Erken çocukluk çürüğü olan çocuklarda bakteri florasının incelenmesi ve flor vernik uygulamasının bakteri florasına olan etkisinin değerlendirilmesi
Investigation of bacterial flora in early childhood caries and evaluation of the effect of fluoride varnish application on bacterial flora
  1. Tez No: 657874
  2. Yazar: EZGİ MERİÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEHİYE BOLGÜL
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: EÇÇ, S. mutans, flor, PCR, ECC, S. mutans, S. sobrinus, fluoride, PCR
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Giriş ve Amaç: Erken çocukluk çürüğü, çocukların yaşamlarını ve ailenin farklı yönlerini etkileyebilen en yaygın kronik hastalıklarından biridir. Farklı flor preparatları kullanmak, hastalığı önlemenin en etkili yollarından biridir. Flor verniği, profesyonel olmayan kişiler tarafından bile uygulanabilen topikal bir ajandır. Bu çalışmada; erken çocukluk çürüğü olan çocuklarda oral flora bakterilerinin PCR metodu ile araştırılması, flor vernik uygulamasından önceki ve sonraki oral bakterileri sayılarının karşılaştırılarak flor verniğin antibakteriyel etkinliğinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Mustafa Kemal Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı ile Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı'nda yapılmıştır. Çalışmaya MKÜ Diş Hekimliği Fakültesi Çocuk Dişhekimliği Anabilim Dalı polikliniklerine başvuran yaşları 2-6 arasında değişen, erken çocukluk çağı çürüğü tanısını almış 30 hasta çalışma grubu ve çürüksüz 30 hasta kontrol grubu olmak üzere toplam 60 hasta dahil edildi. Hastalar bir pedodontist tarafından dmft/dmfs indexi kullanılarak muayene edildi. Plak ve tükürük örnekleri alınarak flor verniği uygulandı. 6 hafta sonra tekrar çağrılarak hastalardan yine plak ve tükrük örnekleri toplandı. Hastalardan alınan tükürük ve plak sürüntü örnekleri konvansiyonel kültür yöntemleri kullanılarak ve gerektiğinde Vitek-2 (bioMeuriux, France) otomatize sistemleri yardımıyla tiplendirmeleri yapıldı. Ayrıca hastalardan alınan örneklerden mikroorganizma tür tayinleri ve mikroorganizma kantitasyonları da gerçekleştirildi. Çalışmada hastalardan izole edilen S.mutans kökenlerinde gtfD, gtfT gtfK gtfP gtfR ve gtfG kullanılarak PCR yöntemi ile S.mutans izolatların subtiplemeleri yapıldı. Ayrıca, çalışmada aşağıdaki gtfB geni amplifikasyonunu takiben S.mutans kökenlerinde S.mutans izolatları subtiplerinin RFLP yöntemi ile belirlenmesi için HaeIII restriksiyon enzimi ile kesimi yapılarak RFLP yöntemi ile subtiplerinin tanımlamaları yapıldı. Veriler, SPSS yazılımı kullanılarak analiz edildi. Bulgular: S. mutans, çürüklü (çalışma grubu) ve çürüksüz (kontrol grubu) tüm bireylerde bulundu. Flor uygulamasından sonra S. mutans ve laktobasil sayılarında anlamlı düşüş gözlendi. Sonuç: Flor vernik uygulamasının EÇÇ'nin önlenebilmesi açısından etkili bir ajan olduğu sonucuna varıldı. Çürüklü (çalışma grubu) hastalarda çürüksüz (kontrol grubu) hastalara kıyasla S. sorbinus görülme oranı istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulundu. Ancak S. sobrinus'un diğer bakterilerle birlikte bulunması ile çürük oluşumu ve gelişimi arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: Early childhood caries is one of the most prevalent chronic diseases in children that affect their life and their family in different aspects. Using different types of fluoride is one of the most effective ways of preventing the disease. Fluoride varnish is a topical fluoride product which could use in the community even by non-professionals. This study is aimed to investigate the antibacterial activity of fluoride by comparing oral bacterial counts before and after fluoride varnish application by investigating oral flora bacteria in early childhood caries by PCR method. Materials and Methods: This study was carried out at Mustafa Kemal University Faculty of Dentistry Department of Pediatric Dentistry and Mustafa Kemal University Faculty of Medicine Department of Medical Microbiology. A total of 60 preschool children aged 2-6 participated in the study; 30 patient with ECC as the study group and 30 caries-free as the control group. Subjects were examined by a pediatric dentist using dmft/dmfs index. Plaque and saliva samples were collected from patients and then fluoride varnish was applied. After 6 weeks, the patients were recalled and samples of plaque and saliva were collected again. Specimens of saliva and plaque samples from patients were typed using conventional culture methods and if necessary with the aid of Vitek-2 (bioMeuriux, France) automated systems. In addition, microorganism species determinations and microorganism quantifications were also performed from the samples taken from the patients. Subtyping of S. mutans isolates was made by PCR using the gtfD, gtfT, gtfK, gtfP, gtfR and gtfG in S. mutans isolates isolated from patients in the study. In addition, in the study, subtypes identification was performed by RFLP method by cutting with HaeIII restriction enzyme to determine the subtypes of S. mutans isolates in S. mutans strains by the RFLP method following the amplification of the gTFB gene. The data were analyzed using SPSS software. Results: S. mutans were found in all individuals of study and control groups. Statistically significant reduction in S. mutans and lactobacillus counts in plaque and saliva samples was seen 6 weeks after fluoride varnish application. Conclusion: It was observed that fluoride varnish was an effective agent in terms of prevention of ECC. The incidence of S. sobrinus was found to be significantly higher in the study group compared to the control group. However, the presence of S. sobrinus with other bacteria was not statistically significant between caries formation and development