak gösterilmektedir. Bu viruslar parenteral geçiş gösterir ve kan, tükrük gibi çeşitli vücut sıvıları ve sekresyonlarında bulunur. Birçok çalışma, dişhekimlerinde viral hepatit gelişme riskinin genel popülasyona oranla daha yüksek olduğunu savunmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, Hacettepe Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi'nde dişhekimliği personelinde Hepatit B (HB) ve Hepatit C (HC) gelişme riskini tanımlamaktır. 155 dişhekimi ve yardımcı personelin, HBsAg, Anti-HBs, Anti-HBc ve Anti- HCV'yi içeren HB ve HC belirleyicileri retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Kişinin kendisinin yanıtladığı ve gizlilik ilkelerine bağlı kalınan anket formu 19 soru içermektedir. Sonuç olarak HBsAg, 1 yardımcı personelde (%0,65), anti-HBc, 41 (%26,5) ve anti-HBs 121 bireyde (%78) pozitif bulunmuş ve bunlardan 112' sinin (%72,3) HB aşısı yaptırdığı izlenmiştir. Anti-HCV pozitif sağhk personeli saptanmamıştır. Sonuç olarak, HB ve HC prevalansı genel popülasyondan daha yüksek bulunmamıştır. Meslek yaşı ile HB infeksiyonu seropozitivitesi arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Bariyer tekniklerin uygulanması kabul edilebilir düzeyde ancak yine de yetersiz bulunmuştur. İnfeksiyon kontrol prosedürleri açısından dişhekimliği personeli üzerinde eğitim çalışmalarının sürdürülmesi gerekliliği açıkça görülebilmektedir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Başal, Z., The Comparison of Hepatitis B and Hepatitis C Incidence in Dentistry, Hacettepe University Health Sciences Institute PhD Thesis in Oral Surgery, Ankara, 2005. The dental environment has been shown to be a high- risk setting for Hepatitis B virus (HBV) and Hepatitis C virus (HCV) infections among dentists, dental health care workers and their patients. These viruses can be transmitted by parenteral route and are carried in various human fluids and secretions. In particular, HBV and HCV have been detected in blood and in saliva, which are common contaminants in the dental environment. Several studies indicate that dentists are at a higher risk of developing viral hepatitis than the general population. The primary objective of this study was to characterize the risk of developing Hepatitis B (HB) and Hepatitis C (HB) among dental personnel in Hacettepe University Faculty of Dentistry. 155 dental personnel were studied by retrospective examination of their HB and HC markers including HBsAg, anti-HBs, anti- HBc and anti-HCV. A confidential self-administered questionnaire survey with 19 items was conducted. As a result, HBsAg was detected in one health care worker (%0,65), anti-HBc in 41 (%26,5), anti-HBs in 121 (%78), however 112 of them was vaccined to Hepatitis B virus (%72,3). None of the health care workers was found to be Anti-HCV positive. In conclusion, the prevalence of HB and HC infections did not show satistically significant difference comparing to the general population. There was a significant association between the years passed in dental environment and seropositivity for HBV infection. The use of barrier techniques was acceptable, but not sufficient. There is a need for continuous education of dental health care workers regarding infection control procedures.