Parkinson hastalığında sekonder sosyal anksiyete
Secondary social anxiety in Parkinsons disease
  1. Tez No: 164951
  2. Yazar: BAŞAK BOLLUK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NERMİN MUTLUER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Parkinson hastalığı, Sosyal anksiyete, motor fluktuasyonlar, tremor, depresyon 32, Parkinson's disease, social anxiety, motor fiuctutations, tremor, depression 33
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET Parkinson Hastalığında Sekonder Sosyal Anksiyete Parkinson hastalığında sosyal anksiyete sıklığını ve yaş, cins, eğitim durumu, medeni durum, meslek uyumlu kontrol grubuyla kıyaslamak ve sosyal anksiyetenin hangi parkinsoniyen semptomlarla ilişkili olduğunu saptamak amacıyla bu çalışmayı planladık. Bu amaçla çalışmaya Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Hareket Bozuklukları rx>likliniğinde takip edilen 50 hasta ve 31 sağlıklı birey kontrol grubu olarak alındı. Hastalar ve kontrol grubu Dsm-IV eksen 1 bozuklukları için yapılandırılmış klinik görüşme (SCID), Liebowitz sosyal anksiyete ölçeği, Hamilton anksiyete ölçeği, Hamilton depresyon ölçeği ile ayrıca hastalar BPHDÖ ile değerlendirildiler. Çalışmanın sonucunda Parkinson hastalığında sosyal anksiyete sıklığı %16 olarak bulunurken vaka grubunda kontrol grubuna göre tahmini röîatif risk 1.19 olarak hesaplandı. Parkinson hastalığında sosyal anksiyetenin BPHDÖ toplam puanı, depresyon, motivasyon, günlük yaşam etkinlikleri ve tedavi komplikasyonlarından motor fluktuasyonlarla korele olduğu bulundu. Öte yandan Parkinson hastalığında sosyal anksiyetenin beklenenin aksine tremorla negatif korelasyon gösterdiği ve diskinezilerle ise ilişkisiz olduğu saptanmıştır. Bu çalışma Parkinson hastalığında sosyal anksiyeteyi ve semptomlarla ilişkiyi araştıran ilk çalışmadır. Sonuçların oldukça şaşırtıcı ve önemli olması bakımından aynı desendeki daha sonraki çalışmalara ışık tutacak niteliktedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Secondary Social Anxiety in Parkinson's Disease This study is carried out to investigate the incidence of social anxiety in subjects with Parkinson's disease compared to an age, sex, education, marital status and occupation matched control group and to examine which of the Parkinsonian symptoms are correlated with social anxiety. For this purpose, 50 patients being followed in the Movement Disorders Outpatient Clinic at the Department of Neurology in Ankara University School of Medicine and 31 healthy control subjects were studied. Both groups were evaluated by DSM-IV Structured Clinical Interview for Axis I Disorders(SCID-I), Liebowitz Social Anxiety Scale, Hamilton Anxiety Scale and Hamilton Depression Scale, while UPDRS was given to the patient group. Social anxiety in Parkinson's disease was found to be 16% and the relative risk was calculated as 1.19. Social anxiety in Parkinson's disease was correlated with the total score of UPDRS, depression, motivation, activities of daily living and motor fluctuations as a treatment complication. On the other hand, unexpectedly there was negative correlation between social anxiety and tremor and no correlation was found with dyskinesias. This study is the first study investigating social anxiety and its correlation with symptoms in Parkinson's disease. The unexpected and outstanding nature of these findings would be an important guide for fiiture studies.