Antibakteriyel vernik uygulanmış kök dentin yüzeylerine diş renkli restoratif materyallerin bağlanma dayanıklılığı
Bond strength of tooth-colored restorative materials to the surfaces of the root treated with anti-bacterial varnishes
  1. Tez No: 164910
  2. Yazar: YONCA KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESERRET BAŞEREN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kök çürüğü, antibakteriyel vernik, restoratif materyaller, kesme tipi kuvvet, bağlanma dayanıklılığı, Root caries, antibacterial varnish, restorative materials, shear bond strength
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZET Korkmaz Y. Antibakteriyel vernik uygulanmış kök dentin yüzeylerine diş renkli restoratif materyallerin bağlanma dayanıklılığı. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimler Enstitüsü Tedavi Doktora Programı Doktora Tezi Ankara, 2005. Bu çalışmanın amacı, klorheksidin verniği (Cervitec) ile florür verniği (Fluor Protector) uygulanmış ve hiçbir uygulama yapılmamış kök dentin yüzeylerine, akışkan kompozit rezin (Grandio Flow), mikrofil kompozit rezin (Artemis), poliasit modifiye kompozit rezin (Dyract Extra), rezin modifiye cam iyonomer siman (Vitremer) ve geleneksel cam iyonomer simanın (lonofil Molar) kesme tipi kuvvetlere karşı bağlanma dayanıklılığının belirlenerek, antibakteriyel verniklerin bu restoratif materyallerin bağlanma dayanıklılığına ve kırılma karakteristiğine etkilerinin saptanmasıdır. Bu in vitro çalışmada; 90 adet çatlak, çürük ya da kırık içermeyen gömülü 3. molar insan dişi kullanıldı. Dişler bukko-lingual yönde okluzalden apikale doğru dikey olarak ikiye ayrıldı; 180 adet mezyal veya distal yüzü içeren diş kesiti elde edildi. Bu kesitler, mezyal ve distal yüzeyleri açıkta kalacak şekilde akril içine gömüldü. Mine ve sement tabakaları aşındırılarak, dentin dokusunun açığa çıkması sağlandı. Örnekler, daha sonra rastgele 60 kesitten oluşan 3 gruba ayrıldı. Birinci gruptaki örneklerin kök dentin yüzeylerine, antibakteriyel etkisi bilinen %1 klorheksidin ve timol içeren vernik Cervitec, ikinci gruptaki örneklere % 0.1 difluorsilane içeren florür verniği Fluor Protector uygulandı. Üçüncü gruptaki örneklere ise uygulama yapılmayarak kontrol grubu olarak ayrıldı. Bütün örnekler 6 ay boyunca yapay tükürükte bekletildi. Daha sonra her bir grup, kendi içinde 12'şer dişten oluşan 5 gruba ayrıldı. Restoratif materyaller sellüoid silindirik kalıp kullanılarak üretici firmanın tavsiyeleri doğrultusunda kök dentin yüzeylerine uygulandı. Restore edilmiş bütün örneklerin, 1000 kez (5-55±2 °C) termal siklus işlemine tabi tutulduktan sonra, kafa hızı 5mrn / dak ile yükleme yapılarak universal test makinesi (Zwick Test Machine, Zwick GmbH&Co) ile kesme tipi kuvvetlere karşı bağlanma dayanıklılığı tespit edildi. Restorasyon ile kök dentin yüzeyleri stereomikroskop ile incelenerek kırılmanın tipiVI belirlendi. Bağlanma değerleri, bağlanma yüzeyindeki maksimum başarısızlık gücü olarak (MPa) hesaplandı. Her test grubunun ortalamaları ve standart sapmaları kaydedildi ve sonuçlar istatistiksel olarak Varyans Analizi ve Duncan testi ile değerlendirildi. Çalışmanın sonunda, florür verniği uygulanmış kök dentin yüzeylerinde, lonofıl molar dışındaki tüm restoratif materyallerde kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düşük bağlanma değerleri elde edildi. Cervitec grubunda ise, Artemis ve Dyract Extra'da kontrol grubundan istatistiksel olarak anlamlı düşük bağlanma değeri bulunurken, lonofil Molar kontrol grubuna göre istatistiksel olarak yüksek bağlanma değeri gösterdi.
Özet (Çeviri)
VII SUMMARY Korkmaz Y. Bond strength of tooth-colored restorative materials to the surfaces of the root dentin treated with anti-bacterial varnishes. Hacettepe University Health Science Institute Ph.D thesis in operative dentistry. Ankara 2005. The aim of this study is to determine the shear bond strenght of a flowable composite resin (Grandio Flow), a microfill composite resin (Artemis), a polyacid modify composite resin (Dyract Extra), a resin modified glass ionomer cement (Vitremer) and a traditional glass ionomer cement (lonofil Molar) to the root dentin with a chlorhexidine varnish (Cervitec) and fluoride varnish (Fluor Protector) applied and root dentin without any application, and thus evaluate the effects of the anti-bacterial varnishes on the bond strenght and failure mode of these restorative materials. In this in vitro study; 90 unerupted third molar human teeth without any crack, caries or fracture were used. 180 tooth slabs including mesial or distal surfaces were attained through dividing the teeth in bucco-lingual direction from occlusal to apical vertically. These slabs were embedded in the acrylic resin, leaving their mesial and distal surfaces out. Root dentin surfaces were ground flat through exposing the dentin. Samples were then randomly divided into 3 groups consisting of 60 slabs. On the root surfaces of the samples in the first group, Cervitec with 1% chlorhexidine and timol which is known with its anti-bacterial effect was applied and to the samples in the second group, flouride varnish Fluor Protector with 0,1% difluorsilane was applied. No applications were done on the samples in the third group and they were separated as the control group. All samples were kept in artificial saliva for 6 months. After that, each group was divided into 5 groups consisting of 12 teeth. With the instructions of the manufacturer, restorative materials were applied to the root dentin surfaces using a celluloid cylindrical mold. After going under 1000 times of (5-55±2 °C) thermocycling process, the shear bond strenght of all restored samples were determined by a universal test machine (Zwick Test Machine, Zwick GmbH&Co) with 5mm/min cross head speed. Failure mode was determined throughVIII examining the restoration and root dentin surfaces under a stereomicroscope. Bond strength in MPa was calculated by dividing the maximum force at failure by the bonded area. Means and standard deviations were determined for each test groups and data were evaluated statistically by using one way analysis of Variance and Duncan tests. At the end of the study, on the surfaces of the root dentin with flouride varnish, all of the restorative materials except lonofil molar, statistically significant lower bond strength values shown compared to the conrol group. In the Cervitec group, Artemis and Dyract Extra statistically significant lower bond strength values showed compared to the control group whereas lonofil Molar showed statistically significant higher bond strength values compared to the control group.